Реклама
Реклама
Реклама

сталінські висотки

«Сталінські висотки» - сім висотних будівель, побудованих в Москві в кінці 1940-х - початку 1950-х років
«Сталінські висотки» - сім висотних будівель, побудованих в Москві в кінці 1940-х - початку 1950-х років.

Спочатку історія з чого все почалося.

У 1922 році на 1 з'їзді Рад виникла ідея спорудження в Москві Палацу Рад, яка не покидала Сталіна до кінця його життя. У 1931 році організували Всесоюзний конкурс на кращий проект Палацу Рад, в якому взяли участь відомі архітектори і трудящі. Всього було представлено 160 робіт, проте, проекту, який відповідає всім вимогам, представлено не було, і в 1932-1933 роках проектування продовжили. За основу в результаті був прийнятий проект Б. Иофана, остаточне доопрацювання якого зробили архітектори В. Щуко і В. Гельфрейх. Будівля мало стати найвищим у світі на той момент - 420 метрів. Палац вирішено було побудувати на місці колишнього Храму Христа Спасителя. У 1931 році Храм був підірваний, і в 1939 році почалося будівництво. Під час війни будівництво призупинили, а після її закінчення відновити таку гігантську будівництво вже не змогли.

проект Палацу Рад

У 1947 році місту Москві виповнювалося 800 років, до цієї урочистої події урядом було вирішено звести вісім висотних будівель. Вони повинні були уособлювати міць великої країни і радянського народу. Авторам проектів московських висотних будівель вдалося створити оригінальні архітектурні рішення, які отримали в спеціальній літературі назву сталінський ампір або радянський монументальний класицизм.

1952 рік
Будівля на Котельнической набережній

1952 рік   Будівля на Котельнической набережній

Будівля на Котельнической набережній

Висота 176 м
Архітектори Д.Н. Чечулин, А.К. Ростковський
Координати: 55 ° 44'50 "пн. ш. 37 ° 38'34 "в. д.

Одна з сталінських висоток, яка почала будуватися в 1938-1940 роках і була завершена після Великої Вітчизняної війни в 1948-1952 роках. Будівля налічує 32 поверхи і має висоту 176 метрів. Висотна будівля є житловим, на даний момент в ньому розташовано більше п'ятисот квартир, магазини, музей, пошта та кінотеатр. За задумом уряду, висотка повинна була стати не тільки житловим комплексом, а й стратегічним об'єктом. Був розроблений план по будівництву тунелю від московської висотки до Кремля, але він так і не був реалізований. Проте, процес будівництва висотки на Котельнической набережній був частково засекречений.

1953 рік

Головна будівля МДУ на Воробйових горах

Головна будівля МДУ на Воробйових горах

Головна будівля МДУ на Воробйових горах

Висота 236 м
Архітекори Л.В. Руднєв, С.Є. Чернишов, П.В. Абросимов, А.Ф. Хряков, В.Н. Насонов
Координати: 55 ° 42'11 "пн. ш. 37 ° 31'49 "в. д.

Головний корпус МДУ (Сталінська висотка) - будувався протягом чотирьох років, з 1949 по 1953 роки. Головна будівля МДУ - найвище з сталінських висоток, досягає 236 метрів у висоту і має 36 поверхів. Для того, щоб спорудити каркас, було потрібно близько 40 тисяч тонн сталі, а на будівництво стін пішло 175 мільйонів цегли. Варто відзначити, що зірка на шпилі сталінської висотки важить близько 12 тонн. Для такого великого будинку потрібно виготовити 68 ліфтів, у тому числі, і швидкісних кабін.

Будівля МЗС РФ на Смоленській-Сінній площі

Будівля МЗС РФ

Висота 172 м
Архітектори В.Г. Гельфрейх, М.А. Мінкус
Координати: 55 ° 44'46 "пн. ш. 37 ° 35'04 "в. д.

МЗС Росії знаходиться на Смоленській-Сінній площі в сталінській висотці, що будується на протязі 1948-1953 років. У сталінському будинку на 27 поверхах знаходиться Міністерство закордонних справ, Міністерство зовнішніх економічних зв'язків і Міністерство торгівлі РФ. Висота будівлі 172 метри, загальна площа внутрішніх приміщень 65 000 кв. м. Висотка обладнана 28 ліфтами, 18 з яких швидкісні. У плані будівництва був відсутній шпиль будівлі, так як за розрахунками фахівців будівля могло не витримати навантаження. Було прийнято рішення встановити декоративний шпиль, зроблений із сталевих листів. Варто відзначити, що і процес будівництва висотки був не звичайним. Будівлю почали будувати зверху вниз, спочатку побудувавши каркас на всю довжину. Баштовим стилем висотка зобов'язана Сталіну, який відкинув первісні ескізи будівель і наполіг на баштовому стилі, згодом став легендарним. На висоті 114 метрів на МЗСівський будівлі спорудили герб СРСР, який знаходиться там і в наш час.

