Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна і як допускається згідно із законом звільнити вагітну жінку з роботи? (2019 рік)

  1. Допустимі ситуації і за що не можуть звільнити?
  2. При роботі на тимчасовому (строковому) договорі
  3. При роботі на місці тимчасово відсутнього людини
  4. Звільнення вагітної, прийнятої з випробувальним терміном
  5. Розірвання договору за угодою сторін
  6. Що загрожує за прогули і низьку кваліфікацію?
  7. Як звільнити вагітну співробітницю по закону - порядок дій
  8. Догляд за власним бажанням, що для цього потрібно?

Законодавство нашої країни захищає майбутню матір і її дитини. Закони не завжди відповідають інтересам підприємця, який позбавляється співробітниці на довгий термін. Далеко не відразу можна знайти їй повноцінну заміну.

Працююча жінка не завжди здатна виконувати виробничі обов'язки також повноцінно, як до вагітності. У ряді випадків її потрібно переводити на робоче місце з іншими, щадними умовами праці.

Не всі малі і середні підприємства можуть знайти робочі місця, де умови праці є придатними під час вагітності. Жінки, зі свого боку хочуть відчувати себе захищеними, багато хто бажає зберегти свої робочі місця, щоб вийти на роботу через три роки.

Жінки, зі свого боку хочуть відчувати себе захищеними, багато хто бажає зберегти свої робочі місця, щоб вийти на роботу через три роки

Існують ситуації, при яких вагітність не є перешкодою для припинення трудових відносин.

У той же час, Трудовий Кодекс Росії захищає жінку «в положенні» і дозволяє звільняти її тільки в особливих ситуаціях.

У ринкових відносинах не всі державні підприємства, власники приватних фірм і індивідуальні підприємці працюють з достатнім прибутком, яка дозволяє нести тягар соціальних витрат.

Гарантія та обставини можливого розірвання трудового договору регламентує стаття 261 ТK.

А молода жінка, що збирається в декретна відпустка , Вимагає уваги, особливого ставлення. Іноді для неї потрібно підшукувати інше робоче місце на виробництві або в офісі.

Влаштуватися на інше підприємство жінка навряд чи зможе. А якщо через сімейні обставини вона і її сім'я обмежені в засобах, її матеріальне становище може стати катастрофічним. Тому законодавці постаралися обумовити в законі створення максимально комфортних умов роботи для майбутньої матері і захистити її.

до змісту ↑

Допустимі ситуації і за що не можуть звільнити?


Для звільнення вагітної співробітниці потрібні вагомі підстави. Законодавці різко обмежили коло допустимих для звільнення причин.

Згідно вищевказаної статті Трудового Кодексу, співробітницю в «цікавому положенні» допускається звільнити без її згоди тільки в двох випадках:

  • При повній ліквідації фірми, організації, підприємства.
  • При припиненні індивідуальним підприємцем своєї діяльності.

Робітницю можна звільняти, якщо підприємство буде функціонувати далі після реорганізації, злиття, поділ на кілька підприємств, зміни власників або засновників.

Якщо головне підприємство має філію в іншому регіоні (місті), то закриття (ліквідація) філії розцінюється законодавством як ліквідація самостійного підприємства. І вагітна співробітниця при закритті філії не може претендувати на переклад в іншу філію або до головного підприємства і буде звільнена.

Індивідуальний підприємець, який закрив свою справу, звільняє всіх співробітників без урахування їх стану і положення, в тому числі, вагітних жінок. Він не зобов'язаний через них міняти плани і продовжувати діяльність, а звільнені співробітницям слід піти по допомогу до соціальних служб.

Інших випадків звільнення без погодження з майбутньою матір'ю даний законодавство не передбачає.

до змісту ↑

При роботі на тимчасовому (строковому) договорі

При роботі на тимчасовому (строковому) договорі

Висновок термінових (тимчасових) договорів є повсюдною, але не завжди законною практикою в державних і приватних організаціях і підприємствах. Особливо часто термінові договори укладаються з молоддю без досвіду практичної роботи.

Нерідко трапляється, що молода працівниця виявляється «в цікавому положенні» на момент закінчення дії тимчасового договору. У цьому випадку жінка повинна отримати в поліклініці довідку про те, що вона чекає дитину, і привезти її своєму роботодавцю. Згідно із заявою, написаному співробітницею, роботодавець зобов'язаний продовжити тимчасовий трудовий договір.

Закон зобов'язує вагітну один раз в квартал приносити роботодавцю довідки з поліклініки про те, що вона вагітна.

Договір продовжується на весь період вагітності. Якщо жінка збирається йти у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, то строковий договір повинен бути продовжений на весь часовий період такої відпустки.

