Реклама
Реклама
Реклама

Лікарняний по догляду за дитиною в 2019 році: скільки днів оплачується, як і хто його оплачує (ФСС або роботодавець)

  1. законодавчі норми
  2. Особливості видачі листків непрацездатності
  3. допустимі терміни
  4. Що впливає на розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності?
  5. приклад

Життєві ситуації часом складаються так, що працюючим батькам необхідно взяти лікарняний не тому, що у них підкосили здоров'я, а через раптову хворобу улюблених діточок Життєві ситуації часом складаються так, що працюючим батькам необхідно взяти лікарняний не тому, що у них підкосили здоров'я, а через раптову хворобу улюблених діточок.

Лікарняний по догляду за дитиною в 2019 році дозволяє отримати компенсацію по тимчасовій непрацездатності.

Правила і порядки видачі цього медичного документа мають свої особливості, спробуємо розібратися детально.

законодавчі норми

З 2016 нововведення законодавства РФ змінили порядок нарахувань за лікарняним листком, на 2017-2019 рр. змін немає.

Тепер виплати по медичному документу починаються з моменту його оформлення. Весь період хвороби дитини оплачується з коштів ФСС, чого не можна сказати про тимчасову непрацездатність працівника . У цій ситуації керівництво підприємства (роботодавець) не включає в оплату перші три дні хвороби працівника.

Якщо медичний документ по догляду за дитиною видано в неробочий день, ФСС уповноважене відмовити у виплаті.

Все пояснюється тим, що норми законодавства свідчать про наступне:

  1. Видача лікарняних листів в вихідний день здійснюється неправомірно, відповідно, документ втрачає свою дійсність.
  2. На момент видачі документа, дитина повинна знаходитися на лікарняному, тобто під наглядом лікаря педіатра.

Саме тому виписувати дитину у вихідні дні не можна. Більшість судових рішень, з питань виписки в неробочий день, виносяться з вердиктом «відмовити у виплаті». Незважаючи на це існує перелік аргументів, які підтверджують вірогідність реєстрації медичного документа про непрацездатність, не порушуючи закон.

Виходячи їх нормативних актів РФ, оформляти лікарняний лист по догляду за малюком заборонено в кількох випадках, а саме: Виходячи їх нормативних актів РФ, оформляти лікарняний лист по догляду за малюком заборонено в кількох випадках, а саме:

  • Перебуваючи в відпускний період.
  • У зв'язку з вагітністю та пологами.
  • Унаслідок декретної відпустки.
  • Перебуваючи в щорічному оплачуваній відпустці.

До початку цього року відпустку по-лікарняному припускав серйозні погіршення здоров'я дитини. До них відносилося важкий перебіг тих чи інших захворювань, а також інвалідність . У 2017-2019 рр. можна полегшено зітхнути. Подібних правил більше немає, і ситуація помітно змінилася в кращу сторону. Батьки по праву можуть розраховувати на оплату лікарняного листа, в не залежності від роду захворювання дітей. Сюди можна віднести лікування дитини (до 7 років) в стаціонарі, при якому він потребує особливого догляду.

Нововведення в законі змінили і порядки розрахунків, але про це трохи нижче.

Особливості видачі листків непрацездатності

Будь-яке захворювання дитини, що не дозволяє залишити його одного вдома, буде вагомою підставою для оформлення лікарняного листа.

Але хто з родичів має право на отримання цього медичного бюлетеня Але хто з родичів має право на отримання цього медичного бюлетеня? Лікарняні листи видаються не тільки батькам, бабусям чи дідусям, а й іншим громадянам, які мають законні підстави ( опікуни , Усиновителі). Головна вимога, щоб зазначений громадянин займався виключно турботою про хворіє дитини і надавав йому належний догляд.

Батькам, перебуваючи на лікарняному по догляду за дитиною, забороняється залишати його на інших осіб і продовжувати трудову діяльність. При таких обставинах, допомога по-лікарняному не виплачується.

Важливо відзначити, що законодавчі норми дозволяють чергувати здійснення догляду за дитиною між родичами протягом дії лікарняного. Якщо в сім'ї одночасно хворіють кілька дітей, то догляд за ними можуть виконувати кілька громадян. Тобто, наприклад, в сім'ї двоє дітей, відповідно, на лікарняний можуть піти обоє батьків, проте виплата по тимчасовій непрацездатності для кожного з батьків не буде мати на увазі подвоєння суми.

допустимі терміни

Головний фактор це вік дитини Головний фактор це вік дитини.

На повний період лікарняний лист видається через хворобу дітей до 7 років. Але в сумі за рік, дні перебування на лікарняному не повинні перевищувати 2 місяці.

Якщо в сім'ї проживають діти до 15 років, то дозволено лікарняний період на термін до 15 днів. Однак річна сумарна тривалість тимчасової непрацездатності не повинна бути більше ніж 1.5 місяці.

