Реклама
Реклама
Реклама

Безпека дитини на вулиці


Маленька дитина не знає, що таке небезпека, і де вона може його підстерігати. Батькам слід це розуміти і навчати малюка безпечній поведінці з ранніх років. Про те, як забезпечити безпеку дітей на вулиці, розповідає Я - Батько.

Чи не розмовляти з незнайомцями

Одна з найбільших небезпек, що чекають дитину на вулиці - знайомство з «хорошими» дядьками або тітками. Тому дуже важливо, щоб батьки навчили дитину правильно поводитися з незнайомими людьми. Батькам слід якомога раніше пояснити дитині, чому не треба розмовляти з незнайомими людьми і вже тим більше йти з ними куди-небудь. Розкажіть малюкові, що мама або тато ніколи не відправить чужу людину за своїм сином або дочкою. На будь-яку пропозицію незнайомця навчіть дитину «ні», а в разі потреби тікати, і триматися подалі від припаркованих машин.

Найгірший - пояснити слухняному дитині, що його слухняність не завжди добре. Чужа людина може почати його лаяти, сварити за проступок і сказати, що веде його «до батьків» або «в міліцію», а слухняний малюк, який відчув свою провину, піде за дядьком. Батькам слід пояснити дитині, що не варто піддаватися на подібні провокації, не потрібно попадатися на гачок, коли незнайомець каже: «А ти мамин синочок? На все завжди у неї дозволу питати будеш? ». Важливо пояснити, що в небезпечній ситуації крик може виявитися рятівним колом. При цьому найдієвішим буде не крик про допомогу, на який вже мало хто реагує, а слова «Це не мій тато (мама)!»

Поясніть дитині, що його тіло - тільки його власне, ніхто не має права його чіпати без його згоди. Дитині не слід брати подарунки, солодощі від незнайомців, ніхто не може брати його на руки без згоди в першу чергу мами, а потім вже самого малюка. Якщо все-таки подібне сталося, то дитина може кричати, а також вкусити або подряпати незнайомця.

Навчіть дитину говорити «ні»

В більшості випадків вміння сказати «ні» - це прояв не слабкості, а власної сили волі, гідності. Дитина повинна обов'язково відмовити незнайомцю, якщо він пропонує:

  • спробувати що-небудь заборонене;
  • поїхати кудись;
  • піти до себе в гості, в магазин;
  • «Добре» відпочити, пограти далеко від докучливих дорослих, батьків;
  • підвезти на машині або показати дорогу, посадивши малюка в машину;
  • на вулиці купити що-небудь, зіграти в азартну гру;
  • здійснити негідний вчинок;
  • поворожити з метою дізнатися майбутнє.

Правила безпеки на прогулянці

Дуже важливо навчити дитину постарше попереджати, куди, коли і з ким він йде гуляти. Поясніть, що ця інформація вам потрібна не тому, що ви цікаві і хочете тримати його життя під контролем, а з метою його безпеки і вашого спокою. Буде також добре, якщо дитина повідомить вам про свій маршрут руху, який в ідеалі не повинен пролягати через ліс, парк, безлюдні і мало освітлені місця. З ранніх років важливо навчити малюка дотримуватися правила дорожнього руху . Необхідно розповісти, як вести себе при зустрічі з галасливою кампанією, що з нею ні в якому разі не варто вступати в конфлікт . Також прослідкуйте, щоб ваша дитина не надягав на себе дорогі прикраси, не брав з собою дорогі речі на прогулянку, не варто і демонструвати свій телефон у дворі, щоб уникнути зайвої уваги у недоброчесних дорослих або однолітків.

Поясніть, що грати стоїть у дворі, а не біля доріг, в підвалах, на горищах і будівництвах і інших небезпечних місцях, також варто уникати контакту з безпритульними собаками і кішками, ні в якому разі їх не слід дражнити!

Не варто входити в під'їзд з незнайомими людьми - потрібно обов'язково дочекатися, поки вони підуть, або поки не зустрінеться хтось із знайомих, які могли б проводити малюка до дверей квартири. Заходити в ліфт з незнайомцями теж загрожує неприємностями. Краще дочекатися, коли приїде інший ліфт, або повернеться порожнім. Якщо дитина виявив двері в свою квартиру відкритою, то не варто заходити додому, потрібно звернутися до сусідів, або скористатися мобільним телефоном , Щоб подзвонити додому.

Нам всім (і діти - не виняток) часто здається, що на знайомій вулиці, в своєму під'їзді з нами не може трапитися нічого страшного. Найчастіше це дійсно так. І все ж не варто нехтувати елементарними правилами безпеки. Постарайтеся пояснити дитині, що дотримання цих правил позбавить його від неприємностей а вас - від зайвих переживань.

Світлана Чурунова

Батькам слід пояснити дитині, що не варто піддаватися на подібні провокації, не потрібно попадатися на гачок, коли незнайомець каже: «А ти мамин синочок?
На все завжди у неї дозволу питати будеш?