У разі, якщо жінка втратить дитини (вагітність припиниться з яких-небудь причин), керівник має право розірвати (анулювати) продовжений договір протягом семи днів. В якому випадку можна анулювати договір, зазначено в ФЗ № 201 від 26 червня 2015 р (частина 2).

до змісту ↑

При роботі на місці тимчасово відсутнього людини

При роботі на місці тимчасово відсутнього людини

На практиці нерідко зустрічаються ситуації, коли жінки влаштовуються на тимчасово вакантне місце і вагітніють. Але коли постійний співробітник виходить на роботу, вагітна підлягає звільненню. Роботодавець не може її звільнити, так як закон забороняє робити це.

Якщо склалася така ситуація, керівник зобов'язаний знайти жінці іншу роботу. Нова робота повинна бути не важкою, співробітниця не повинна рухати важкі речі, піднімати тяжкості, працювати в загазованих приміщеннях. Це може бути посильна робота, яка не зашкодить майбутньої матері і її малюкові.

В тому числі, некваліфіковану і мало оплачувану, яка є в даному населеному пункті або районі.

Якщо на підприємстві для жінки немає роботи по її спеціальності, кваліфікації, то керівники будуть пропонувати співробітниці будь-яку наявну роботу.

Колективні трудові договори іноді передбачають надання вакантних місць в інших населених пунктах, областях і навіть регіонах. Якщо трудовий договір містить такий пункт, то роботодавець зобов'язаний запропонувати вагітної варіант працевлаштування з переїздом. Якщо співробітниця відмовилася від усіх пропозицій, або їх не знайшлося, вона буде звільнена.

до змісту ↑

Звільнення вагітної, прийнятої з випробувальним терміном

Звільнення вагітної, прийнятої з випробувальним терміном

Стан вагітності переводить жінок в захищається державою категорію трудящих. На сторожі їх інтересів стоїть не тільки трудової, але і кримінальний кодекс.

Для більшості посад випробувальний термін становить три місяці, виняток становлять лише керівні посади.

Законодавство забороняє встановлювати випробувальний термін для вагітних при прийомі їх на роботу (ст. 70 ТК РФ номер 90-Ф3).

Якщо співробітниця була прийнята на роботу з випробувальним терміном і завагітніла, то вона повинна принести від лікуючого лікаря довідку, що підтверджує факт вагітності. Керівник не зможе звільнити вагітну, навіть якщо вона погано працювала в період випробувального терміну.

Тепер керівник укладе з жінкою тимчасовий (або безстроковий) трудовий договір. Дія нового договору поширюється на період з моменту закінчення випробувального терміну до закінчення декретної відпустки (або до терміну закінчення стану вагітності).

Заява на продовження строкового договору під час вагітності: завантажити зразок .

Жінка не підлягає звільненню, навіть якщо вона показала себе на випробувальному терміні далеко не з кращого боку.

Дізнайтеся про те, як скласти договір на випробувальний термін в цієї статті.

до змісту ↑

Розірвання договору за угодою сторін

Розірвання договору за угодою сторін

Даний вид звільнення вагітної робітниці на увазі наявність її бажання. Начальник не повинен підштовхувати підпорядковану до вчинення такого кроку, а жінка повинна ретельно обміркувати наслідки своїх дій. Тобто, звільнення за угодою повинно бути взаємовигідним для обох сторін.

Практики подібних звільнень не передбачає контролю з боку профспілкових організацій, а низька правова грамотність вагітної співробітниці може привести до втрати місця і грошей.

Якщо в колективному договорі не передбачається виплата компенсацій в даній ситуації, то цей пункт повинен бути обговорений в самій угоді або в локальних документах (актах).

Якщо угоду підписали обидві сторони, його не можна анулювати.

до змісту ↑

Що загрожує за прогули і низьку кваліфікацію?

Робітницю «в положенні» забороняється звільняти за залишення робочого місця на кілька годин або на весь день (за прогул). Її не звільнити навіть за систематичні прогули без поважної причини, самовільне залишення виробництва, невиконання виробничих обов'язків, порушення дисципліни.

Жінку неможливо звільнити з негативних результатів атестації. Якщо керівник ризикне це зробити, то співробітниця може подати на нього заяву в суд.

Російські суди, як правило, стають на сторону вагітної співробітниці, а керівник може заплатити за нанесення позивачці моральної шкоди.

до змісту ↑

Як звільнити вагітну співробітницю по закону - порядок дій

Якщо організація, підприємство ліквідуються, все вивільняються працівники мають рівні права, і вагітні співробітниці Не став винятком (за статтею 180 пункт 2 ТК Росії). Порядок дії керівництва при ліквідації (припинення діяльності ІП) буде наступним:

  1. Працівників ставлять до відома за два місяці за допомогою повідомлень. Співробітники отримують у відділі кадрів повідомлення про закриття підприємства і звільнення. Працівник знайомиться з повідомленням, розписується і отримує один примірник на руки.
  2. Усне ознайомлення з документом не дозволяється.

