Реклама
Реклама
Реклама

ОХОРОНА ПРАЦІ - Комісія з перевірки знань

Перевірка знань вимог охорони праці:

  • Роботодавець зобов'язаний забезпечити проведення перевірки - стаття 212 ТК РФ;
  • Працівник зобов'язаний проходити перевірку знань - стаття 214 ТК РФ.

У цій статті розкриті наступні питання:

  • як проводиться перевірка знань вимог охорони праці;
  • хто проводить перевірку знань;
  • періодичність проведення;
  • які документи оформляються.

Порядок навчання і перевірки знань вимог охорони праці, що діє в даний час затверджений Постановою Міністерства праці та соціального розвитку і Міносвіти Росії від 13.01.2003 N 1/29.
Додатково, виходячи з положень абзацу 1 статті 423 ТК РФ, до приведення законів та інших нормативно-правових актів, що діють на території Росії, у відповідність з Трудовим Кодексом, можуть застосовуватися законодавчі та інші нормативні правові акти колишнього Союзу РСР.
Тому для організації навчання з охорони праці і перевірки знань можуть застосовуватися вимоги ГОСТ 12.0.004-90 "ССБТ. Організація навчання безпеки праці. Загальні положення".

Відповідно до Порядку навчання, всі працівники організацій, при прийомі на роботу, а також в процесі трудової діяльності з певною періодичністю, повинні проходити навчання з охорони праці та перевірку знань.

Керівники і фахівці проходять перевірку знань не рідше, ніж 1 раз в 3 роки (п. 3.2 Постанови Мінпраці та Міносвіти №1 / 29). Періодичність перевірки знань робітників нормативно закріплена для кожного конкретного виду робіт. Пункт 2.2.3. Постанови Мінпраці та Міносвіти №1 / 29 говорить про те, що роботодавець сам встановлює порядок і періодичність перевірки знань вимог охорони праці працівників робітничих професій, керуючись вимогами державних Правил з охорони праці, що регулюють безпеку конкретних видів робіт. Рекомендується проводити перевірку знань вимог охорони праці робітників - щорічно. Тим самим, вдасться підтримувати необхідний рівень знань працівників і забезпечити додаткові заходи щодо зниження виробничого травматизму і рівня професійного ризику на робочому місці.

Перші особи компаній, керівник організації, його заступники, які курирують питання охорони праці, технічний директор, головний інженер, фахівці з охорони праці, особи, відповідальні за стан охорони праці на ввірених їм ділянках (підрозділах), особи, які проводять інструктажі з охорони праці, - всі вони проходять перевірку знань вимог охорони праці в освітньому центрі, в якому проходили навчання.

В освітніх центрах, до складу комісій з перевірки знань вимог охорони праці входять керівники та викладачі цих організацій.

Керівники і фахівці компаній, що не відповідають за організацію роботи з охорони праці, працівники робітничих професій проходять перевірку знань всередині організації.
Для проведення перевірки знань вимог охорони праці в організаціях можуть створюватися власні комісії з перевірки знань.
Основне завдання комісії з перевірки знань - перевірити чи достатній рівень знань працівників організації в області охорони праці для безпечного виконання ними своїх трудових функцій відповідно до державних вимог в області охорони праці.

Комісія з перевірки знань створюється наказом керівника організації. форма наказу
В організації можуть створюватися центральна комісія з перевірки знань, а також комісії з перевірки знань виробничих і відокремлених підрозділів. Наприклад, керівники і фахівці можуть проходити перевірку знань в центральній комісії, а працівники робітничих професій в комісіях виробничих підрозділів, де вони працюють. При неповному складі комісій з перевірки знань виробничих підрозділів, до роботи комісії можуть залучатися члени центральної комісії. Це актуально для компаній, що мають великий штат співробітників і велике географічне розташування структурних підрозділів по території країни.
Комісія з перевірки знань вимог охорони праці працівників організації повинна складатися мінімум з трьох осіб.

