Реклама
Реклама
Реклама

Кому вигідно банкрутство громадянина, і чим загрожує закон про неспроможність

Автор: Юлія Стешева - арбітражний керуючий .

З 01 жовтня 2015 року банкрутство громадянина в РФ регулюється Федеральним законом від 26 жовтня 2002 року № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» (далі - закон про банкрутство, неспроможності) з урахуванням змін, внесених ФЗ РФ від 29 червня 2015 р 154-ФЗ «про врегулювання особливостей неспроможності (банкрутства) на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя і про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації» З 01 жовтня 2015 року банкрутство громадянина в РФ регулюється Федеральним законом від 26 жовтня 2002 року № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» (далі - закон про банкрутство, неспроможності) з урахуванням змін, внесених ФЗ РФ від 29 червня 2015 р 154-ФЗ «про врегулювання особливостей неспроможності (банкрутства) на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя і про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації».

За даними ІНТЕРФАКС більшість громадян Росії не обізнані про банкрутство, і як наслідок, не уявляють, на підставі яких критеріїв і за яких саме умов можливе визнати громадянина-підприємця банкрутом. При цьому, поширена думка, що громадянин може не розплачуватися зі своїми кредиторами (банком, мікрофінансовими організаціями, друзями), а з 01.10.2015 р може скористатися в своїх інтересах законом про банкрутство, тобто фактично обдурити їх. Як бачимо, громадянин сподівається, що закон буде на його боці і йому держава в особі арбітражного суду «пробачить» всі борги, тому що розплачуватися за наявними боргами нічим. Але наведене думка не відповідає закону про банкрутство.

Цією статтею спробуємо розвіяти міфи, щоб громадяни Росії не помилялися і не попалися в пастку незнання новел.

Детально заглиблюватися в процедуру, механізм банкрутства громадянина не будемо. Про них написано в законі про банкрутство. Також поки немає практики, тільки норми закону. Підкреслимо, що цією статтею хочемо донести до громадян, чим саме загрожує для них банкрутство.

Отже, законом про неспроможність дані критерії для визнання громадянина-підприємця банкрутом: непогашена заборгованість перед кредиторами протягом 3-х місяців на суму понад 500 т.р. Заявниками можуть бути сам громадянин, конкурсні кредитори, уповноважений орган в особі Федеральної податкової інспекції суб'єкта РФ.

Звертаємо увагу, що конкурсні кредитори або уповноважений орган можуть подати до арбітражного суду заяву про визнання громадянина банкрутством в тому числі щодо вимог про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей при наявності заборгованості в
розмірі 500 т.р. и більше.

Законом про неспроможність передбачені такі процедури банкрутства боржника як реструктуризація боргів, реалізація майна і мирову угоду.

Якщо реструктуризація боргів передбачає довгостроковий план з погашення заборгованості вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, і в разі його успішної реалізації, процедура банкрутства завершується, то з реалізацією майна не все так просто.

Крім ризиків втрати майна громадянина в результаті його реалізації в ході банкрутства, передбачені наслідки визнання громадянина-підприємця банкрутом не тільки для нього, а й для
спадкоємців.

Тому боржника-громадянину не вигідно банкрутство і реалізація його майна, включеного до складу ліквідаційної маси, якщо майно, що реалізується є предметом застави (іпотеки). У разі реалізації зазначеного закладеного майна громадянин залишається без житла.

Але і це не все наслідки банкрутства громадянина. Ще мінімум 2 наслідки банкрутства вкрай негативні для громадянина:

  1. Протягом 5 років після завершення банкрутства громадянин зобов'язаний попереджати кредиторів, кредитні організації про оголошення його банкрутом. В даному випадку, такий обов'язок буде позбавляти громадянина можливості отримувати кредити, позики. У зв'язку з цим, вважаємо, що закон в цій частині недопрацьований і ущемляє права і свободи громадянина.
  2. Також громадянин позбавлений права протягом 3-х років обіймати керівні посади в органах управління юридичною особою, іншим чином брати участь в його управлінні.

Тобто громадянин не може вести підприємницьку діяльність. Вважаємо, в даній частині закон порушує економічні права і свободи громадянина. Виникає питання: чи відповідає це положення закону Конституції РФ?

На нашу думку, справедливіше було б дати громадянину можливість врегулювати відносини з кредитною організацією поза рамками справи про банкрутство громадянина. Також робимо висновок про те, що було б розумніше не вводити процедуру банкрутства відносно боржника, чиї зобов'язання забезпечені заставою майна, тобто іпотекою. Вважаємо, дана пропозиція допомогло б уникнути посилювання майнового стану громадян, що опинилися у важкій життєвій ситуації.

З іншого боку, передбачені законом про банкрутство заборони і наслідки визнання громадянина-підприємця банкрутом, можуть вплинути на дії потенційних боржників. Зокрема, громадянин може планувати свій бюджет, розуміючи всі можливі ризики, пов'язані з його неплатоспроможністю. Також є ймовірність того, що майбутні спадкоємці громадянина будуть активно перешкоджати боржнику брати кредити, свідомо непосильні його сім'ї.

Отже, відповімо на поставлене запитання в цій статті: кому вигідно банкрутство громадянина? Вважаємо, що визнання громадянина-підприємця банкрутом необхідно заставним кредиторам. З цією метою, кредитори будуть голосувати за якнайшвидше введення процедури реалізації майна боржника.

Автор: Юлія Стешева - арбітражний керуючий .

Виникає питання: чи відповідає це положення закону Конституції РФ?
Отже, відповімо на поставлене запитання в цій статті: кому вигідно банкрутство громадянина?