Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичних осіб: як оголосити себе банкрутом

  1. Ухвалення закону про банкрутство фізосіб
  2. Правові основи закону про банкрутство
  3. Зміни законодавства про особисте банкрутство
  4. Етапи реалізації процедури банкрутства
  5. Правові підстави оголошення себе банкрутом
  6. Правові наслідки визнання банкрутом фізособи
  7. Що говорить закон про визнання особи банкрутом незалежно від його бажання
  8. Індивідуальний предриниматель - як відбувається процедура банкрутства
  9. Самостійне оголошення банкрутом фізособи

Законодавцем в кінці минулого року був введений в дію новий федеральний закон, в результаті прийняття якого стало можливим банкрутство фізичних осіб. Це питання висів у повітрі досить тривалий час, і тільки тепер банкрутство фізичних осіб буде виконуватися з цілком зрозумілої, і що важливо, законодавчо встановленою процедурою.

Що ж необхідно громадянам знати для реалізації свого права, яким їх наділив вищевказаний федеральний закон, ми розглянемо в цій статті.

Ухвалення закону про банкрутство фізосіб

ФЗ № 476-ФЗ підписаний Президентом 29 грудня 2014 роки по тому десять обговорень, вніс зміни в закон «про неспроможність і банкрутство» і деякі інші правові акти Росії.

Пройшовши довгий шлях суперечок, Закон про банкрутство фізосіб, фактично створюючи новий правовий інститут, відкрив досить широкі можливості для того, щоб уникнути додаткових складнощів громадянам, які стали заручниками важких фінансових ситуацій. Закон про банкрутство фізичної особи прийнятий не тільки для того, щоб запобігти процесу невиконання боргових зобов'язань боржником, в тому числі і зростання величезних штрафних санкцій за їх невиконання, а й з метою забезпечення права кредиторів на реалізацію майна банкрута, в судовому порядку.

Правові основи закону про банкрутство

Можливість реалізації свого права на здійснення процедури банкрутства ФЗ про банкрутство фізичних осіб надає громадянам, у яких боргові зобов'язання становлять суму не менше 500 000 рублів. При цьому, повинно бути встановлено, що можливість погашення цих боргів у громадян відсутній і тільки після цього є підстави для звернення в судові інстанції про визнання фізособи банкрутом.

Альтернативним способом регулювання спірних відносин є встановлена ​​законом можливість укладення між кредитором і боржником (банкрутом) мирової угоди, а також підписання документа про реструктуризацію боргу. Індивідуальні підприємці також як і громадяни - фізособи потрапляють під дію цього закону. Тому Закон про банкрутство фізособи дає правові підстави індивідуальному підприємцю подати заяву про банкрутство фізичної особи в судові органи, при цьому кредитор ІП також володіє таким правом. Прострочення виплати за боргами в цьому випадку повинна складати не менше трьох місяців.

У процесі вирішення питання про те, як оголосити себе банкрутом першочерговим є вибір судового органу, який буде здійснювати цю процедуру. Процедуру банкрутства фізосіб відповідно до положень закону проводять суди загальної юрисдикції. У тому випадку, коли банкрут є індивідуальним підприємцем, судове провадження справи про банкрутство фізичної особи проводить арбітражний суд.

Зміни законодавства про особисте банкрутство

У своїй останній редакції проект закону про банкрутство фізичних осіб було підписано задовго до того, як закон вступив силу, а саме з 1 липня цього року. Більш ніж піврічний термін з моменту, коли прийнятий закон про особисте банкрутство законодавець дав громадянам для того, щоб вони змогли попередньо підготуватися і вивчити законодавчий механізм його реалізації і спокійно виконати процедуру банкрутства фізичних осіб, передбачену законом, що звичайно дасть можливість громадянам уникнути проблемних моментів.

Верховним судом РФ була озвучена ініціатива про те, щоб передати судове провадження справ про банкрутство фізичних осіб під юрисдикцію арбітражних судів, які в силу своєї специфіки мають великий досвід у розгляді подібних категорій справ. Однак однією з основних проблем, пов'язаної з можливістю того, щоб розгляд справ про банкрутство проводилося арбітражними судами, є те, що вони розташовані тільки в обласних центрах. На сьогоднішній день новий закон про банкрутство фізичних осіб передбачає судовий розгляд справ про банкрутство фізосіб як арбітражними судами, так і судами загальної юрисдикції.

