Реклама
Реклама
Реклама

біологічні ресурси

  1. Значення біологічних ресурсів
  2. Біологічні ресурси діляться на:
  3. Флора
  4. фауна
  5. Охорона біологічних ресурсів
  6. Потрібна допомога в навчанні?

Біологічні ресурси Росії являють собою сукупність з тваринного і рослинного світу, що поширюються в ореолах свого проживання по всій території Російської Федерації. Беручи до уваги велику протяжність кордонів Російської Федерації, можна спостерігати значне різноманіття рослинних і тваринних комплексів і видів: тварини, що населяють арктичну тундру, а також рослинна поверхню цієї природної зони Росії, вкрай відрізняються від флори і фауни російських субтропіків.

Всього в Росії існує дев'ять природних зон, у кожній з яких переважають свої унікальні представники тваринного світу і можуть безперешкодно і рясно виростати певні види рослин. У всій сукупності біологічні ресурси створюють біомасу і обличчя нашої країни.

Значення біологічних ресурсів

Значення біологічних ресурсів важко переоцінити. Можна лише перелічити, що біологічні ресурси роблять для нашої планети, і зокрема для нашої країни - Росії:

- біоресурси створюють ґрунтовий шар;

- збагачують киснем атмосферу і беруть участь в газообміні між живими істотами;

- захищають грунтовий шар від вимивання і ерозії;

- є джерелом їжі для людини;

- служать харчуванням для інших живих організмів;

- використовуються в різноманітних промислових областях;

- зберігають чистоту водних ресурсів планети.

Таким чином, біологічні ресурси - це живі організми, які можуть використовуватися людиною і приносити йому яку-небудь користь.

Біологічні ресурси діляться на:

- зоомасси - сукупність тварин видів;

- фітомасу (сукупність рослинних і деревних ресурсів)

Біоресурси є вичерпаними і поновлюваними.

Щоб хоч якось уявити собі все розмаїття і значну чисельність біологічних ресурсів, потрібно осмислити цифру в два мільйони - саме стільки живих істот мешкають на нашій планеті.

У Російській Федерації присутні абсолютно всі види біологічних ресурсів, - вони нерозривно пов'язані з природними зонами нашої країни. Від Арктики до пустелі все біологічні ресурси слід класифікувати.

Флора і фауна - це два основні блоки, які разом і утворюють поняття "біологічні ресурси".

Флора

Флора (фитомасса) підрозділяється на:

-лесние ресурси (деревні / недеревних);

- кормові

- харчові океанічні (водорості)

Кормові ресурси поділяються на:

- сільськогосподарські угіддя та ріллі;

- плодоовочевих плантації, сади і городи;

- промислові поля (сінокоси для годівлі тварин)

Росія по праву займає перше місце за площею лісових насаджень (45% від усієї території російської Федерації), як первинного характеру, так і вторинні насадження (посаджені людиною). До первинних лісовим насадженням відносять виникли незалежно від людських зусиль лісу. Вторинні лісу насадження завдяки людині, зазвичай на місцях масових вирубок, по узбіччях доріг, по берегах річок для захисту грунтів від вимивання, на пустельних місцях для профілактики ерозії грунту під впливом вітру.

На жаль, рослинні біологічні ресурси, особливо цей нюанс стосується лісів, повільно відновлюються. Тому співвідношення лісів первинного і вторинних характерів невблаганно має збільшуватися на користь останніх, особливо беручи до уваги той факт, що в нашій країні ліси швидко знищуються шляхом масової промислової вирубки.

фауна

Фауна (зоомасси) підрозділяється на види:

- мисливсько-промислові;

- рибні;

- сільськогосподарські.

Мисливсько-промислові види включають в себе хутрових звірів, хижаків тайги, лісостепу і степу, спеціально виведених в розплідниках мисливських собак і птахів породи яструбиних. Рибні ресурси вбирають в себе живих організмів, що мешкають в річках, озерах і морях. Сільськогосподарські ресурси включають в себе рогата худоба, табуни коней, зграї оленів, овечі отари, свині виводки, домашню птицю і інші тварини види. З усієї біомаси Землі 97% (близько 1265 млрд. Тонн) складають саме рослини, і всього лише 3% займають представники тваринного світу. Але як різноманітні види в межах цих трьох відсотків, скільки популяцій, видів і підвидів вбирають в себе ці здаються малими цифри!

Охорона біологічних ресурсів

Як вже було сказано вище, біологічні ресурси є вичерпними. Це треба пам'ятати. Беручи участь в світовому кругообігу речовини, людина є невід'ємною частиною тваринного і рослинного світів, і не може повноцінно існувати і функціонувати, не підтримуючи найтісніший зв'язок з флорою і фауною. Виходячи з цього, виникає цілком доцільний висновок: біологічні ресурси з огляду на їх обмеженості треба охороняти. Охорона тваринного і рослинного світу Росії може виражатися в:

- прийнятті законодавчих актів РФ, що передбачають, які дії щодо біологічних ресурсів допускаються а які вважаються протизаконними, наприклад Федеральний закон РФ «Про охорону навколишнього середовища»;

- діяльності правоохоронних органів по розслідуванню злочинів у відношенні рослинного і тваринного світів відповідно до глави 26 Кримінального кодексу РФ «Екологічні злочину»;

- свідомих діях громадян і громадських об'єднань, спрямованих на охорону біологічних ресурсів, їх дбайливе використання і підтримання необхідних умов для їх відновлення.

Потрібна допомога в навчанні?


Біологічні ресурси Росії являють собою сукупність з тваринного і рослинного світу, що поширюються в ореолах свого проживання по всій території Російської Федерації

Попередня тема: Рослинний і тваринний світ Росії: характерні риси
Наступна тема: & nbsp & nbsp & nbsp Природно-ресурсний потенціал Росії: характеристика і оцінка ресурсів

Потрібна допомога в навчанні?