Реклама
Реклама
Реклама

Білий слон.

Білий слон - зруйнована польська метеостанція, распложенная на горі Піп Іван (Чорний Іван), на території Івано-Франківської області

Білий слон - зруйнована польська метеостанція, распложенная на горі Піп Іван (Чорний Іван), на території Івано-Франківської області. Побудована була метеостанція Білий Слон перед Другою світовою війною, і встигла попрацювати всього три роки - з тридцять восьмого, по сорок перший рік.

Замислювалася обсерваторія Білий Слон спочатку як заміна існуючої Варшавської, оскільки та все менше і менше ставала придатною для метео спостережень. І в 1936 році поляки почали будівництво метеостанції. Будували її в основному місцеві жителі, а камінь возився підводами або носився руками. Найближча станція залізнична до метеостанції Білий Слон була Ворохта, і доставлені туди поїздами обладнання та будівельні матеріали доводилося практично вручну переносити на гору Піп Іван. Побувати в обсерваторії Білий Слон можна вибравши один з піших турів по Карпатам .

Стіни Білого Слона товщиною майже півтора метра. З метою теплоізоляції, в стіни вмуровано прошарок пробки. Обсерваторія має два поверхи зі східного боку і п'ять із західного. Дах обсерваторії була встелена мідними листами, які згодом розібрали мешканці навколишніх сіл. На південну сторону виходить ротонда. Тут колись стояв телескоп.

За короткий час поки працювала обсерваторія, вдалося зробити кілька цікавих астрономічних відкриттів і знімків. Частина робіт були пізніше опубліковані на сторінках наукових видань, частина робіт були загублені під час військових битв і походів Другої Світової.

У 39 Польща була розділена між Союзом і Німеччиною, і обсерваторія відійшла Радянському Союзу. Тут проводилися роботи до 1941 року, потім частина обладнання була вивезена німцями до Львова. Будівля обсерваторії Білий Слон було залишено напризволяще, і поступово жителі навколишніх сіл вивезли звідти все, що було більш мене цінного. Після закінчення Другої світової обсерваторія повністю припинила своє існування.


Додати коментар