Реклама
Реклама
Реклама

Три питання правозахиснику про те, як боротися з поборами в школах

  1. Олександр, сьогодні в вашу громадську приймальню звертаються з усієї країни батьки, незадоволені незаконними...
  2. Як поставилися до вашої позиції педагоги, не позначилося це на ставленні до дитини?
  3. Чи доводилося вам стикатися з протидією своїй роботі?
  4. Пам'ятка

Олександр Бологов - керівник волонтерської громадської приймальні « ні поборам », М Володимир. Олександр Бологов - керівник волонтерської громадської приймальні «   ні поборам   », М Володимир

Олександр, сьогодні в вашу громадську приймальню звертаються з усієї країни батьки, незадоволені незаконними грошовими зборами в школах і дитсадках. Як вам прийшла ідея організувати такий проект?

Кілька років тому в дитячому садку, куди ходив мій дитина, мені видали квитанцію з проханням «добровільно» перерахувати гроші на рахунок організації по установці пластикових вікон. Потім мало не щодня стали збирати по 150-200 рублів за приїзди різних театрів. Коли в сад приїхав планетарій, я відмовився платити. Стаття 43 Конституції Росії гарантує громадянам право на загальнодоступність і безоплатність загальної освіти в державних або муніципальних освітніх установах. Встановлення грошових зборів не допускається. Якщо з батьків незаконно починають вимагати гроші, необхідно звертатися в департамент освіти і в прокуратуру. Я організував громадську приймальню «Ні поборам» і створив сайт netpoboram.ru з юридичною інформацією та порадами батькам, як боротися з незаконними вимогами грошей в установах освіти. Незабаром з'явилися однодумці, а мене запросили на «Перший канал» і запропонували поділитися досвідом з телеглядачами. Після цього до нас з усієї країни почали звертатися батьки, незадоволені поборами в школах.

Кожен має право на освіту. Гарантуються загальнодоступність і безоплатність дошкільної, основної загальної та середньої професійної освіти в державних або муніципальних освітніх установах і на підприємствах.

Стаття 43 Конституції РФ

Як поставилися до вашої позиції педагоги, не позначилося це на ставленні до дитини?

Коли я відмовився платити за планетарій, моя дитина сидів один, хоча це законом заборонено. У дитячому садку повинні створювати такі умови, щоб дитина один не залишався. Увечері, коли я прийшов забирати сина, на мене налетіла жінка - соціальний психолог, яка почала грубіянити і заявила: «Через таких, як ви, діти ось такими і виростають!». Я перепитав: «Якими такими? Борцями за справедливість? ». Після цього поговорив із завідуючою і на наступний день психолог переді мною вибачилася: «Ну, я ж не знала, хто ви такий!». А яка різниця, хто я такий? Педагоги повинні однаково спілкуватися з усіма. На своєму прикладі я вирішив показати, що нема чого боятися: записав відео з розповіддю про те, що з поборами можна і потрібно боротися. Як показує досвід, організатори поборів найбільше бояться, що станеться розголос їх діяльності. Після такого розголосу нас звинуватили в «цькуванні». Це дивно: закон порушувати можна, а розповідати про це - не можна! Насправді, найкраща зброя проти незаконних поборів - це саме відкритість: публікації в ЗМІ і соцмережах. Ніякого погіршення ставлення до наших дітей немає: коли батьки придбали медійну популярність, все знають, що при порушенні закону розголос обов'язково буде, і тому ніякої цькування дітей не буває. Коли проблема виходить на поверхню - це для дітей кращий захист.

Чи доводилося вам стикатися з протидією своїй роботі?

Після виходу передачі на федеральному телеканалі на деяких місцевих інформаційних ресурсах стали з'являтися лайливі публікації на адресу волонтерів громадської приймальні, а їм самим і членам їх сімей на телефони почали надходити погрози і образи. Але ми не припинили роботу і продовжили розслідування ситуації. Найчастіша причина поборів - нестача державного фінансування. Деякі освітні установи фінансуються з бюджету тільки на 20-40 відсотків від реальної потреби, решта педагоги добирають з батьків. Ієрархія в системі освіти вибудувана так, що адміністрація навчальних закладів просто боїться сказати публічно про те, що їм не вистачає грошей, їм простіше запитати їх з батьків. Загальне замовчування проблеми призводить до того, що при прийнятті бюджету в нього не закладаються необхідні кошти. Ми звикли за все і всюди платити, ми не знаємо свої права, ми боїмося, що до наших дітей буде погане ставлення і їх зроблять ізгоями. Кому-то простіше відкупитися. Але не у всіх є бажання платити за те, що повинно бути безкоштовним згідно із законом. У багатьох просто немає можливості платити: це багатодітні сім'ї, сім'ї з невеликим достатком, матері-одиночки. Наш успішний досвід показує, що з поборами боротися можна і потрібно: це єдиний спосіб змусити державу виконувати свої обов'язки, заощадити сімейний бюджет і не ставати співучасником кримінального злочину.

Детальніше про роботу громадської приймальні «Ні поборам» - на її сайті http://netpoboram.ru , в соціальних мережах: Facebook , « ВКонтакте », Twitter , На каналі Youtube , А також в публікації «Російської газети»

Пам'ятка

Як уникнути незаконних поборів в школі?

Якщо ви хочете надати добровільну допомогу у вигляді грошових коштів, ви можете перерахувати будь-яку суму на розрахунковий рахунок навчального закладу.

Встановлення фіксованих сум пожертв є порушенням ФЗ № 135 від 11.08.1995.

Пам'ятайте: батьки не зобов'язані оплачувати утримання і охорону будівель, а також оснащення освітнього процесу.

Батьківський комітет має право прийняти рішення про збір грошей тільки щодо себе самих, а не батьків всіх дітей.

Адміністрація та інші особи не мають права приймати готівку грошові кошти і вимагати надання квитанції про зарахування грошей на розрахунковий рахунок установи.

Жертвуючи грошові кошти, ви маєте право:

- протягом 10 днів з моменту перерахування грошей подати звернення до установи, вказавши в ньому цільове призначення перерахованих коштів;

- отримати інформацію про цільове витрачання пожертвувань з щорічного публічного звіту про залучення та витрачання позабюджетних коштів, який повинен бути розміщений на сайті установи;

- оскаржити рішення, прийняті в ході отримання та витрачання позабюджетних коштів, дії чи бездіяльність посадових осіб в досудовому або судовому порядку;

- повідомити про порушення своїх прав і законних інтересів при прийнятті протиправних рішень, дій або бездіяльності посадових осіб в контрольно-наглядові та правоохоронні органи.

Якщо адміністрація освітнього закладу не йде вам на зустріч і побори не припиняються, ви можете подати скаргу в прокуратуру. Безкоштовну юридичну та інформаційну допомогу вам нададуть в громадській приймальні «Ні поборам» http://netpoboram.ru

Як поставилися до вашої позиції педагоги, не позначилося це на ставленні до дитини?
Чи доводилося вам стикатися з протидією своїй роботі?
Як вам прийшла ідея організувати такий проект?
Я перепитав: «Якими такими?
Борцями за справедливість?
А яка різниця, хто я такий?
Чи доводилося вам стикатися з протидією своїй роботі?