Реклама
Реклама
Реклама

Скандальний ЖК SVITLO PARK: забудують чи берег Дніпра багатоповерхівками Стьопи і Льоні Черновецьких

16:00

Вашій увазі представляємо дивовижний матеріал-розслідування.

Одні чесноти підготували матеріал для Обозревателя, а інші зачистили. Матеріал воістину гідний, захоплюючий і морально прокачаний.

Аж шкода, що за адресою https: //www.obozrevatel.com/crime/skandalnyij-zhk -... , Де знаходилося розслідування про ЖК SVITLO PARK, нині зяє стандартна заставка від Михайла Бродського. На щастя, на допомогу стражденним приходить Google Кеш https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ULq4yVDPQWoJ: https: //www.obozrevatel.com/crime/skandalnyij-zhk -... + & Cd = 1 & hl = ru & ct = clnk & gl = gr & client = ubuntu.

Нижче наводимо текст без змін.

«Обозреватель» продовжує висвітлювати тему незаконних забудов міста Києва, які, часом, несуть загрозу життю їхніх потенційних мешканців-новоселів, а також псують зовнішній вигляд міста, вибився з архітектурного ансамблю столиці. Природно, відбувається це не без зацікавленої участі корумпованих чиновників.

На цей раз наше тематичне розслідування присвячено житлового комплексу SVITLO PARK, який планують побудувати поблизу станції метро «Видубичі».

ПІД ПРИКРИТТЯМ «КИЇВМІСЬКБУД»

ЖК SVITLO PARK - дуже амбітний проект, який за задумом повинен включити в себе 23 житлових будинки висотою від 10 до 26 поверхів, побудованих за монолітно-каркасною технологією з утепленими фасадами. Настільки висока поверховість забудови вже викликала чимало обурення з боку громадськості та міських активістів. Територія житлового комплексу, як вказано на сайті забудовника, «20,2 га мальовничій місцевості». Реалізує проект в якості генпідрядника всім відома компанія «Київміськбуд».

«Продумана, комфортний внутрішній простір: дитячі майданчики з відеоспостереженням, спортивні та ігрові майданчики, зони барбекю, бігові і велодоріжки, майданчики для домашніх улюбленців, алеї з лаунж-зонами, кімнати матері і дитини, колясочні і велосипедні кімнати. Повна інфраструктура: 7 дитячих садків, школа, супермаркет, спортклуб, лікарня, підземний та гостьові паркінги, станції для підзарядки електрокарів, магазини, відділення банків, салони краси, кафе і багато іншого », - так барвисто описують на своєму сайті забудовники майбутній« рай »для тих, хто в перспективі зважиться купити житло в ЖК SVITLOPARK.

Відомо, що майбутня загальна житлова площа ЖК - більше 500 000 кв. м, а комерційна - 50 000 кв. м.

Спочатку житловий комплекс замислювався, як ЖК «Комфорт Таун Правобережний», що мало стати продовженням реалізованого на лівому березі проекту «Комфорт Таун» (вул. Регенераторна, 4). Як повідомляють представники забудовника - ТОВ «Еквілібріум Трейд», до самого «Комфорт Тауну» вони мають непрямий стосунок - нібито є чи власниками, то чи співвласниками бренду.

Також назва «Комфорт Таун» пропонувалося використовувати і на Видубичах завдяки схожості концепції міні-містечка c різнокольоровими будинками, але пізніше від цієї задумки відмовилися.

ТЕМНІ СПРАВИ ЧЕРНОВЕЦЬКОГО І КО: КУДИ ПІШЛА ЗАПОВІДНОЇ ЗЕМЛЯ?

Відомо, що земля, на якій сьогодні збираються будувати ЖК SVITLOPARK дісталася нинішнім її користувачам під час феєричного і скандального засідання Київради 1 жовтня. Засідання вважається особливо резонансним, оскільки тоді було роздано близько 3 тисяч га драгоценнейшей столичної землі.

