Реклама
Реклама
Реклама

Україна, ти насправді «напередодні грандіозного шухеру»?

«Переведення в готівку» став занадто небезпечною справою, щоб забезпечити потреби тіньової економіки. Може, пора «на світло»?

Масові арешти кліменковскіх «орлів» - високопоставлених податківців часів Клименко-Януковича зруйнували чи не наймасштабнішу схему розкрадання держави через так звані податкові «ями» ( «програми», «майданчики», «схеми» - як тільки не називають цей механізм виведення грошей з реальної економіки в тіньову). Це було тиждень тому. А вчора - військовий прокурор пан Матіос заявив: «посадки» в цій справі будуть продовжені і, не виключено, що і в самій Верховній Раді. На черговий переділ обнального ринку не дуже схоже. Зазвичай, коли ділять тіньові сфери - не шумлять. А тут ціла спецоперація. Здається, це щось інше, ніж просто кланові розборки між «кураторами» злочинних угруповань. Улов пішов великий, і заяви - більш ніж серйозні. Силовики стверджують, що ретельно доглядаючи за обнальнимі схемами, податківці залучили до них мало не 80% всього вітчизняного бізнесу і «сколотили» на цьому мало не 100 млрд реальних гривень. А «струмочки» грошей йшли аж на самий політичний верх - в кишені керівників депутатських груп і фракцій. Поки прокурори збирають доказову базу, проаналізуємо, що буде з вітчизняним бізнесом, який втягнули в цю брудну справу, і в цілому з економікою, яка втратила частину «тіні».

А гроші де? Там, де вигодонабувачі - під куполом

Головний військовий прокурор, заступник генпрокурора Анатолій Матіос заявив, що в Україні в період правління Януковича були створені і діяли 8 постійних «податкових майданчиків», якими безпосередньо керували не останні люди в державі. Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна. За словами військового прокурора, значна кількість цих людей разом з безпосередніми виконавцями, так званими «дивляться», знаходяться в політиці і зараз. «У тому числі - під куполом Верховної Ради. Якщо нам вдасться розплутати справу до кінця, то ви побачите, що затримані нами екс-податківці (24 травня) - це перше, так зване, низова ланка. Вони були всього лише інструментом примусу і отримували з «общака» 0,02% від загальної суми вкрадених в зоні їх відповідальності грошей », - підкреслив Матіос. Мовляв, їхні прізвища і коло інтересів у фіскальній, митній та в окремих сегментах промислової політики загальновідомі. Свого часу, деякі з них навіть цілі фракції очолювали.

«До сих пір в шоці від божевільних обсягів вкраденого у держави. Податківцями ... Знав, що там корупція. Але не міг уявити масштаби. Проаналізував цифри. Зростання доходів держбюджету в 2016-му становив 170 млрд. Тепер є відповідь. Це не результат економічного підйому або раптової свідомості платників. Це те, що було в "ямах". Чи не ями, а якась прірва! », - написав координатор ГО« Стоп корупції », журналіст, волонтер Роман Бочкала . Таке враження, що країна напередодні грандіозного шухеру. Можливо, одного з найбільших за останні три роки. «Під удар потрапили конвертаційні центри," обнальщікі "і схеми відшкодування ПДВ. Тобто, потік грошей, який раніше виймався завдяки злочинним схемам і запускався в тіньову економіку, зараз не потік. Тому що напружилися всі мають відношення до цього бізнесу. Так, у нас вже давно це бізнес. Те що він злочинний по своїй суті - це дрібниці », - зазначив волонтер Роман Доник в своєму повідомленні в ФБ. І зараз, на його думку, всю артільну корупційну касту, яка сформувалася протягом останніх 20 років, як раз і відривають від грошових потоків. «Наслідки важко уявити. Це торкнеться ринку середнього і малого бізнесу, тому що маса підприємств залишалася на плаву завдяки вливанням грошей з цього сектора тіньової економіки. Крім того, всі неконтрольовані фінансові вливання і фінансування налом, звідси ж. Тобто, через якийсь час, зібрати проплачений мітинг стане досить проблематично. Буде проблема з грошима, а зокрема проблема з кешем. Подобається нам чи не подобається, але у нас вже є цілячи протестна індустрія, яка зав'язана на фінансуванні з невідомих джерел, грошима незрозумілого походження », - пояснює пан Доник.