  3. Трудові договори розриваються. Вагітна працівниця в письмовому вигляді дає згоду на розірвання договору.
  4. Видається наказ про ліквідацію (закриття) підприємства і про звільнення працівників. Працівники знайомляться з наказом і розписуються в графі «Ознайомлений».
  5. Співробітникам нараховується заробітна плата і компенсації.

Підприємство (підприємець) за заявою співробітниці повинні підготувати і видати:

  1. Копії виробничих наказів про прийом, звільнення, про внутрішні перекладах.
  2. Довідку про зарплату. Вона потрібна для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, по догляду за дитиною і з тимчасової непрацездатності.
  3. Заробітну плату.
  4. Компенсації (за невикористану відпустку).
  5. Вихідна допомога.

Видача довідок та грошових коштів повинна відбуватися в останній день роботи (він же день звільнення).

до змісту ↑

Догляд за власним бажанням, що для цього потрібно?


Будь-який співробітник, який працює за строковим або безстроковим договором, може написати заяву і звільнитися за згодою сторін. Це вірно і для вагітних жінок.

У разі, якщо співробітниця «в положенні» хоче звільнитися таким чином, вона повинна написати заяву на ім'я керівника підприємства або до відділу кадрів.

Відділ кадрів приймає і фіксує заяву, після чого вона може бути звільнена на наступний день (для чого видається відповідний наказ). Якщо керівництво організації або підприємства вважає, що вагітна робітниця повинна відпрацювати до звільнення два тижні, то вона повинна це зробити.

Згідно із законом будь-який працівник може забрати свою заяву протягом двох тижнів і працювати далі.

Це стосується і вагітних жінок. Даний вид звільнення може мати непередбачувані наслідки для жінки.

Якщо вона подала заяву, то на її місце адміністрація може запросити іншого працівника. Якщо цей новий співробітник запрошений на її місце в письмовій формі, то жінка не зможе забрати заяву і все одно буде звільнена (навіть незважаючи на свою вагітність).

до змісту ↑

Якщо жінка пішла з роботи за власним бажанням, а потім порахувала, що її примусили це зробити, вона може піти в суд. Для подачі заяви законодавство встановлює граничний термін в 1 місяць.

Він зважає на того дня, коли співробітниця отримала наказ про звільнення, або з дня отримання нею трудової книжки у відділі кадрів.

Для того, щоб довести факт примусу, жінка повинна привести докази. Вона може надати суду свідків, принести аудіо та відеозаписи, листи, принести роздруківку електронного листування, СМС листування, інші документи.

Можливо, суд вважатиме актом примусу систематичну невиплату премії, «сірих» грошових виплат.

Якщо суд знайде докази переконливими, він стане на бік позивачки, і вагітна робітниця буде відновлена на посаді. Заяви та накази будуть анульовані. Таким же чином можна довести неправомірність звільнення за угодою сторін , Хоча таких справ у судовій практиці буває мало.

Вагітна співробітниця може написати заяву в суд, якщо її позбавили роботи за прогул, порушення дисципліни, невиконання прямих обов'язків, так як законодавство забороняє за це звільняти. Жінці «в положенні» за це можна оголосити лише догану або попередження.

Суди не тільки відновлюють вагітних на роботі, вони присуджують роботодавцю виплати постраждалій грошової компенсації за завдану моральну шкоду.

Жінку, яка чекає дитину, захищає не тільки Трудовий Кодекс. Стаття 145 КК РФ за звільнення такої працівниці карає роботодавця обов'язковими роботами в кількості до 360 годин або грошовим штрафом до 200 тис. Рублів.

Роботодавець буде зобов'язаний оплатити постраждалої працівниці середній заробіток за вимушені прогули.

Роботодавець буде зобов'язаний оплатити постраждалої працівниці середній заробіток за вимушені прогули

Термін пред'явлення судового позову за фактами незаконного звільнення становить 1 місяць. Якщо цей час буде згаяно, то суд не прийме заяву. Цей термін можна відновити, якщо жінка якийсь час провела на лікуванні в стаціонарі.

У разі вчинення вагітної робітницею адміністративного вчинку, кримінального злочину, закон все одно не передбачає її звільнення. Співробітниця може подати в суд і буде відновлена ​​на своєму робочому місці.

завантажити зразки позову в суд і заяви в прокуратуру при незаконному звільненні.

Звільнення вагітних жінок має здійснюватися відповідно до законодавства. Це делікатне питання, так як вагітність співробітниці змушує підприємця шукати їй заміну, а саму жінку спонукає шукати захист в букві закону.

Додаткову корисну інформацію про звільнення дівчини в положенні ви можете почерпнути в відео нижче:

Допустимі ситуації і за що не можуть звільнити?