Реклама
Реклама
Реклама

Покрокова інструкція банкрутства фізичних осіб

  1. З чого почати
  2. документи
  3. оформлення позову
  4. Покрокова інструкція банкрутства фізичних осіб
  5. етапи
  6. нюанси
  7. Терміни і витрати

Процедура банкрутства здатна допомогти позбутися від боргів не тільки компаніям, але і фізичним особам. Це дуже відповідальне рішення, яке здатне істотно змінити життя позичальника, тому не рекомендується приймати його самостійно, а тим більше поспішно.

Найкраще буде проконсультуватися з фахівцем, в деяких випадках це можна зробити безкоштовно. Існують і спеціальні компанії, які допоможуть розрахувати всі ризики проходження через банкрутство, але коштувати їхні послуги можуть недешево, тому більшості боржників вони не по кишені.

З чого почати

Першим кроком в процедурі банкрутства є подача заяви в арбітражний суд за місцем проживання. Правом зробити це має не тільки позичальник, але і його кредитор, тому розпочато процедуру банкрутства може бути і проти волі боржника. В такому випадку справа буде розглядатися в суді, який знаходиться в районі розташування відділення банку.

Скласти заяву можна і самостійно, але робити це не рекомендується. Основною помилкою новачків є спрощення цієї складної і об'ємної процедури, іноді вони просто ігнорують деякі статті закону, вважаючи їх несуттєвими. Необхідно ретельно вивчити алгоритм процедури і з'ясувати всі нюанси.

Представляти в суді самого себе вкрай нерозважливо. Навіть якщо фінансове становище позичальника скрутне, йому все одно слід спробувати найняти адвоката, оскільки професіонал здатний заощадити значні гроші.

Для початку процедури банкрутства також будуть потрібні деякі витрати, зокрема, потрібно сплатити судові витрати і внести винагороду фінансовому керуючому , Який буде займатися реструктуризацією боргу і складанням графіка виплат .

Процедура банкрутства здатна допомогти позбутися від боргів не тільки компаніям, але і фізичним особам

Загальна сума витрат становить не менше 16 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а якщо у боржника немає таких коштів, то можна подати заяву з проханням про відстрочення оплати до початку першого судового засідання

документи

Перш за все знадобиться заяву з проханням про визнання людини банкрутом, також до нього потрібно прикріпити:

  • документи, які підтверджують наявність заборгованості;
  • графіки платежів по кредитах;
  • список кредиторів і розміри обов'язкових щомісячних виплат по кожному з позик, тут також слід вказувати адресу реєстрації юридичної особи або місце проживання фізичних осіб;
  • довідки про наявність банківських рахунків або депозитів, включаючи відомості про розмір поточних залишків на них;
  • копія СНІЛС і виписка з рахунку;
  • копія ІПН;
  • довідка про доходи, яка підтверджує, що боржник не може виконувати свої зобов'язання в повному обсязі;
  • відомості про доходи, отриманих за останні 3 роки, і податки, які були сплачені з них;
  • виписка з ЕГРІП, зроблена не більше 5 днів назад;
  • опис майна громадянина, яке підлягає арешту в разі початку процедури банкрутства, це спрощує її проведення;
  • підтвердження прав громадянина на володіння майном, в тому числі й інтелектуальною власністю;
  • копії свідоцтва про шлюб і народження дитини, якщо вони є;
  • копія свідоцтва про розірвання шлюбу та угоди про розподіл майна подружжя, якщо зазначені події сталися менш ніж за 3 роки до визнання банкрутства;
  • копія шлюбного договору, якщо він є;
  • довідка з місця роботи або центру зайнятості;
  • копії документів про операції з нерухомістю, транспортними засобами, цінними паперами, частками в статутному капіталі, а також угодах іншого роду, якщо їх сума перевищує 300 тис. рублів;
  • список акціонерів юридичної особи, в якому боржник має частку;
  • квитанції про оплату державного мита та про внесення на рахунок суду грошей для виплати винагороди арбітражному керуючому.

На цьому список документів не обмежується, можна подавати і інші довідки, якщо боржник вважає, що вони є важливими для розгляду справи. Покрокова інструкція за 2019 банкрутства фізичних осіб визначає етап збору документів як початковий, однак, він же є і найважливішим.

оформлення позову

Подавати заяву можна лише після того, як термін несплати заборгованості складе 3 місяці, але документи краще почати збирати набагато раніше. Якщо заява буде складено неправильно, то у визнанні заявника банкрутом буде відмовлено, а ось коли в ньому вказується недостовірна інформація, це може бути приводом для притягнення до відповідальності. Правда, для цього потрібно довести, що зроблено це навмисно.

У верхній частині заяви потрібно вказати дані позивача і кредиторів, а також найменування суду і його адреса.

Основна частина містить в собі головні відомості:

  • терміни прострочення;
  • список фінансових зобов'язань;
  • згоду з законністю вимог кредиторів;
  • обставини, які призвели до появи заборгованості (втрата роботи, хвороба, зміна курсу валют та інше).

В кінці заяви проводиться опис доданих документів, і підтверджується згода на проведення банкрутства. Потім, ставиться підпис заявника і поточна дата. Про те, що заяву прийнято, буде відправлено письмове повідомлення, додатково повідомити про це можуть по телефону.

Покрокова інструкція банкрутства фізичних осіб

Весь процес банкрутства поділяється на кілька стадій, які не можуть виконуватися паралельно. Їх тривалість визначається індивідуально, більшість не мають термінів, затверджених законодавчо.

