Реклама
Реклама
Реклама

ЦТ: вчимося на чужих помилках

Навіщо вчитися на своїх власних помилках, якщо можна вчитися на чужих Навіщо вчитися на своїх власних помилках, якщо можна вчитися на чужих? Особливо це стосується тих випадків, коли помилка може стати фатальною. Щороку Республіканський інститут контролю знань (РІКЗ) проводить аналіз типових помилок на ЦТ. Сподіваємося, що цей аналіз допоможе вам уникнути таких же помилок на нинішньому централізованому тестуванні.

Результати ЦТ по російській та білоруській мовам в минулому році не радують: тільки 17 відсотків учасників змогли набрати більше 50 балів. А на 100 балів вирішили тести лише 12 осіб з 146,5 тисячі абітурієнтів. В середньому випробовувані відповідали правильно лише на 13 завдань з 40. Фахівці РІКЗ при аналізі результатів відзначають, що звуження словникового запасу і зниження мовної культури спостерігаються навіть у добре підготовлених по предмету абітурієнтів. У числі найскладніших традиційно виявляються завдання з культури мовлення. Так, в одному з них абітурієнтам пропонується відзначити пропозиції з порушеними синтаксичними нормами. Наприклад: «... наші перемоги є свідченням про те, що ...», «ми запитали, що можна пройти ...», «прочитавши цю повість, вражає ...», «виборці сподіваються і вірять своєму депутату». Вам такі пропозиції ріжуть слух? Якщо так, то вітаємо: ви - в числі грамотного меншини. Адже цілих 85,99 відсотка хлопців не побачили в цих оборотах нічого особливого. А 80 відсотків абітурієнтів не зуміли визначити помилкове значення фразеологізмів. Так, більшість погодилися з тим, що «переливати з пустого в порожнє» - це ретельно, невтомно працювати, а ось істинний сенс «лити воду на чиюсь млин», навпаки, збентежив. Синтаксис і пунктуація - взагалі темний ліс в середньому для 75 відсотків здають тестування з російській та білоруській мовам .

Що стосується біології, середній бал учасників ЦТ - 29,97. Виявляється, що найскладніші завдання можна знайти в шкільних підручниках за 7 - 8 класи. І в більшості випадків потрібно лише відзначити правильні або помилкові твердження. Або показати стрілочками, до якої групи рослин відноситься ріпак, а до якої - ялівець, які органи дихання у джмеля, а які - у мурашки і павука-хрестовика. Ці завдання виявилися не під силу для 86 - 90 відсотків учасників ЦТ. Також мало хто знав, що в перші дні зародок собаки розвивається в яйцепровід, а не в матці, і що у голубів немає сечового міхура і зубів. І навіть найпростіше питання: «Чи правда, що тварини - сировина у виробництві продуктів харчування?» - поставив в глухий кут. Сотні абітурієнтів з цим не погодилися!

Аналіз помилок на ЦТ з математики та фізики викликає у викладачів лише один коментар: «Це ж жах!». Адже кожен п'ятий навіть не знає умова, при якому твір дорівнює нулю. І якщо абітурієнти не можуть впоратися із завданнями А, то що говорити про завдання Б, з якими не впоралися 90 відсотків тестованих. Сучасні одинадцятикласники, що йдуть в університет, де на них чекає вища математика, не можуть вирішити, що більше: «-5» або «-1», а в тестах з фізики неправильно вказують, в яких одиницях вимірюється напруга, і як на графіку позначається амперметр . І якщо ви все це знаєте, то це не означає, що вам потрібно розслабитися, це лише означає, що за 11 років, проведених в школі, ви дечого навчилися.

Якщо говорити про тестування з історії Білорусі, то більшість молодих людей нічого не знають про Володимира Карват і Василя Ващіле, не знають, де знаходиться Кам'янецька вежа і в якому архітектурному стилі побудовано банки, залізничні вокзали, готелі. Всі ці питання викликали найбільше складне становище на ЦТ з історії Білорусі в минулому році. Правильно на них відповіли лише 10 - 20 відсотків випускників.

Навіщо вчитися на своїх власних помилках, якщо можна вчитися на чужих?
Вам такі пропозиції ріжуть слух?
І навіть найпростіше питання: «Чи правда, що тварини - сировина у виробництві продуктів харчування?