Будівля на площі Червоних воріт

Будівля на площі Червоних воріт

Висота 138 м
Архітектори А.Н. Душкін, Б.С. Мезенцев
Координати: 55 ° 46'10 "пн. ш. 37 ° 38'58 "в. д.

На площі Червоних воріт знаходиться одна з семи сталінських висоток, висотою 138 метрів. Будинок, який поєднує в собі житлові та адміністративні приміщення, будувався протягом 1949-1953 років. У сталінській висотці на площі Червоних Воріт знаходяться 24 поверху, а дах будівлі увінчана шатром ярусного типу. У корпусі розташовувалися Міністерство транспортного машинобудування. Крім міністерства в будівлі розміщуються: Московська Міжбанківська Валютна біржа, банк, корпорація Трансбуд, Російська профспілка залізничних і транспортних будівельників. Примітно, що будівля була побудована в найвищій точці Садового кільця, на вулиці Садова-Спаська і не дивлячись на скромні розміри в порівнянні з іншими сталінськими висотками, виглядає досить великим.

1954 рік

Будівля на актори (Повстання) площі

Будівля на актори (Повстання) площі

Будівля на актори (Повстання) площі

Висота 156 м
Архітектори М.В. Посохін, А.А. Мндоянц.
Координати: 55 ° 45'32 "пн. ш. 37 ° 34'50 "в. д.

Будівля будувалося з 1948 по 1954 роки і містить 24 поверху, 18 з яких житлові. Висота сталінки 156 метрів разом зі шпилем, на даний момент в ній міститься близько 450-ти квартир. Висотна будівля було прозвано «Будинок авіаторів», через надання квартир працівникам авіаційної промисловості. Квартири так само отримали відомі актори і багато відомих осіб. В наш час, крім квартир, в сталінській висотці знаходиться кінотеатр, магазини, боулінг клуб і закрите бомбосховище. За ходом будівництва будівлі уважно спостерігало КДБ, яке контролює будівництво бомбосховища та інших підземних споруд московської висотки, що виходять за межі території наземної будівлі.

Готель Ленінградська

Готель Ленінградська

Висота 136 м
Архітектори Поляков Л.М., Борецький А.Б.
Координати: 55 ° 46'26 "пн. ш. 37 ° 39'05 "в. д.

Готель Ленінградська розташована на станції метро Червоні ворота. Будівництво готелю тривало протягом 1949-1954 років. Серед всіх висоток готель відрізняється найскромнішої висотою, яка становить - 136 метрів). Але не дивлячись, на досить не великі розміри, у порівнянні з іншими висотками, будівля готелю має витончений інтер'єр, пройнятий давньоруським духом і храмовою архітектурою. Рельєф із зображенням Святого Георгія Побідоносця, масивні люстри (одна з них висвітлює 7 поверхів) роблять готель багатою і красиво оформленої. З 2008 року готель має назву Хілтон Москва Ленінградська, в ній знаходиться 275 номерів, а так же властиве будь-якої сучасної п'ятизіркового готелю зручності у вигляді магазинів, салонів краси, ресторанів і басейнів.

1957 рік

Готель Україна

Готель Україна

Готель Україна

Висота 198 м
Архітектор А.Г. Мордвинов
Координати: 55 ° 45'05 "пн. ш. 37 ° 33'55 "в. д.

Готель «Україна» розташована на перетині Кутузовського проспекту і Нового Арбата. Висота будівлі займає друге місце серед сталінських висоток і становить 206 м., Включаючи шпиль. Завдяки такій висоті, готель складається з 34-х поверхів. Будувалася вона в 1953-1957 роках і отримала свою назву на честь батьківщини генсека Хрущова. За задумом Сталіна, вона повинна була називатися Готельне будівлю в Драгомілове. Варто відзначити, що на даний момент готель «Україна» є однією з найбільших в Європі, налічує близько п'ятисот номерів, безліч ресторанів, барів і 50-ти метровий басейн. 28 квітня 2010 року легендарна сталінська висотка з оновленою назвою готель «Radisson Royal Hotel» почала свою роботу.

Непобудованого висотка - Адміністративна будівля в Зарядье

Адміністративна будівля в Зарядье - проект

Будівництво одного з будинків, яке велося на місці знесеного Китайгородського району Зарядье, було припинено після смерті Сталіна. У восьмий висотці хотіли розмістити Наркомат важкого машинобудування СРСР. Але будівництво законсервували, а 1954 рік уже вніс ясність в подальші плани висотного будівництва. На стилобаті цієї будівлі пізніше зведений готель «Росія».

джерела: http://countrymoscow.ru https://ru.wikipedia.org