Реклама
Реклама
Реклама

Злочини у сфері банкрутства: визначення та склад злочинів, характеристики і види, стаття по КК РФ і покарання

  1. Банкрутство. Поняття та ознаки
  2. Злочини, пов'язані з банкрутством
  3. Кримінально карані діяння при неспроможності
  4. Кваліфікація злочинів
  5. види злочинів
  6. Юридичні наслідки неправомірних дій при неспроможності
  7. Законодавча база
  8. Історія банкрутства
  9. суб'єкти
  10. види відповідальності

При створенні свого бізнес-проекту, підприємець планує від його реалізації отримання прибутку. Звичайно, такі розрахунки проводяться тільки тими підприємцями, які спочатку налаштовані на плідну роботу. Однак існує безліч компаній, які створюються для задоволення шахрайських схем суб'єктів. В результаті, після здійснення задуманого, компанія визнається неспроможним і банкрутує.

На жаль, банкрутство може очікувати і підприємців, що діють законно. Наприклад, фірма може не вийти в плюс через недостовірну інформації про конкурентів, а також з-за неефективного функціонування. В результаті, людина отримує тільки збитки, які знижують загальний питома вага його оборотних активів, що згодом призводить до неплатоспроможності компанії.

Банкрутство. Поняття та ознаки

Поняття та ознаки

Практично всі фірми створюються для отримання прибутку від своєї діяльності. Але не всім компаніям це виходить. Тому існує ряд ознак, за якими можна ще на перших етапах виявити таке «нездужання» і спробувати його усунути:

  1. Є неоплачені заборгованості перед постачальниками, посередницькими компаніями, органами влади, найманим персоналом.
  2. Невиплачені заборгованості існують досить тривалий проміжок часу, незалежно від того, хто саме є кредитором.
  3. Розмір заборгованості перевищив позначку в 300 000 рублів - для звичайних компаній. Для стратегічних підприємств і природних монополій - 1 000 000 рублів. Для фізосіб - 500 000 рублів.

Як правило, поєднання всіх перерахованих вище ознак свідчить про те, що фірма не зможе впоратися із заборгованістю, а значить, можна її ліквідувати і оголосити банкрутом.

За нормами російського законодавства, банкрутство - це неможливість нормального виконання індивідуальним підприємцем, юридичною особою, фізичною особою, взятих на себе фінансових або поточних зобов'язань. Даний статус повинен бути констатовано арбітражними органами за результатами проведення перевірки аудиторами компанії і спроб її оздоровлення.

Банкрутство може бути оголошено:

  1. Власником фірми.
  2. Кредиторами, охочими отримати свої кошти.
  3. Федеральною податковою службою.
  4. Самим громадянином-боржником.
  5. Іншими зацікавленими особами.

Злочини, пов'язані з банкрутством

Злочини, пов'язані з банкрутством

Як показує статистика, неправомірні дії при банкрутстві, а саме можливість уникнути сплати заборгованості за існуючими зобов'язаннями в разі визнання компанії банкрутом, - це сильна спокуса для деяких підприємців.

Потенційно, оголошення банкрутства може стати підставою для списання наявних заборгованостей, несплачених податкових зборів.

Будь-які дії власника компанії або керуючого, які спрямовані на можливість збагачення за рахунок спроби приховати обов'язкові платежі завдяки визнанню банкрутства, вважаються злочинами.

Відповідальність за такі протиправні діяння безпосередньо залежить від ступеня доведеного збитку.

Кримінально карані діяння при неспроможності

Ознаки злочинних діянь

Ознаки злочинних діянь

Нечистоплотні підприємці досі часто використовують процедуру банкрутства підприємства, з метою спроби уникнути сплати утворилися заборгованостей. Звичайно, зараз такі протиправні діяння носять скоріше епізодичний характер.

Такі злочинні діяння носять такі ознаки:

  1. Відбуваються для отримання особистої вигоди.
  2. Перехід об'єктів власності до олігархів. Як правило, такі заходи проводяться шляхом доведення компанії до банкрутства, яке створюється шляхом штучного створення несприятливих умов для діяльності фірми.

Кваліфікація злочинів

Для всіх злочинних діянь у сфері економіки характерна складність кваліфікації злочинних діянь через необхідність ретельного аналізу документів фірми, руху потоків грошових коштів.

У випадку з злочинами в сфері банкрутства додаткові складності створюються через обов'язковості визнання необхідності здійснити ліквідацію компанії органами державної влади.

Відповідальність за таке протиправне діяння встановлена ​​в рамках адміністративного та кримінального законодавства. Так, покарання в рамках Кримінального кодексу починає застосовуватися в тих випадках, коли розмір заподіяної внаслідок незаконного банкрутства шкоди перевищив позначку в 2 250 000 руб.

