Реклама
Реклама
Реклама

Черговість виплат при банкрутстві

  1. Хто і на якій підставі визначає порядок черговості при проведенні банкрутства. Класифікація вимог
  2. Загальний порядок встановлення черг виплат при банкрутстві
  3. На закінчення

Проведення процедури банкрутства комерційної компанії або підприємства ставить собі за мету в більшості випадків виконання зобов'язань перед кредиторами

Проведення процедури банкрутства комерційної компанії або підприємства ставить собі за мету в більшості випадків виконання зобов'язань перед кредиторами. Але крім безпосередньо самих кредиторів в особі банків, до яких існує заборгованість по кредитах або борги перед контрагентами, також існує досить великий список осіб і організацій, інтереси яких повинні бути теж враховані при банкрутстві компанії - боржника.

У такий список можуть входити не тільки працівники компанії - банкрута, а й ті, хто так чи інакше був пов'язаний з підприємством, отримував які - то допомоги, страхові виплати. Також до переліку кредиторів збанкрутілої компанії можуть входити і різні організації, що надають послуги - включаючи і комунальні.

У цій статті буде розказано про те, який існує порядок виплати боргів компанії при проведенні її банкрутства, яким чином розподіляється черговість подібних виплат, хто регулює проведення таких розрахунків та хто має право на вимогу матеріальної (грошової компенсації) компенсації з боку компанії - банкрута.

Зміст статті

Хто і на якій підставі визначає порядок черговості при проведенні банкрутства. Класифікація вимог

При банкрутство компанії або бізнесу, її партнерів і клієнтів цікавить, перш за все, черговість виплати боргів. Тому в основу систематизації інформації про кредиторську заборгованість і черговості задоволення вимог, встановлена ​​ст. 64 ГК РФ і ст. 134 Федерального закону від 26.10.2002 № 127-ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» (далі - Закон) покладено принцип справедливості.

Крім встановлення порядку черговості виплат при банкрутстві, цим Законом заставлені і повноваження осіб відповідальних за організацію і проведення таких розрахунків та виплат. За змістом існуючого Закону, повноваження щодо встановлення порядку черговості по виплатах боргів компанії - банкрута є у арбітражного або конкурсного керуючого, який призначається рішенням відповідного арбітражного суду.

Протягом десяти днів з моменту свого призначення такої конкурсний керуючий розміщує оголошення про неспроможність (банкрутство) боржника в «Российской газете» і встановлює термін для прийому претензій кредиторів, який не може бути менше двох місяців з дня опублікування оголошення. За прийнятим заявам і за наявними у арбітражного керуючого документам і договорами компанії - банкрута, їм складається реєстр вимог, де враховуються всі подані заяви з боку кредиторів.

Залежно від моменту подачі заяви з боку потенційного кредитора, можна виділити три групи вимог.

Малюнок 1. Загальна класифікація вимог кредиторів при банкрутстві

  • Перша група вимог - це заяви, подані у встановлений термін. До вимог кредиторів, що заявлені в термін, відноситься заборгованість, по якій є претензія кредитора, спрямована на адресу арбітражного керуючого, арбітражного суду та боржника, протягом встановленого строку пред'явлення вимог, тобто 60 днів.
  • Друга група - це заяви, подані поза встановленим Законом терміну. До вимог кредиторів, що заявлені після закінчення встановленого терміну, відноситься заборгованість, по якій є претензія кредитора, спрямована на адресу арбітражного керуючого, арбітражного суду та боржника, після закінчення терміну, встановленого для заявлення вимог.

Такі претензії задовольняються за рахунок майна боржника, що залишилося після розрахунків з кредиторами, включеними до реєстру.

  • Третя група - не заявлені вимоги. До незаявлених вимог відноситься заборгованість, виявлена ​​за даними бухгалтерського обліку, претензії кредиторів, щодо якої не надійшли будь - які вимоги. Виділення цієї групи необхідно для того, щоб оцінити реальну суму боргів, накопичену банкрутом.

Як видно, для арбітражного керуючого, який безпосередньо займається встановленням порядку виплат серед кредиторів, в першу чергу важливо визначити - які вимоги заявлені і за якими можуть бути проведені реальні виплати, а за якими - ні.

Загальний порядок встановлення черг виплат при банкрутстві

Після того, як арбітражний керуючий прийняв всі заяви і вимоги від кредиторів, їм складено повний реєстр таких вимог, починається безпосередня робота за розрахунками з кредиторами в наступному порядку:

ЧерговістьВиди вимог кредиторівПідстава: закон «Про банкрутство» (Федеральний закон №127)Платежі поза основною черговості (поточні платежі, виникли після того, як організація почала процедуру банкрутства)