У разі якщо підліток став трохи старше 15 річного віку і вимагає амбулаторного лікування, батько має право піти на 3 дні лікарняного по догляду за ним. Річний термін становить 1 місяць.

Загальний річний тривалість лікарняного по догляду за дитиною-інвалідом становить 4 місяці. Регламент по конкретному періоду тимчасової непрацездатності в таких випадках відсутній.

Діти з важким перебігом серйозних захворювань або з ускладненнями і побічними ефектами після вакцинації вимагають особливого догляду. В цьому випадку догляд за ними здійснюється без обмежень.

Що впливає на розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності?

Існує ряд значущих нюансів, що впливають на порядок надання медичного документа. Перш ніж почати детально їх описувати, коротко поговоримо про головні правила нарахування та виплати лікарняного бюлетеня по догляду за хворою дитиною.

На розмір грошової компенсації, належної вам по тимчасовій непрацездатності, вплинуть кілька значущих чинників, а саме: На розмір грошової компенсації, належної вам по тимчасовій непрацездатності, вплинуть кілька значущих чинників, а саме:

  1. Термін тимчасової непрацездатності.
  2. Вік дитини.
  3. Умови лікування (амбулаторно, стаціонар).
  4. Стаж батька (страховий).
  5. Середня зарплата батька за один трудовий день.

Отже, на яку суму виплати можна покладати надії? Для початку необхідно передати лікарняний лист співробітнику Фонду соціального страхування. Він займеться необхідними обчисленнями для розрахунку вашого посібники.

Ваш стаж роботи грає в обчислювальних операціях важливу роль. Якщо ви офіційно не відпрацювали і 5-ти років, то можна отримати 60% від суми вашої середньої зарплати.

Якщо ви віддавали себе роботі і сплачували страхові внески протягом 8 років, 80% від щомісячного заробітку вам забезпечені. Що стосується більш тривалого страхового стажу, виплата становить 100% середнього заробітку.

У ситуаціях, коли дитина знаходиться у віці від 7 до 15 років, вам гарантовано оплатять 10 днів тимчасової непрацездатності, якщо лікування проводилося амбулаторно. Наступні дні компенсуються 50% оплатою. Що стосується стаціонарного лікування, весь період оплачується в 100% розмірі.

Сума виплати лікарняного по догляду за дитиною, а точніше її розрахунок, ідентичний з обчисленнями   допомоги по тимчасовій непрацездатності трудящих Сума виплати лікарняного по догляду за дитиною, а точніше її розрахунок, ідентичний з обчисленнями допомоги по тимчасовій непрацездатності трудящих .

Цей процес можна розділити на кілька кроків:

  1. Обчислити середню заробітну плату працівника за останні 24 місяці до настання дії лікарняного листа.
  2. Провести обчислювальні операції по визначенню середнього заробітку за один робочий день. Отриману суму розділити на кількість днів, які містяться в 2 роках стажу (730).
  3. Визначити страховий стаж і за цим показником обчислити коефіцієнт, який множиться на суму середнього денного доходу працівника.
  4. Отриманий показник помножити на число днів перебування на лікарняному.

Виплата по тимчасовій непрацездатності потрапляє під оподаткування. ПДФО , В цьому випадку, буде складати 13%.

приклад

Анна Василівна пішла на лікарняний по догляду за дитиною строком на 10 днів Анна Василівна пішла на лікарняний по догляду за дитиною строком на 10 днів. Дитина проходить лікування амбулаторно, а це значить, що весь період хвороби буде оплачений в повному обсязі, виходячи з страхового стажу матері.

Потрібно розрахувати середній заробіток Ганни Василівни за один трудовий день. При цьому врахувати, що в 2018 році вона отримувала зарплату в розмірі 21 000 рублів, а в 2017 році 18 000 рублів, а сумарний лікарняний період становить 15 днів: (21 000 * 12 + 18 000 * 12) / (730-15) = 468 00/715 = 654,54 рублів.

В результаті підрахуємо розмір лікарняного: 654,54 * 10 (період лікарняного) = 6545,4 рублів.

Дитячі захворювання постійно супроводжують дитину і його батьків на шляху дорослішання. У зв'язку з цим виникають труднощі із здійсненням трудової діяльності. Однак законодавство РФ ставить під захист громадян з дітьми і дозволяє отримати оплачуваний лікарняний по догляду за дитиною в 2019 році.

Вивчайте нормативні акти нововведень, і нехай ваші діти будуть здорові!

Особливості оформлення листка непрацездатності по догляду за дитиною викладені в наступному відеоматеріалі:

Але хто з родичів має право на отримання цього медичного бюлетеня?
Що впливає на розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності?
Отже, на яку суму виплати можна покладати надії?