Майданчик, не дитяча ігрова, а цілком доросла

Людям, далеким від економіки, напевно, потрібно пояснити, як і для чого діє «податкова майданчик». Загальновідомо, що з наявної податковим навантаженням, її заплутаним адмініструванням і фактично існуючим корупційним податком (хабара за будь-яку послугу або рішення) український бізнес вижити не може. Тому і користується різними схемами мінімізації податків. Одна з них - співпраця через майданчик (програму-яму). По суті, це суб'єкт господарської діяльності (підприємство), який використовують інші платники податків не з комерційною метою (купив-продав), а для отримання «податкової вигоди» - мінімізації податків, незаконного відшкодування ПДВ з бюджету тощо. Фіктивне підприємство нібито поставляє компаніям реального сектора товари і послуги. Воно виписує податкові накладні та інші первинні документи, тим самим даючи можливість своїм контрагентам формувати затратну частину і податковий кредит, але при цьому не декларуючи валового доходу і податкових зобов'язань. Кошти перераховуються на рахунки в банках, а потім видаються з рахунків готівкою. Далі готівку за вирахуванням комісії передається від фіктивного підприємства замовнику. Вартість таких послуг для бізнесу в останні роки доходила до 13-15% «податку» на всю суму. Завданням податківців було оберігати такі фірми від надмірного публічної уваги, вчасно закривати-відкривати, не допускати перевірок між підприємствами реального сектора економіки і "програмних" підприємств.

«Переведення в готівку» став занадто небезпечною справою, щоб забезпечити потреби тіньової економіки

Обсяги тіньового обороту через податкові «програми-ями-майданчика» достеменно визначити не можливо - дані різних джерел коливаються від 300 до 600 млрд. Грн. щорічно (для порівняння: фактичні доходи Державного бюджету за 2015 і 2016 роки склали приблизно 530 і 612 млрд грн. відповідно). За даними журналістського розслідування , Яке провело інтернет-видання «Лівий берег», 80-90% всіх суб'єктів підприємництва використовували схеми мінімізації податків. Включаючи підприємства державної форми власності. Тобто, перша ж ліпша перевірка фінінспекторів виявить сумнівні операції і постане питання законності діяльності.

Що тепер з усім цим робити?

Не секрет, що подібна схема - це не єдине джерело походження «чорної готівки», але, мабуть, основний. Решта - митні махінації (там, до речі, мафію теж притиснули), розрахунки в обхід касових апаратів і т. Д - потреб тіньової економіки такого масштабу просто не в змозі забезпечити. Але що робити, коли саме вона забезпечує виживання мільйонів українців? Єдиний нормальний вихід з такої ненормальної ситуації, на думку самих же бізнесменів, це амністія для бізнесу, який працював з «програмами». Тобто, влада повинна оголосити, що програм більше не існує, а всі, хто користувався їхніми послугами до 1 березня 2014 роки, будуть нести за це відповідальності. Надалі все домовляються, що платять податки в повному обсязі. Такий крок спричинить за собою підвищення вартості всіх товарів і послуг на 10-15%, але при нинішній інфляції не буде аж настільки критичним для економіки. І, головне - таким чином уряд зніме напругу серед підприємців, поверне довіру до влади і зможе реально вивести економіку з тіні.

Головне, що ми рухаємося в правильному напрямку. Потрібно лише додати темп. За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в січні-вересні 2016 року рівень тіньової економіки становив 35% від офіційного ВВП, що на 5.п. менше в порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року. Зауважте, ці дані були зафіксовані ще без урахування впливу НАБУ (запрацювало в квітні 2015 го), системи державних закупівель "Прозорро» (заробила в березні 2016- го), реєстру електронних декларацій (перша хвиля декларацій оприлюднено в листопаді 2016- го) і масових арештів податківців (травень 2017). Будемо сподіватися, що епохи a-la «азаровщина», «кліменковщіна», «насіровщіна» - вже в минулому.

Марина Нечипоренко, Київ

Може, пора «на світло»?
А гроші де?
Що тепер з усім цим робити?
Але що робити, коли саме вона забезпечує виживання мільйонів українців?