1-ша черга Різні витрати, пов'язані із запобіганням техногенним / екологічних катастроф, які можуть послідувати через припинення діяльності компанії-банкрута Стаття сто тридцять чотири, пункт перший 2-раю чергу 1. судові витрати по поточному банкрутства, виплата грошової винагороди зовнішньому управляюще у, оплата роботи співробітників, залучених до роботи арбітражним керуючим (чия робота обов'язкова за чинним законодавством) Стаття сто тридцять чотири, пункт другий 2. виплата зарплати співробітникам (за трудовими договорами), що працюють після оголошення про банкрутство 3. виплата зарплати співробітникам, яких залучив до роботи арбітражного керуючого (крім тих, що вказані першим і другим пунктом) 4. виплати по комунальним витрат, якщо вони в обов'язковому порядку потрібні для роботи компанії-банкрута 5. інші поточні платежі Основні пла їжаки (виникли до того, як організація почала процедуру банкрутства) 1-ша черга Вимоги, пов'язані з відповідальністю за заподіяння шкоди життю і здоров'ю окремим громадянам Стаття сто тридцять чотири, пункт четвертий 2-раю чергу Вимоги щодо виплат при звільненні та заборгованості з заробітної плати співробітникам, які працювали за трудовими договорами, а також виплати заборгованостей за авторськими договорами 3-тя черга Розрахунки з усіма іншими кредиторами (нетто-зобов'язання, податки і збори та інші)

  1. Кредитори та вимоги, які задовольняються в першу чергу.

До таких вимог належать:

  • будь-які витрати і платежі, пов'язані з підтриманням і дотриманням норм екологічної, радіаційної та іншої безпеки, що може бути пов'язано з технологічними процесами і умовами, в яких працює підприємство - банкрут.

Поточні платежі при банкрутстві

  • всі витрати, пов'язані з проведенням судового арбітражного процесу. Сюди входить не тільки виплата винагороди арбітражному (конкурсного) керуючого в розмірі 30 000 рублів. В оплату судових витрат також входять витрати, пов'язані із залученням різних експертів і фахівців для проведення повноцінного судового розгляду у справі про банкрутство. Також оплачуються витрати, викликані необхідністю проведення бухгалтерської експертизи фінансової звітності компанії - банкрута, залучення аудиторських компаній, оцінювачів. Крім цього, сюди також включаються і ті витрати, які безпосередньо забезпечують реалізацію майна боржника на спеціальних аукціонах - комісія і винагороди аукціонним торговим майданчик і будинкам.

Облік витрат з питань банкрутства

  • витрати і платежі, пов'язані із забезпеченням компанії, підприємства необхідної комунальної інфраструктури - водопостачання, тепло, електрику і т.п.
  1. До другої черги кредиторів і їх вимог належать:
  • Виплати всієї заборгованості із зарплати персоналу компанії, з яким є укладені трудові договори або контракти. Також з коштів компанії - банкрута оплачуються всі вихідні і соціальну допомогу працівникам, включаючи виплати за лікарняними листками та іншим фінансовим зобов'язанням перед працівниками.
  • витрати по обов'язкових платежах до бюджетів усіх рівнів - це різні федеральні, регіональні і муніципальні податки. Сюди ж відносяться і платежі в позабюджетні фонди, такі як Пенсійний фонд або НПФ, ФСС (Фонд соціального страхування) і ФОМС (Фонд обов'язкового медичного страхування).

Примітка. Особливу увагу слід приділити поточними податками, оскільки законом про банкрутство введені спеціальні правила їх сплати. Позачергово виробляються тільки платежі по єдиному соціальному податку, що особливо обумовлено п. 5 ст. 134 Закону про банкрутство. При перерахуванні до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб, що утримані з заробітної плати працівників, боржник виступає в якості податкового агента. Тому встановлена ​​черговість платежів для боржника не поширюється на випадки перерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який повинен бути сплачений в міру виплати заробітної плати працівникам. Решта податків, обчислені в конкурсному виробництві, сплачуються після погашення всіх боргів за реєстром

  1. Третя черга по задоволенню вимог кредиторів включає в себе: виплати за кредитними зобов'язаннями, борги перед компаніями - партнерами і контрагентам. Порядок черговості розподілу боргових виплат серед цієї категорії кредиторів визначається арбітражним керуючим, виходячи з термінів настання зобов'язань, суми непогашеної заборгованості, а також за часом подачі або одержання відповідної заяви від кредитора.

Продаж майна банкрута з аукціону

Якщо в разі банкрутства компанії - боржника всіх її наявних матеріальних або грошових коштів не вистачає на те, щоб повністю погасити борги перед кредиторами всіх трьох черг, то в такому випадку

Законом встановлено порядок, що погашаються наступні пріоритетні фінансові зобов'язання:

  1. Виплата компенсацій за лікарняними листками та іншим компенсацій непрацездатності працівникам компанії.
  2. Оплата праці працівників, включаючи наявну заборгованість за минулі періоди.
  3. Виплати податків до бюджетів всіх рівнів, а також до позабюджетних фондів.

Виплата податків при банкрутстві компанії

  1. З решти коштів виплачуються борги перед іншими кредиторами.

На закінчення

Залишається відзначити, що порядок черговості виплати боргів перед кредиторами може бути оскаржений будь-який зацікавленою стороною. Для цього, ще в ході арбітражного процесу необхідно надати переконливі підстави того, що даний кредитор має переважне право погашення своїх боргів перед усіма іншими учасниками процесу банкрутства компанії.