Реклама
Реклама
Реклама

Судові пристави зробили доступною в мережі базу даних виконавчих проваджень «БНК

на офіційному сайті Управління Федеральної служби судових приставів по Комі запущений новий сервіс - «Банк даних виконавчих проваджень». З його допомогою будь-який житель республіки зможе дізнатися про те, значаться за ним будь-які борги, з'ясувати ступінь «доброчесності» будь-якої організації, а також відстежити роботу судового пристава за певним виконавчим провадженням. Про це сьогодні на прес-конференції розповів головний судовий пристав Комі Сергій Щебекіно.

офіційному сайті

Фото Кирила Затрутін

За його словами, відповідно до останніх змін у федеральному законі про виконавче провадження в обов'язок служби судових приставів поставлено ведення банку даних. І якщо раніше громадянин міг дізнатися про заборгованість тільки при виїзді за кордон вже в аеропорту, то тепер на сайті управління він може уточнити цю інформацію заздалегідь.

- У нас досить велика кількість рішень судів виноситься заочно. Практично виходить так, що громадянин дізнається про свої борги тільки тоді, коли до нього поштою приходить відповідне повідомлення від судового пристава. З об'єктивних і суб'єктивних причин і воно може не дійти, ми з вами це розуміємо. Тому, вважаю, що цей ресурс буде затребуваний не тільки боржниками, але й стягувачами, які, наприклад, зможуть, маючи на руках документи, контролювати на сайті збудження виконавчого провадження за його номером, - повідомив Сергій Щебекіно.

Як запевнив керівник управління, дізнавшись за допомогою банку даних про наявність обов'язку, громадянин зможе погасити його через федеральний платіжний сервіс або роздрукувавши з сайту квитанцію для оплати у відділенні будь-якого банку. Якщо платіж був здійснений через мережу інтернет, то ці відомості потраплять в банк даних протягом доби, якщо ж через банк - протягом декількох днів.

На думку Сергія Щебекіно, відкритість і доступність даних про борги перед контрагентами - своєрідний «чорний» список - також допоможуть дисциплінувати підприємства, організації та приватних підприємців.

Крім того, з 5 березня в кожному відділенні служби в Комі почнуть працювати чергові судові пристави, до яких громадяни та представники компаній зможуть звертатися в будні з 8 до 22 годин. Головний судовий пристав республіки зазначив, що якщо це нововведення виявиться затребуваним - в управлінні зможуть організувати чергування і у вихідні дні.