Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство ТСЖ з боргами

  1. Особливості ліквідації ТСЖ
  2. Можливі причини банкрутства ТСЖ
  3. Ініціалізація банкрутства товариства
  4. Відповідальність голови товариства
  5. Визнання ТСЖ банкрутом
  6. майно товариства
  7. Положення власників квартир

Товариство власників житла займає проміжну стадію у співпраці власників квартир і державними комунальними службами. Дана некомерційна організація бере на себе обов'язок вести справи, що стосуються управління багатоквартирним будинком. У разі неспроможності товариства справлятися зі своїми обов'язками, може бути проведена процедура його ліквідації, однак подібне рішення повинне прийматися на зборах всіх членів організації. В даний час банкрутство ТСЖ не є поширеною процедурою, тому багато, хто стикається з подібною необхідністю, не знають, яким порядком дій потрібно слідувати.

Особливості ліквідації ТСЖ

Раніше була відсутня як така процедура банкрутства ТСЖ, оскільки організація входила в число структур, на які не поширювалася дія закону про банкрутство. Незважаючи на зміну законодавства, спеціальної процедури для банкрутства товариства власників житла НЕ існує, тому в даній ситуації необхідно керуватися наступними елементами нормативно-правової бази:

  1. Закон про банкрутство ;
  2. Цивільний кодекс РФ.

Можливі причини банкрутства ТСЖ

Товариство власників житла є некомерційною організацією, тому отримання прибутку структурою виключається Товариство власників житла є некомерційною організацією, тому отримання прибутку структурою виключається. Банкрутство ТСЖ з боргами є найбільш поширеною причиною, при цьому процедура буде включати розгляд причин появи заборгованості .

Сама по собі ця процедура не є поширеною. Випадки банкрутства товариств власників житла поки що відзначаються в одиничних кількостях - в Казані і в Армавірі взагалі зафіксовано по одному випадку.

Необхідність ліквідації товариства може бути викликана як діяльністю власників квартир, так і безпосередньо керівництвом ТСЖ. У першому випадку мається на увазі наявність заборгованості за комунальні послуги або штрафів за порушення законодавства при утриманні житла.

Несвоєчасне погашення заборгованості може стати причиною нарахування пені та додаткових штрафів, а резервних коштів для погашення таких заборгованостей товариство, як правило, не має. Менш поширеними випадками є банкрутства ТСЖ в зв'язку з шахрайською діяльністю голови - кошти від мешканців надходили, проте необхідні платежі не здійснювалися. У таких випадках членам товариства рекомендується звернутися в прокуратуру зі скаргою на голову.

Ініціалізація банкрутства товариства

У переважній більшості випадків банкрутство ТСЖ з боргами ініціює організація, перед якою товариство має заборгованість і не погашає її в термін, що перевищує 90 днів з моменту останнього платежу. Звернення з подібною вимогою повинно подаватися представниками організації в арбітражний суд.

ТСЖ може теж звертатися до судової інстанції з проханням визнати себе банкрутом, якщо члени товариства визнають свою неспроможність в можливості погасити наявну заборгованість.

Відповідальність голови товариства

Товариство власників житла прирівнюється до юридичної особи, тому відповідальність голови ТСЖ при банкрутстві ТСЖ полягає, перш за все, в перевірці спеціальними органами діяльності організації на предмет умисного банкрутства . Якщо ознаки подібного порушення законодавства будуть виявлені, то голова може бути притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальності.

У разі невиявлення ознак навмисного банкрутства, голова не нестиме відповідальності - заборгованість погашатиметься за рахунок майна товариства. При цьому члени ТСЖ мають право звернутися зі скаргою на голову, якщо в його діяльності вбачають порушення законодавства.

Визнання ТСЖ банкрутом

Як і у випадку з юридичними особами , Процедура банкрутства ТСЖ проходить в кілька етапів:

  1. спостереження;
  2. фінансове оздоровлення;
  3. зовнішнє управління;
  4. конкурсне виробництво.

По відношенню до товариствам власників житла, як показує практика, застосовується перший етап - спостереження. призначений тимчасовий керуючий оцінює розмір заборгованості ТСЖ, його активи, складає реєстр кредиторів, перед якими організація має заборгованість, а далі слід відразу процедура ліквідації ТСЖ, вилучення майна і продаж його з торгів в рахунок сплати боргів кредиторам (конкурсне виробництво).

майно товариства

Під майном, що належить товариству, маються на увазі рухомі або нерухомі об'єкти, які були придбані на спільні кошти членів організації або за кошти третіх осіб, і що знаходяться у володінні та користуванні товариства.

При настанні банкрутства ТСЖ в кожному окремому випадку (добровільне або на вимогу кредитора), майно підлягає вилученню і продажу з торгів. Отримані від його реалізації кошти будуть спрямовані на погашення заборгованості перед кредиторами в рівному порядку відповідно до складеного реєстру. Пріоритетне право на стягнення боргу має при цьому арбітражний керівник .

До майна ТСЖ відноситься:

  1. транспорт особистого або загального користування, що знаходиться у володінні товариства;
  2. офісне обладнання;
  3. банківські рахунки організації;

У деяких випадках у власності організації можуть перебувати і нерухомі об'єкти, придбані на спільні кошти членів ТСЖ, на засіб одного з них або ж за рахунок допомоги третіх осіб У деяких випадках у власності організації можуть перебувати і нерухомі об'єкти, придбані на спільні кошти членів ТСЖ, на засіб одного з них або ж за рахунок допомоги третіх осіб. Такі об'єкти теж підлягають вилученню і продажу з торгів.

Важливо зауважити, що якщо в разі повної реалізації майна товариства заборгованість організації не погашена в повному обсязі, судова інстанція повідомляє кредитора про неспроможність повернення боргу і закриває справу. Особисте майно членів ТСЖ або голови вилученню не підлягає.

Положення власників квартир

При ліквідації товариства власників житла власникам необхідно вирішити, який спосіб управління багатоквартирним будинком вони оберуть на майбутнє. Порядок банкрутства ТСЖ не забороняє власникам створити нове товариство, причому ніяких термінів обмеження на них не накладається. Якщо організація була визнана банкрутом у 2015 році, на загальних зборах можна прийняти рішення про створення нового ТСЖ, яке почне свою діяльність в тому ж році.

Винятком може вважатися ситуація, коли створення нового ТСЖ заборонили судом. Мати місце вона може в тому випадку, якщо в результаті аналізу діяльності товариства було визначено наявність заборгованості власників квартир перед організацією, що і призвело до появи заборгованості ТСЖ. Після його ліквідації борги власників придбають державний характер і будуть погашатися відповідно до законодавства.

Якщо існують якісь розбіжності між членами товариства і головою або між собою, то є сенс звернутися до кваліфікованого юриста з метою вирішення даної проблеми. З ним можна обговорити і подальший розвиток ситуації - знаходити виходи з проблеми або звертатися до суду з проханням оформити банкрутство.

Рейтинг: 3.3.

Please wait ...