види злочинів

види злочинів

  1. Приховування, знищення документів, які відображають реальну економічну ситуацію в компанії, а також підробка такої документації, якщо дані дії були вчинені при наявності ознак банкрутства.
  2. Доведення до банкрутства. Дане правопорушення носить навмисний характер, полягає в реалізації цілого комплексу заходів, спрямованих на перерозподіл коштів.
    Відмітна риса такого злочину полягає в тому, що всі здійснювані дії носять псевдо законний характер, реалізуються за допомогою третіх осіб, які беруть участь в шахрайстві в якості посередників.
  3. фіктивне банкрутство - декларування факту настання ліквідації компанії за відсутності реальних передумов для цього. Даним правопорушенням є ті випадки банкрутства, коли у підприємства є всі можливості для задоволення боргових зобов'язань в повній мірі.
  4. Приховування майна, окремих майнових прав та обов'язків, відомості про власність і її місце знаходження, вчинене боржником. Причому аналогічно караються і ті випадки, коли майно було передано у володіння іншим особам, або знищено, з метою спроби уникнути його продажу для погашення всіх наявних боргів перед кредиторами.
  5. Неправомірне задоволення претензій тільки окремих кредиторів за рахунок майна компанії, що завдає шкоди позиціям для інтересів інших фізичних і юридичних осіб.
  6. Створення перешкод діяльності призначеного арбітражного керуючого, в тому числі ухилення від наказу уявити будь-які документи. Застосування кримінального покарання можливо в тих випадках, коли таке перешкоджання діяльності спричинило за собою великі збитки.
  7. Вчинення керівником компанії, її учасником або громадянином, який здійснює підприємницьку діяльність дій, які тягнуть за собою нездатність повною мірою задовольнити всі зобов'язання, причому про такий результат наперед відомо.
  8. Неправдиве оголошення керівником компанії про неспроможність юридичної особи, або громадянином про свою неспроможність, причому про те, що така заява неправдиво відомо заздалегідь.

Юридичні наслідки неправомірних дій при неспроможності

Юридичні наслідки неправомірних дій при неспроможності

У будь-якому випадку, всякі негативні наслідки визнання компанії неспроможною, не можуть не відбитися на її контрагентів. Так як процедура визнання компанії банкрутом триває досить тривалий проміжок часу, то повернення коштів за фінансовими зобов'язаннями доведеться чекати довго.

Саме цим і зацікавлені особи, які бажають отримати вигоду від банкрутства своєї компанії. Як показує практика, досить часто до процедури визнання компанії неспроможною вдаються підприємці, які не хочуть виплачувати заборгованості своїм кредиторам, навіть при фактичній наявності у них цих коштів.

Для таких шахраїв визнання компанії банкрутом дуже зручно, адже в окремих випадках це може дозволити заощадити недобросовісним засновникам величезну суму коштів. Завантажити для перегляду і друку:

Стаття 14.12 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення

Стаття 14.13 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення

Законодавча база

Чинне російське законодавство передбачає строгий порядок проведення процедури визнання компанії банкрутом. Порушення такого порядку може містити в собі склад злочину, отже, винна в цьому невиконанні особа буде притягнуто до відповідальності.

Основні типи протиправних діянь, які представляють собою правопорушення у сфері банкрутства, визначені в Кримінальному кодексі РФ. Також певні норми притягнення винних осіб до відповідальності за такі правопорушення містить і Кодекс про адміністративні правопорушення, так як саме в цьому законодавчому акті містяться міри покарання за протиправні діяння, збиток від яких склав менше встановленої законом суми в 2 250 000 руб.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття 195 Кримінального кодексу РФ

Стаття 196 Кримінального кодексу РФ

Стаття 197 Кримінального кодексу РФ

Історія банкрутства

Історія банкрутства

Вперше про злочини, пов'язаних з банкрутством комерційних структур, заговорили ще в 90-х роках. Через зміни структури власності, переділу майнових прав, з'явилася велика кількість компаній, які дійсно потребували процедурі банкрутства, а також підприємств, визнаних неплатоспроможними.

У випадку з фірмами 90-х, такі заходи часто виконувалися навмисно, з метою передачі права власності на компанію іншим власникам. Після зміни фактичних власників компанії (вся процедура зайняла близько 10 років), прийшов час для реалізації регулювання таких процесів.

Цікаво! Так, вперше справи про фіктивне банкрутство стали розглядатися тільки в 2000-х роках і до сих пір носять скоріше епізодичний, а не постійний характер.

суб'єкти

В рамках Кримінального кодексу виділені кілька спеціальних суб'єктів даного злочинного діяння:

  1. Керівник компанії.
  2. Засновник фірми.
  3. Індивідуальний підприємець.
  4. Громадянин, який здійснює підприємницьку діяльність без оформлення або має велику заборгованість по обов'язкових платежах.

Ці особи беруть безпосередню участь у протизаконних заходах, спрямованих на визнання компанії або себе банкрутом з метою звільнення від необхідності сплачувати заборгованість.

види відповідальності

види відповідальності

Крім правової відповідальності, на законодавчому рівні виділено ще кілька заходів покарання, до яких можуть бути залучені недобросовісні підприємці.

  1. Субсидіарна. Залучення до такого виду покарання можливо тільки в тих випадках, коли власник, засновник або керівник фірми вже притягнуто до відповідальності в рамках кримінального законодавства. Отже, загальний збиток від протиправних дій повинен перевищувати 2 250 000 рублів.
    В такому випадку винуватці відповідатимуть перед кредиторами майном компанії, своїми особистими коштами.
  2. Відповідальність учасників злочину. Ступінь вини кожного окремого учасника протиправного діяння встановлюється в ходу судового розгляду. Від цього показника безпосередньо залежать заходи відповідальності за вчинені діяння.

Згідно із законом, всі грошові претензії кредиторів щодо винних осіб повинні бути в першу чергу задоволені на рахунок коштів збанкрутілої компанії і її засновників. В цьому випадку кошти від винних осіб вкладаються в рівній мірі, незалежно від ступеня винності.

Банкрутство: сумна необхідність або злочин?

Банкрутство: сумна необхідність або злочин?