Реклама
Реклама
Реклама

Проведення інвентаризації при банкрутстві

  1. Роль інвентаризації при банкрутстві організації або фізособи
  2. Чим повинен керуватися фахівець, що виконує інвентаризацію під час банкрутства?
  3. Як проходить інвентаризація при банкрутстві?

Банкрутство - це примусово або самостійно ініційоване визнання неплатоспроможності фізичних або юридичних осіб. Для порушення процедури банкрутства компанії або фізичної особи необхідні дві умови:

  • розмір боргу понад ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • особа (організація), щодо якого починається процедура банкрутства, не здійснювало платежів по боргу понад три місяці поспіль.
Банкрутство - це примусово або самостійно ініційоване визнання неплатоспроможності фізичних або юридичних осіб

Процедура банкрутства складається з чотирьох процесів (спостереження, фінансове оздоровлення, зовнішнє управління і конкурсне виробництво), які можуть бути виконані вибірково, або поетапно. Процедура і вимоги до банкрутства фізичних і юридичних осіб регламентовані в ФЗ No127 «Про неспроможності».

Безпосереднє банкрутство відбувається в процесі конкурсного виробництва, при якому проводиться аналізування та інвентаризація всього майна організації-боржника, або фізособи, спеціально призначеним для цього людиною - конкурсним керуючим.

Роль інвентаризації при банкрутстві організації або фізособи

Інвентаризація майна при банкрутстві юридичної або фізичної особи, що належить боржнику, проводиться в чітко обмежені терміни. В даний час інвентаризація майна в процедурі банкрутства проводиться в строк не більше трьох місяців з моменту початку конкурсного виробництва.

У процесі проведення інвентаризації при процедурі банкрутства виявляється все майно боржника, яке в подальшому формує так звану «складу ліквідаційної маси». Під поняттям «конкурсної маси» мається на увазі рухоме і нерухоме майно, яке можна виставити на відкриті торги з метою отримання матеріальних засобів, які в подальшому будуть направлені на погашення боргів компанії або фізичної особи перед кредиторами.

Інвентаризація в банкрутство є невід'ємною частиною процедури і проводиться в обов'язковому порядку.

Чим повинен керуватися фахівець, що виконує інвентаризацію під час банкрутства?

Основним регламентним документом про інвентаризації майна при банкрутстві є Федеральний Закон «Про бухгалтерський облік». Також деякі нормативні акти при інвентаризації майна при процедурі банкрутства організації або фізичної особи можуть регулюватися вимогами, зазначеними в Федеральному Законі «Про неспроможність».

Як проходить інвентаризація при банкрутстві?

Як правило, інвентаризація майна з метою банкрутства підприємства проводиться аналогічно звичайній інвентаризації товарно-матеріальних цінностей організації. Інвентаризація включає в себе кілька етапів:

  • надання комісії необхідної бухгалтерської документації;
  • визначення фактичної кількості майна компанії (ТМЦ, основні засоби і т.д.);
  • зіставлення фактичної наявності майна з даними з бухгалтерського обліку;
  • документування результатів інвентаризації майна із зазначенням всіх розбіжностей.

У відповідності до вимог діючої нормативної бази щодо процедури банкрутства підприємств, до складу інвентаризаційної комісії обов'язково повинні входити представники сторонніх, незалежних аудит-компаній, а також конкурсний керуючий, призначений державним органом.

Компанія ORRLA надає послуги з проведення інвентаризації при банкрутстві підприємства. З усіх питань ви можете звернутися по телефону +7 (495) 204-20-68 або залишити заявку на сайті.

Як проходить інвентаризація при банкрутстві?
Чим повинен керуватися фахівець, що виконує інвентаризацію під час банкрутства?
Як проходить інвентаризація при банкрутстві?