Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичних осіб в 2019 році

  1. Процедура банкрутства фізичної особи, якщо немає майна і доходу
  2. Чи можна подати на банкрутство якщо громадянин є поручителем
  3. Банкрутство фізичної особи, плюси і мінуси
  4. Які борги громадянина не списуються при банкрутстві
  5. Банкрутство померлих громадян

Банкрутство фізичних осіб в 2019 році - свіжі новини дізнаємося в поточному матеріалі.

Процедура банкрутства фізичної особи, якщо немає майна і доходу

По-перше, відразу зазначимо, що при наявності хоч якогось стабільного доходу, громадянин не буде визнаний банкрутом, а буде проведена реструктуризація боргу По-перше, відразу зазначимо, що при наявності хоч якогось стабільного доходу, громадянин не буде визнаний банкрутом, а буде проведена реструктуризація боргу. Платежі при цьому стають менше, а термін більше.

Якщо ж грошових надходжень немає, визнати себе фінансово неспроможним цілком можливо, більш того, процедура банкрутства в такому випадку значно скорочується. Громадянину необхідно подати заяву відповідно до Закону про банкрутство - ст.213.4 в арбітражний суд з письмовими доказами відсутності постійного доходу і майна.

З приводу нерухомості можуть виникнути спірні моменти. Часто люди навіть не знають, що саме входить в їх власність. Перерахуємо, яке майно може бути стягнуто:

  • Спільно нажите в шлюбі. банкрутство фізичної особи чоловіка може не порадувати, адже якщо нерухомість не є єдиним житлом, частка, що належить чоловікові - банкруту буде продана в рахунок сплати боргу. Якщо житло визнано єдиним і знаходиться в власності, то незалежно від її площі, стягнути квартиру або будинок суд не може.
  • Передане в тимчасове розпорядження третім особам. До даного пункту відноситься нерухомість в заставі або іпотеці.
  • За яким в найближчі три роки укладалися угоди - дарування, купівля-продаж, спадщина. Кредитори можуть оскаржити дії щодо нерухомості і анулювати їх. Передбачається, що фізична особа розуміє, що скоро не зможе оплачувати свої борги і прагнути убезпечити своє майно шляхом укладення подібних угод.

До початку процедури банкрутства суд може зажадати у позивача докази його здатності оплатити поточні судові витрати: держмито, послуги фінансового керуючого, публікацію в Єдиному федеральному реєстрі банкрутів. Разом: 6000 + 10000 + 400 = 16400 рублів.

Незалежно від наявності у фізичної особи нерухомості, суд може визнати його фінансово неспроможним. Процедура з'ясування обсягів власності потрібна тому, що справа розглядається з урахуванням вимог двох сторін - кредиторів і позивача.

Процедура з'ясування обсягів власності потрібна тому, що справа розглядається з урахуванням вимог двох сторін - кредиторів і позивача

Чи можна подати на банкрутство якщо громадянин є поручителем

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Задати питання

Якщо громадянин є поручителем за кредитним договором і хоче визнати себе банкрутом, то заборгованість по ним не додається до його власного боргу. Так як при своєчасних платежах до поручителя не пред'являється фінансових вимог.

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Визнати себе фінансово неспроможним як поручитель фізична особа може, коли йому буде пред'явлено виконавчий лист про стягнення заборгованості з нього як з поручителя. Сума повинна бути не менше півмільйона. Таким чином, з'являється необхідна умова для справи - заборгованість. При відсутності можливості її погасити за рахунок свого доходу або майна і наявності прострочених платежів протягом 3 місяців, поручитель може бути визнаний банкрутом.

Після того, як заборгованість буде погашена шляхом реалізації майна поручителя або за допомогою реструктуризації кредитного договору, поручитель зберігає право вимагати грошове відшкодування з позичальника.

Банкрутство фізичної особи, плюси і мінуси

Єдиним плюсом визнання банкрутом є списання його заборгованості перед кредиторами. Однак у такої процедури є і неприємні наслідки, а саме:

  • Жоден банк не дасть визнаному судом банкруту, нову позику або кредит.
  • Заборона на заснування та управління власної компанії протягом 5 років.
  • Якщо громадянин на момент визнання його банкрутом, був підприємцем, то відкрити нове ІП він може не раніше, ніж через 5 років.

Якщо громадянин на момент визнання його банкрутом, був підприємцем, то відкрити нове ІП він може не раніше, ніж через 5 років

Які борги громадянина не списуються при банкрутстві

Навіть визнання фізичної особи фінансово неспроможним, не звільняє його від всіх грошових вимог. За рішенням суду будуть анульовані лише кредитні зобов'язання. Перед подачею до суду не зайвим буде вивчити які борги все ж доведеться сплатити. Типи заборгованості, що не анулюються при визнання фізичної особи банкрутом, вказані в пп. 4-6 ст. 213.28 Закону «Про банкрутство». До них відносяться фінансові зобов'язання по аліментах, по поточних платежах. Не варто очікувати, що суд спише відшкодування моральної шкоди та шкоди, заподіяної життю і здоров'ю, а також майну, заподіяної навмисно або через грубу необережність.

Суд може зовсім не звільнити від боргів, якщо буде виявлено, що фізична особа є злісним неплатником, ухиляється від сплати податків. Якщо при оформленні позики громадянин вказав невірні відомості, то суд не спише з нього борги, більш того, він буде притягнутий до адміністративної відповідальності.

Якщо при оформленні позики громадянин вказав невірні відомості, то суд не спише з нього борги, більш того, він буде притягнутий до адміністративної відповідальності

Банкрутство померлих громадян

Кредитори жадають повернути видані позики і цілком можуть подати в суд заяву про визнання банкрутом померлої людини. Таке банкрутство громадянина практика 2019 року нараховує чимало випадків. Також заявником може бути уповноважений орган, перед яким накопичився великий борг у померлого.

На відміну від звичайної процедури в даному випадку в справі беруть участь обов'язково нотаріус і спадкоємці покійного.

Цілком очевидно, що погашення заборгованості в подібному випадку може здійснюватися тільки через майно померлої особи. Стягненню підлягає вся нерухомість, за винятком житлових об'єктів, які є єдиним житлом спадкоємців покійного, а також нерухомості з пайовою участю членів сім'ї покійного і сторонніх осіб.

Після реалізації нерухомості покійного заборгованості погашаються в такому порядку:

  • Витрати на поховання;
  • Витрати на охорону спадщини;
  • Оплата послуг нотаріуса;
  • Аліментні зобов'язання;
  • Оплата судових витрат, послуг фінансового керуючого;
  • Поточні комунальні витрати та інші поточні платежі;
  • Кредитні зобов'язання.

Витрати на поховання;   Витрати на охорону спадщини;   Оплата послуг нотаріуса;   Аліментні зобов'язання;   Оплата судових витрат, послуг фінансового керуючого;   Поточні комунальні витрати та інші поточні платежі;   Кредитні зобов'язання

Який би випадок банкрутства не був у громадянина, залучення до справи юриста просто необхідно. Грамотний фахівець допоможе скоротити витрати, прискорити процес справи, відстояти права, допоможе розібратися в нюансах справи.

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Додатково рекомендується прочитати статтю про те, як перевірити судові справи на фізичних осіб .

Безкоштовна консультація юриста

Відповімо на ваше запитання за 5 хвилин!

Останні новини по темі статті