Реклама
Реклама
Реклама

Бойові мистецтва древніх сикхів

З чуток, колись древні сикхи володіли неперевершеними бойовими техніками; секретні прийоми дозволяли їм витримувати важкі навантаження і практично не відчувати болю. Зараз в Індії стародавнє мистецтво сикхів знайшло нове популярність - в першу чергу, стараннями трюкачів-екстремалів з команди 'Bir Khalsa'. З чуток, колись древні сикхи володіли неперевершеними бойовими техніками;  секретні прийоми дозволяли їм витримувати важкі навантаження і практично не відчувати болю

Bir Khalsa фотографія

Члени індійської команди регулярно піддають своє життя і здоров'я на небезпеку. Повішення одне одного, ігри з гострими мечами і булавами, жування ламп денного світла - ось лише мала частина тих трюків, які регулярно демонструють учасники команди. Залишитися живими - хоча і не цілком неушкодженими - після всіх цих ексцентричних безумств їм допомагають зовсім не спритність рук і не комп'ютерні спецефекти - все 450 членів групи практикують древнє мистецтво Гатка.

Реклама:

Бойовими мистецтвами Гатка споконвіку часів володіли обрані сикхи; секрети технік передавалися з покоління в покоління - і лише сикхи мали право ними володіти.

Bir Khalsa фотографія

Засновник і провідний тренер групи, Камалджіт Сінгх Кхалсі (Kamaljeet Singh Khalsa) охоче розповідає про сикхів і їх видатних талантах; за його словами, представники цієї народності здавна славилися своїми видатними фізичними якостями - так, за часів британського правління колонізатори використовували як поліцейських саме сикхів, як найбільш міцних і витривалих. За словами Кхалсі, сикхи були і залишаються насамперед расою воїнів - і фізичний біль для них серйозною проблемою бути не може за визначенням.

'Bir Khalsa' вже привернули до себе чималу увагу - у всякому разі, на національному рівні; так, члени групи встигли виступити на індійському телевізійному шоу 'India's Got Talent ". Як і завжди, продемонстровані ними фокуси звичайної людини могли б відправити або в лікарню, або на той світ; майстрам Гатка, однак, подібні речі просто-напросто не страшні.

Як і завжди, продемонстровані ними фокуси звичайної людини могли б відправити або в лікарню, або на той світ;  майстрам Гатка, однак, подібні речі просто-напросто не страшні

Bir Khalsa фотографія

'Bir Khalsa' досить неоднорідна за своїм віковим складом; тут є і 10-річні діти, і дорослі чоловіки. Своєю метою група ставить перш за все відродження неабияк забутого мистецтва Гатка - ця культова техніка в наш час відома хіба що ярмарковим трюкача і рідкісним прихильникам споконвічних традицій. Забуття це абсолютно незаслужено - в кінці кінців, техніки кунг-фу і джиу-джитсу відомі на весь світ. Якщо 'Bir Khalsa' доб'ються своєї мети, то і про Гатка коли-небудь заговорять далеко за межами Індії.

Дехто схильний вважати членів команди Камалджіта небезпечними божевільними; не останню роль в цьому відіграє той факт, що в 'Bir Khalsa' охоче приймають навіть дітей. Сам Камалджіт Кхалсі визнає, що діти беруть участь в небезпечних трюках нарівні з дорослими - але тільки після того, як пройдуть належну підготовку. Починають діти з дерев'яних мечів; лише в шість років їм довіряють залізні кирпана - ритуальні кинджали сикхів. Вчаться проробляти складні трюки діти виключно під наглядом дорослих.

Вчаться проробляти складні трюки діти виключно під наглядом дорослих

Bir Khalsa фотографія

За здоров'я своїх нащадків переживають не тільки батьки найменших членів 'Bir Khalsa'; Камалджіт зізнавався, що його власні батьки регулярно вичитують його за небезпека обраного ним шляху. Зрозуміти їх нескладно - навіть якщо воїни Гатка і здатні переносити будь-який біль, від травм таємні прийоми стародавніх сикхів їх не захищають. Численні порізи, удари і навіть переломи - неприємний, але неминучий побічний ефект обраного ними шляху. Здебільшого, втім, рідні та близькі підтримують послідовників Камалджіта; 'Bir Khalsa' не тільки відроджують стародавні традиції сикхів, але ще і несуть славу свого рідного міста. Цілком можливо, що скоро слава команди Камалджіта вийде на міжнародний рівень - і коли-небудь бойове мистецтво древніх сикхів перевершить за популярністю японські школи єдиноборств.

Кращі тижні