Реклама
Реклама
Реклама

Квартирні теплолічильники. Подумаємо про встановлення

З тих пір, як з'явилася можливість здійснювати облік теплової енергії прямо в квартирі, багато мешканців задумалися над тим, щоб встановити квартирний теплолічильник З тих пір, як з'явилася можливість здійснювати облік теплової енергії прямо в квартирі, багато мешканців задумалися над тим, щоб встановити квартирний теплолічильник. Дійсно, в цьому випадку гарантується об'єктивність взаєморозрахунків за теплову енергію і досягається відчутна економія грошей.

Тепловий лічильник встановлюється на трубу опалення і враховує кількість реально споживаного тепла. При цьому є сенс встановити додатково ще і терморегулятори, які будуть управляти витратою гарячої води, зменшуючи його при необхідності. У підсумку реальна цифра споживання буде значно нижче нормативної.

Після установки лічильника теплової енергії та його реєстрації можна бути впевненим в тому, що оплата проводиться саме за опалення квартири, а не за втрати тепла при транспортуванні або інші витрати теплогенеруючої компанії Після установки лічильника теплової енергії та його реєстрації можна бути впевненим в тому, що оплата проводиться саме за опалення квартири, а не за втрати тепла при транспортуванні або інші витрати теплогенеруючої компанії.

Облік тепла виробляється теплолічильником на підставі таких показників, як витрата гарячої води, доставленої споживачеві, температура на вході системи опалення в квартиру і виході з неї. Результатом служить цифра теплоспоживання в гектакаллоріях - за день, місяць, рік.

Сучасні теплолічильники здатні зберігати інформацію про помісячне споживанні тепла протягом тривалого часу (до 10 років), мають можливість підключення до персонального комп'ютера і зчитування показань через інтернет.

Вартість лічильника теплової енергії разом з установкою - від 7000 рублів Вартість лічильника теплової енергії разом з установкою - від 7000 рублів. Термін його служби - близько 12 років. Якщо за кожен опалювальний сезон він буде економити для середньої двокімнатної квартири близько 5000 рублів, то за весь термін експлуатації економія складе 60000 рублів. А адже це далеко не межа, і якщо квартира більше, то і цифри зростуть. Витрати на експлуатацію лічильника теплової енергії полягають в його регулярної повірки та заміни живлять батарей (при їх наявності). Періодичність повірки - в середньому 5 років, батарея служить приблизно стільки ж.

Однак перед тим, як приступити до установки лічильника теплової енергії, слід з'ясувати, до якого типу розводки відноситься система опалення. Зокрема, для вибору лічильника теплової енергії потрібно знати витрата системи опалення в точці підключення.

Якщо система - вертикальна, тобто на кожну батарею - один стояк, то для двокімнатної квартири, де мінімум 4 стояка, теплолічильник необхідно буде встановлювати на кожен стояк. У цьому випадку доцільніше буде встановити теплолічильники на весь під'їзд, а якщо вийде - на весь будинок.

Набагато легше йде справа в квартирах з горизонтальною розводкою, де труба опалення входить в одному місці, послідовно підбиваючи тепло до кожної батареї. У цьому випадку один теплолічильник повністю забезпечить облік теплової енергії і максимальну економію коштів.

Установка лічильника тепла буде рентабельна практично в будь-якому випадку. Питання в тому, за скільки вона себе окупить. І якщо не завжди доцільно встановлювати їх в квартирі, то вихід можна знайти в тому, щоб об'єднати зусилля з іншими мешканцями, що також принесе істотну економію.

Єфімов Леонід [email protected]

Спеціально для http://ingsvd.ru/