До підготовки членів комісії з перевірки знань пред'являються особливі вимоги в галузі охорони праці. Члени комісії з перевірки знань ВІД також повинні пройти курси в галузі охорони праці в освітньому центрі охорони праці. Освітній центр в обов'язковому порядку повинен бути включений до державного реєстру акредитованих організацій, що надають послуги в галузі охорони праці і мати ліцензію на ведення освітньої діяльності. В даний час для членів комісії з перевірки знань в освітньому центрі охорони праці проводиться навчання та перевірка знань вимог охорони праці за програмою 40 годин.

До складу комісії можуть бути включені тільки працівники, які пройшли курси в галузі охорони праці в освітньому центрі. (В тому числі минулі навчання дистанційно )
Для дії комісії з охорони праці, призначається голова комісії, заступник (заступники) голови, секретар і члени комісії. Головою комісії послід бути керівник організації або його заступник, який займається питаннями в області охорони праці, наприклад, для відокремлених підрозділів головою комісії може бути керівник підрозділу. Заступник голови виконує функції голови комісії на час його відсутності, тому заступниками голови комісії, їх може бути кілька (все залежить від кількості працівників і специфіки роботи організації) призначаються перші помічники, головні і провідні фахівці. Секретарем може бути фахівець з охорони праці. В обов'язки секретаря входить ведення, реєстрація та зберігання документів, що оформляються під час перевірки знань. У разі, якщо в організації немає фахівця з охорони праці (при чисельності працюючих менше 50 чоловік) функції секретаря комісії, за рішенням голови, можуть бути покладені на будь-якого члена комісії.

На випадок відсутності, відпустки або хвороби когось із членів комісії, щоб не паралізувати роботу комісії з перевірки знань рекомендується навчити і створити комісію з п'яти-шести чоловік. Даний момент є актуальним для невеликих організацій.
Для забезпечення скорочення виробничого травматизму і підтримки здорових та безпечних умов праці в організації - робота комісії з перевірки знань повинна носити постійний (безперервний) характер.
На випадок відсутності, відпустки або хвороби когось із членів комісії, щоб не паралізувати роботу комісії з перевірки знань рекомендується навчити і створити комісію з п'яти-шести чоловік
У своїй роботі, комісія, при перевірці знань вимог охорони праці керівників і фахівців, оцінює обсяг знань працівником нормативних правових актів з охорони праці, забезпечення і дотримання вимог яких входить в його обов'язки, з урахуванням посадових обов'язків, характеру виробничої діяльності. Перевірка знань працівників робітничих професій проводиться в обсязі знань вимог правил та інструкцій з охорони праці.

Форма проведення перевірки знань вимог охорони праці може бути різною.
Залежно від порядку, встановленого в організації. Наприклад, усна, письмова або із застосуванням персональних комп'ютерів і спеціальних програм.
Якщо рішенням комісії встановлено, що працівник показав задовільний результат на перевірці і має достатній запас знань в області охорони праці, то такий працівник вважається таким, що перевірку знань. Якщо у комісії є сумніви в достатності підготовки, рівня знань працівника і такий працівник показав при перевірці знань незадовільні результати, то такий працівник вважається не пройшли перевірку знань.

За результатами перевірки знань оформляється протокол. У протоколі вказується основна інформація про комісії і про перевіряється особі. Результати перевірки знань відображаються в протоколі. Протокол підписується перевіряється, головою і членами комісії. форма протоколу

Комісія з перевірки знань вимог охорони праці, відповідно до статті 76 ТК РФ, повинна представити клопотання керівникові організації, про відсторонення від роботи (недопущення до роботи) працівника, який не пройшов перевірку знань вимог охорони праці. Працівник відсторонюється на весь період часу, до успішної здачі іспиту з перевірки знань. Повторну перевірку знань необхідно пройти в строк не пізніше одного місяця з дні не складання іспиту. У період відсторонення заробітна плата не нараховується.
Працівникам, які успішно пройшли перевірку знань, видається посвідчення за підписом голови комісії, завірений печаткою організації.

Форма посвідчення з охорони праці (перевірки знань). Завантажити в форматі .doc