Саме тоді було прийнято рішення про виділення землі в урочищі Горбачиха та Покал, рекреаційних зонах та ландшафтних парках Києва, що належать громаді Києва. Багато з цих рішень лягли в основу майбутніх кримінальних проваджень.

Весь цей грандіозний дерибан являв собою досить цікаву схему. Землі, які були визначені і віднесені до переліку зелених зон загального користування, рішеннями Київради звідти виключалися.

Зокрема, мова йде про «Програму розвитку зеленої зони до 2010 року», пунктом 6 якої заборонялося будь-яке будівництво на територіях зелених насаджень, парків та урочищ. У цьому завзяті ділки часів Черновецького побачили лазівку, завдяки якій прокручували свої темні махінації з землями громади міста Києва, виключаючи такі зелених зон. Примітно, що рішення приймалися з численними процедурними порушеннями, що свідчить про незаконне виділення земельних ділянок.

Вищевказаний розподіл землі торкнувся і заповідного урочища парку Покал, який розташовується на 38,3 га. Сьогодні частина території урочища припадає на нинішнє будівництво ЖК SVITLOPARK. Дві земельні ділянки в 2007 році були віддані на відкуп забудовникам.

Так, рішенням Київської міської ради № 1466/4299 від 20.12.2007 року «Про передачу ТОВ« Еквілібріум Трейд »земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування готельно-офісного та торговельного комплексу з надземними паркінгами на Наддніпрянському шосе, 2-а в Голосіївському районі міста Києва »було внесено зміни до« Програми комплексного розвитку зеленої зони на період до 2010 року та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста ». Дані земельні ділянки були виключені з переліку озеленених територій загального користування міста Києва (земельні ділянки загальною площею 21, 63 га на Наддніпрянському шосе, 2-а в Голосіївському районі міста Києва).

Дві земельні ділянки (10, 51 га і 11,02 га) були передані ТОВ «Еквілібріум Трейд» в довгострокову оренду на 10 років. У 2017 році оренда земельних ділянок минула. Як бачимо, за час користування ділянками нічого так і не було побудовано, а концепція самої забудови істотно змінилася з готельно-офісного та торгового комплексів на житловий комплекс у вигляді міні-міста з широкою інфраструктурою. Про законність такої зміни ми напишемо в наступній частині розслідування.

КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ І ВИРУБКА ЗАПОВІДНОГО ЛІСУ

Що планується забудова вже наробила чимало шуму в столиці. У 2010 році заповідний ліс урочища Покал був злочинно вирубаний. За день невідомі знищили майже 2 га зелених насаджень. За даними «Вікіпедії», «в результаті злочинних дій забудовника втрачено 480 дерев».

Як наслідок, Природоохоронна прокуратура міста Києва порушила кримінальну справу проти директора компанії-забудовника (ТОВ «Еквілібріум Трейд») Козака Олега Григоровича. Під час перевірки Державна екологічна інспекція встановила, що вирубкою 480 дерев різних порід забудовник заподіяв збитків державі на суму 180 тисяч гривень (більше $ 20 000 за тодішнім курсом). Справою також займалася Генеральна прокуратура України. Незважаючи на це, незаконні вирубки тривали, внаслідок чого на ділянки неодноразово викликалися правоохоронці і виїжджали активісти.

Наслідком гучних скандалів, проблем з правоохоронцями стало те, що Прокуратура міста Києва звернулася до Господарського суду міста Києва з тим, щоб визнати незаконним рішення Київради про виділення двох вищевказаних земельних ділянок ТОВ «Еквілібріум Трейд», а також повернути зазначені землі громаді міста Києва.

Суди в 2010 році вирішили позбавити права оренди забудовника, але, через два роки, в апеляційній інстанції «Еквілібріум Трейд» відкотив ситуацію в свою користь, домігшись позитивного для себе рішення.