Етапи реалізації процедури банкрутства

З введенням закону про банкрутство фізосіб законодавцем передбачена правова можливість визнання на державному рівні боржника-громадянина неплатоспроможним. Банкрутство фізичної особи в цьому сенсі означає неможливість вимагати в установленому законом порядку від банкрута виконання договірних зобов'язань (боргових) після того, як в судовому порядку така особа була визнане неплатоспроможним.

Правові підстави оголошення себе банкрутом

Питання про те, як оголосити себе банкрутом фізичній особі тепер стає зрозумілим завдяки вступу в силу нового закону. На сьогоднішній день судове провадження справи про банкрутство фізособи починається після подання відповідної письмової заяви майбутнім банкрутом до суду.

Вищевказаним законом також передбачаються правові підстави для того, щоб почати процедуру банкрутства громадянина після того, як він помер. Оголосити банкрутом померла особа можуть відповідно до закону, як його кредитори, так і особи, які є його спадкоємцями (які прийняли спадщину). Новий закон про банкрутство відповідно до його положень визначає і процесуальний порядок судового розгляду цієї категорії справ. Відповідно до нового закону необхідність оцінки платоспроможності майбутнього банкрута встановлює процедура банкрутства фізичної особи. При судовому розгляді даної категорії справ судом встановлюється наявність у боржника на правах власності рухомого і нерухомого майна, яке при його реалізації, буде джерелом погашення боргових зобов'язань кредиторів.

Процедура банкрутства, яка проводиться в судовому порядку, передбачає і правову можливість виконання тимчасовим керуючим забезпечення збереження майна банкрута. Вищевказана особа (тимчасовий керуючий) призначається в судовому порядку. Відповідно до норм закону процедура банкрутства повинна починатися з повідомлення про це всіх відомих кредиторів, які мають право пред'явлення вимог до банкрута протягом двомісячного терміну.

Правові наслідки визнання банкрутом фізособи

Згідно із законом про банкрутство фізичних осіб громадянин боржник і його кредитор мають право укласти на будь-якому етапі ведення правовідносин мирову угоду. Це відбувається, як правило, в разі, коли боржник і його кредитор змогли знайти компромісне рішення щодо задоволення боргових зобов'язань останнього. Також закон передбачає правову можливість реструктуризувати борг. Таке рішення може бути прийняте за наявності у банкрута фінансової можливості здійснювати платежі протягом періоду реструктуризації. У цьому випадку закон передбачає і деякі обмеження періоду погашення заборгованості, який повинен бути не більше трьох років.

У тому випадку, коли фінансова можливість укласти мирову угоду або реструктуризувати борг у банкрута відсутнє, тимчасовий керуючий проводить опис належного боржнику майна, яке згодом реалізується з торгів. І, відповідно, всі отримані гроші підуть на те, щоб погасити борги боржника. Визнання банкрутом фізичної особи дає правову можливість не застосовувати по відношенню до боржника неустойку, пеню, штрафні санкції і т.д. Як випливає з положень вищевказаного закону банкрутом буде вважатися особа, протягом наступних п'яти років, з того моменту як воно оголошено банкрутом і про це винесено рішення суду.

Як випливає з положень вищевказаного закону банкрутом буде вважатися особа, протягом наступних п'яти років, з того моменту як воно оголошено банкрутом і про це винесено рішення суду

Заява кредитора про визнання громадянина неспроможним (банкрутом)

Що говорить закон про визнання особи банкрутом незалежно від його бажання

Багатьох цікавить питання, як визнати фізичну особу банкрутом в тому випадку, коли боржник громадянин не бажає проходити процедуру банкрутства. У цьому випадку закон надає право вимагати здійснення процедури банкрутства кредиторам. Тобто необхідне заяву в такій ситуації, в судові органи подає кредитор.

Індивідуальний предриниматель - як відбувається процедура банкрутства

Законодавцем регламентована процедура того, як стати банкрутом індивідуального підприємця. Процесуальний закон передбачає в цьому випадку таку ж точно судову процедуру банкрутства, як і в випадку з фізичною особою з тією лише різницею, що така справа буде розглядатися в арбітражному суді.

Самостійне оголошення банкрутом фізособи

Відповідь на питання чи може фізична особа оголосити себе банкрутом, при цьому не проходячи судову процедуру банкрутства, також встановлює закон. Вищевказаний процес проводитися виключно в судовому порядку. Для того, щоб процес банкрутства відповідав законодавству і гарантував можливість реалізації прав всім сторонам правовідносин, ця процедура повинна проводиться судом.

Виходячи з вищевикладеного, можна сказати, що закон про визнання фізичної особи банкрутом це ще один правовий спосіб регулювання суперечок кредиторів і боржника, який забезпечує гарантію в здійсненні своїх прав сторонам конфлікту.