Реклама
Реклама
Реклама

Роботи-орігамі: 5 серйозних і не дуже проектів

  1. 1. Робот, який збирає сам себе
  2. 2. Орігамі як основа руху робота
  3. 3. Робот з колесами з орігамі
  4. 4. Робот-Сегвей з орігамі
  5. 5. Орігамі-андроїд від Гервіна Штурма
  6. Читайте також

В останні 3 дні про робота з орігамі, розробленому спільно MIT і Гарвардом, повідомили практично всі інформагентства, включаючи федеральні телеканали

В останні 3 дні про робота з орігамі, розробленому спільно MIT і Гарвардом, повідомили практично всі інформагентства, включаючи федеральні телеканали В останні 3 дні про робота з орігамі, розробленому спільно MIT і Гарвардом, повідомили практично всі інформагентства, включаючи федеральні телеканали. Але цей робот далеко не єдиний із створених в техніці складання фігурок з паперу. «Цікава робототехніка» підібрала для вас ще кілька цікавих ідей використання орігамі в робототехніці.

1. Робот, який збирає сам себе

Перший проект в нашому списку - власне інфопривід останніх днів - самозбірних робот. Стаття про проект вийшла в номері журналу Science від 8 серпня, її автори - група розробників з Гарварда і Массачусетського технологічного інституту під керівництвом Сема Фелтона (Sam Felton).

Стаття про проект вийшла в номері журналу   Science   від 8 серпня, її автори - група розробників з   Гарварда   і   Массачусетського технологічного інституту   під керівництвом Сема Фелтона (Sam Felton)

Самоскладивающійся робот. Фото Seth Kroll / Wyss Institute

Представлений робот самостійно складається з плоского пластика, знаходить потрібну форму і починає рух. Весь цикл збірки займає 4 хвилини і повністю автономний.

На цьому відео повністю відображений процес «оживання» робота з плоского листа:

Основа робота являє собою багатошарову конструкцію, що складається з паперу, пластику та мідного листа з мікросхемою. На пластикові листи лазером заздалегідь наносяться лінії, за якими буде складатися орігамі, потрібний кут згину регулюється температурою нагріву. Крім того, на плоский лист попередньо встановлюються двигуни, батареї і необхідні електронні компоненти. Автори відзначають, що підготовчі кроки займають близько 2 годин.

2. Орігамі як основа руху робота

Номер два в нашому огляді теж з Гарварда. Цей робот, представлений в 2012 році, створений у вигляді порожнього циліндра і може стягуватися і розтягуватися, згинатися і розгинатися під тиском газу.

Робот відноситься до сімейства гнучких пневматичних роботів. гнучкі роботи можуть змінювати форму тіла і використовуватися у важкодоступних місцях.

Пневматичний робот-орігамі

Корпус пристрою виконаний з силіконового високоеластичного полімеру і паперу. У конструкції робота є порожнини, накачуючи в які повітря, можна змінювати форму і здійснювати рухи. За допомогою розробленої технології можна створити будь-які форми пневматичних приводів і реалізувати будь-які види рухів.

Вражає потужність продемонстрованого робота - при вазі в 10 грам він піднімає вантаж в 1 кг - тобто в 100 разів перевищує його власний.

3. Робот з колесами з орігамі

Який оптимальний розмір колеса? Відповідь на це питання дали вчені з Південної Кореї: правильне колесо саме підбирає потрібний розмір в залежності від поверхні і завдань робота!

Відповідь на це питання дали вчені з Південної Кореї: правильне колесо саме підбирає потрібний розмір в залежності від поверхні і завдань робота

Орігамі-колесо для робота

Щоб робот зміг проїхати в вузьких отворах колесо має бути маленьким, а щоб вибратися з ями або підніматися по сходах - ефективніше великий діаметр.

Презентаційне відео проекту (безпосередня демонстрація робота на 2:00):

Техніка орігамі, а саме метод магічного кулі відмінно справляється зі зміною діаметра колеса. У представленій моделі колесо може регулюватися в діапазоні від 5 до 12 см.

Ідея трансформованих коліс не нова - так, робот, колеса якого перетворюються в ... ноги, був презентований на конференції ICRA 2014 в Китаї.

4. Робот-Сегвей з орігамі

Проект номер чотири в нашому списку - робот-Сегвей, який переміг в конкурсі доступних навчальних роботів "The Ultra Affordable Educational Robot Project". Робот-Сегвей, що збирається за принципом орігамі, зайняв перше місце в категорії "Устаткування" і друге - в "Програмному забезпеченні".

Цей робот виготовляється з плоских листів, які збираються і оснащуються датчиками і електронікою. Робот призначений для навчання робототехніці і програмування. Незважаючи на гадану простоту конструкції, у неї більш ніж серйозний розробник - вже згадуваний сьогодні MIT.

Робот-Сегвей з орігамі. Фото: https://sites.google.com/site/mitprintablerobots

Детальніше про робота-Сегвей читайте в нашій статті .

5. Орігамі-андроїд від Гервіна Штурма

У висновку статті пропонуємо відволіктися від серйозної науки і попрацювати руками в самій класичній техніці орігамі.

Номер п'ять в нашій добірці - гугловський Андроїд від австрійського фахівця з орігамі Гервіна Штурма (Gerwin Sturm).

Детальну схему зборки можна знайти на сайті origami.at і на відео нижче:

Читайте також

Читайте також