етапи

Покрокова інструкція банкрутства фізичних осіб в 2019 році в більшості випадків включає наступні етапи:

Виконання умов процедури банкрутства

Без цього заява не буде задоволено. Законодавчих вимог досить багато, але основні з них це загальна сума боргу понад 500 тис. Рублів і прострочення більш 3-х місяців. Позичальник обов'язково повинен бути громадянином РФ, також йому потрібно довести, що він дійсно не може виплачувати борг. Збір документів Процедура банкрутства досить складна, для отримання статусу неплатоспроможного особи потрібно надати безліч довідок та виписок, які підтверджують скрутне становище позичальника. Складання заяви Щоб зробити все правильно, краще скористатися допомогою кваліфікованого фахівця, в іншому випадку в прийнятті заяви можуть відмовити, тоді доведеться збирати документи заново. Подача заяви в суд Для цього потрібно не тільки надати пакет необхідних документів, а й сплатити мито, а також повідомити кредиторів і внести на рахунок суду гроші. Розгляд справи На цьому етапі суддя вирішує тільки чи є заявник банкрутом чи ні. Переговори між кредиторами і боржником, реструктуризація За допомогою арбітражного керуючого боржник робить спроби уникнути продажу свого майна і скласти комфортний для себе графік виплати заборгованості. В окремих випадках цей етап може бути пропущений. продаж майна Якщо домовитися не вдалося, то починається проведення торгів арештованим майном, а гроші на банківських рахунках і депозитах заморожуються. Виручені кошти йдуть на оплату послуг суду, керуючого і виплату боргів. наслідки Борги, які залишилися після банкрутства, підлягають списанню, однак, неплатоспроможні особа назавжди псує свою кредитну історію і репутацію. Законодавчі обмеження стосуються також його призначення на керівні посади і можливості відкриття банківських рахунків. Неплатоспроможне особа не може повторно визнавати себе банкрутом протягом 5 років. Без цього заява не буде задоволено

У разі наявності претензій кредиторів або спроби боржника оскаржити арешт якогось об'єкта майна, термін розгляду справи може бути продовжений

нюанси

Фізична особа може бути визнана банкрутом тільки в разі, якщо його сукупний борг перевищує 500 тис. Рублів. Ця норма вже викликала безліч критики, оскільки багато громадян не можуть оплачувати набагато менші суми боргів. До того ж, ІП може подати заяву про банкрутство при борг всього в 10 тис. рублів, тоді як фізична особа позбавлене такого права.

Якщо сума боргу менше необхідної, то рекомендується спробувати вирішити питання з банком в індивідуальному порядку, а не чекати зростання заборгованості через нарахування відсотків. Багато фінансових установ готові надати відстрочку або навіть пробачити частину штрафів, оскільки банкрутство позичальника загрожує їм великими втратами.

У визнання громадянина неспроможним можуть відмовити, якщо неплатоспроможність позичальника не доведена або вимоги кредиторів задоволені в процесі розгляду справи. Кредитор не може подавати заяву з проханням про проведення процедури банкрутства щодо позичальника, якщо наявність боргу оскаржується в судовому порядку.

У разі визнання обгрунтованості вимог, судом призначається фінансовий керуючий. Він має право відкривати або закривати банківські рахунки боржника, а також розпоряджатися арештованим майном (крім продажу), і впливати на дії підприємства, в якому боржник є акціонером.

Якщо погашення боргу передбачає вилучення майна і продаж його з аукціону, то слід пам'ятати, що виплати виконуються не в однаковому розмірі.

Існує наступна черговість:

  • поточні платежі, наприклад, орендна плата, оплата комунальних послуг;
  • виплата заробітної плати або шкоди життю і здоров'ю;
  • Інші зобов'язання.

Проходження через банкрутство не дозволяє позбутися від боргів, пов'язаних з особистими претензіями (моральну шкоду, аліменти, зарплата), а також тих зобов'язань, які виникли вже після завершення банкрутства, наприклад, неустойка або збитки майну.

Не варто забувати і про те, що звернення до суду з проханням визнати себе банкрутом, є як правом, так і обов'язком громадянина. За ігнорування цього положення встановлено штраф сумою від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Терміни і витрати

Оформлення банкрутства є далеко не дешевою процедурою. Той факт, що закон не враховує скрутне матеріальне становище позичальника при формуванні вартості, є його істотною недоробкою.

Отримання статусу неспроможного особи передбачає наступні витрати:

  • держмито в розмірі 600 рублів, також до витрат слід додати комісію банку;
  • винагороду арбітражному керуючому, зазвичай його сума починається від 10 тис. рублів, також не варто забувати, що він отримує 1% від суми реалізованого майна;
  • відправка листів кредиторам, в які слід включити копії всіх документів, вартість пересилки розраховується на основі ваги повного конверта, в середньому вона становить близько 50 рублів за один лист;
  • збір необхідних документів також може зажадати оплати, наприклад, за виписку з реєстру та надання деяких інших типів довідок законом встановлюється мито;
  • оплата послуг адвоката, в більшості випадків вона залежить від тривалості процесу, хоча може бути і фіксованою;
  • нотаріальне завірення теж може коштувати недешево, особливо якщо до заяви про банкрутство додається велика кількість документів;
  • послуги оцінювача потрібні в більшості випадків, його оплата складається з фіксованої ставки і 1% від загальної суми оціненого майна.

Неплатоспроможне особа має право самостійно вибирати фінансового керуючого, якщо ж він не бажає цього робити, то суд призначить відповідного фахівця.

Значною мірою сума витрат залежить від термінів розгляду справи, адже процедура банкрутства може чинити негативний вплив на трудову діяльність неспроможного особи, що призводить до недоотримання прибутку.

Розгляд заяви боржника може проводитися протягом двох місяців, в разі його задоволення, суду надається 6 місяців на винесення остаточного рішення.

Такі тривалі терміни обумовлені необхідністю ретельної перевірки всіх угод боржника, щоб виключити можливість передачі частини майна третім особам з метою його приховання.