«БУДУВАТИ НЕ МОЖНА»: НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЖИТТЯ ТА ПРОБЛЕМИ З ДОКУМЕНТАМИ

Як ми вже написали вище, оренда земельних ділянок закінчувалася в 2017 році. Нашим журналістам вдалося з'ясувати, що забудовники SVITLO PARK знайшли консенсус з міською владою і, незважаючи на свою підмочену репутацію, нібито продовжили право оренди ще на 10 років. Відповідна інформація міститься в документах Публічної кадастрової карти України.

Але нашу увагу привернув інший, не менш цікавий нюанс, що не дає право проводити забудовнику ТОВ «Еквілібріум Трейд» будівельні роботи на зазначених земельних ділянках. Як видно з скріншоту, опублікованого вище, дані земельні ділянки не призначені для будівництва, маючи цільове призначення «Для іншого комерційного використання». Незважаючи на це, на майданчику активно ведуться підготовчі та будівельні роботи. Також Державна архітектурно-будівельна інспекція України, яка вперто не хоче відповідати на запити «Обозревателя» з даного питання, видала дозвіл на проведення підготовчих і будівельних робіт. Уникає зустрічі з журналістами «Обозревателя» та глава інспекції Олексій Кудрявцев.

Для того, щоб мати право будувати, потрібно, по-перше, отримати дозвіл ДАБІ України, а також змінити цільове призначення земельних ділянок за допомогою рішення Київради з проходженням всіх супутніх процедур. Але це далеко не єдина перепона для забудовників.

Так, згідно з містобудівній кадастру міста Києва, територія забудови знаходиться в санітарній захисній зоні на підтоплюється території, що вимагає намиву. Ситуація для майбутніх мешканців житлового комплексу, якщо такі будуть, ускладнюється ще й несприятливим сусідством з промисловою зоною, а також ТЕЦ-5 і високовольтної ЛЕП, яка проходить по ділянках. До речі, забудовники цей факт всіляко намагаються замовчати, стираючи за допомогою графічних редакторів дані енергетичні об'єкти з рекламних буклетів і відеороликів.

Санітарно-захисна зона, в якій знаходяться зазначені земельні ділянки, швидше за все, має відношення до ТЕЦ-5. Відомо, що теплові електроцентралі електричною потужністю від 600 МВт зобов'язані мати захисну зону не менше 1000 м. Якщо вираховувати відстань від південної труби ТЕЦ-5, то до будівництва великої частини житлового комплексу виникає безліч питань.

Не варто забувати і про те, що сама по собі лінія електропередач також має свою захисну зону, в якій будівництво обмежена рамками, виписаними в наступному документі - ЛЕП «Санітарні норми і правила захисту населення від впливу електричного поля, що створюється повітряними лініями (ВЛ) електропередачі змінного струму промислової частоти ».

Більш того, територія біля теплоелектроцентралі є зоною постійного понаднормового забруднення атмосферного повітря. Також по сусідству з РК SVITLO PARK знаходяться мазутні сховища ТЕЦ, що вже збентежило багатьох користувачів мережі на присвячених житловому комплексу форумах.

За нашою інформацією, всі наведені факти навряд чи дозволять початися будівництва. Особливо турбує городян і активістів висока поверховість планованого ЖК SVITLO PARK. Активісти і небайдужі кияни стверджують, що якщо будівельні роботи продовжаться, то вони мають намір виходити на безстрокові акції протесту і блокувати «будівельний бєспрєдєл».

У зв'язку з цим інтернет-видання «Обозреватель» має намір направити відповідні інформаційні запити в ДАБІ України, міській владі та природоохоронним органам.

Наступного частини нашого розслідування ми розповімо про те, хто стоїть за скандальним забудовою ЖК SVITLO PARK, прикриваючись офшорними компаніями, про зв'язки бенефіціарів забудови з міськими чиновниками, а також розповімо про шанси забудовника почати і закінчити будівництво. Також ми розповімо, яке відношення до ЖК SVITLO PARK має сім'я Черновецьких.

Далі буде…

Com/search?
ТЕМНІ СПРАВИ ЧЕРНОВЕЦЬКОГО І КО: КУДИ ПІШЛА ЗАПОВІДНОЇ ЗЕМЛЯ?