Реклама
Реклама
Реклама

Як працює закон про банкрутство

  1. поняття неспроможності
  2. Що регулює закон про банкрутство?
  3. Кого можна визнати банкрутом?
  4. Право ініціювання процедури банкрутства
  5. неспроможність юросіб
  6. Особливості банкрутства фізичних осіб
  7. Професійний супровід в справах про неспроможність

Один із способів припинення діяльності компанії і закриття ІП - це банкротних процедура. Особливості її проходження встановлює так званий закон про банкрутство № 127-ФЗ від 26 жовтня 2002 року. Положення даного нормативного акту поширюються на всіх фізичних, юридичних осіб і підприємців, які мають ознаки неспроможності. При цьому для кожної категорії банкрутів передбачений особливий механізм реалізації законодавчих положень та наслідки визнання судом неспроможним.

Процедура банкрутства, як правило, є складним і багатоетапним процесом, в якому не обійтися без допомоги професійних юристів.

поняття неспроможності

Неспроможність і банкрутство - це терміни синоніми. Законодавче їх визначення дається в ст. 2 згаданого закону. Відповідно до неї, під банкрутством розуміється нездатність боржника повністю виконати:

  • вимоги кредиторів за зобов'язаннями фінансового характеру;
  • обов'язок по оплаті праці працівників (включаючи вихідні допомоги);
  • зобов'язання зі сплати загальнообов'язкових платежів.

Така нездатність повинна бути визнана арбітражним судом у встановленому порядку. До прийняття відповідного рішення особа, яка відповідає названим ознаками, вважається боржником. Для початку банкротних процедури досить виявлення, як мінімум, одного з критеріїв неспроможності. Причому для кожної категорії банкрутів (юрособи, громадяни, індивідуальні підприємці) ці критерії конкретизуються в спеціальних статтях федерального закону.

Що регулює закон про банкрутство?

Закон № 127-ФЗ - основний нормативний акт в сфері банкрутства. З ним потрібно обов'язково ознайомитися, якщо вас цікавить дане питання, ним керуються арбітражні суди при розгляді справ про неспроможність, мало того - саме він відносить цю категорію справ до компетенції арбітражних судів.

Чинний закон «Про неспроможність (банкрутство)» регулює такі питання:

  • підстави та порядок ініціювання справ про банкрутство;
  • процедури, які використовуються в процесі розгляду банкротних справ, в тому числі - спрощені;
  • перелік осіб, що мають або мають право брати участь під час судового розгляду;
  • особливості банкрутства окремих категорій боржників-юросіб (містоутворюючих, сельхоз, фінансових, кредитних, стратегічних підприємств, забудовників і ін.);
  • особливості визнання неспроможним громадянина.

Кого можна визнати банкрутом?

Згідно із законодавством, банкрутом може бути визнаний будь-який боржник, який відповідає ознакам неспроможності. З положень ст. 2 федерального закону № 127 можна зробити висновок, що справа про банкрутство може бути відкрито стосовно таких категорій боржників як:

  • громадяни, включаючи індивідуальних підприємців (додані до закону з 2015 року);
  • юрособи будь-яких організаційно-правових форм і форм власності ( «класичний» і найпоширеніший варіант для банкротних процедур).

До боржника, щодо якого порушено справу про визнання його неспроможним, можуть бути застосовані різні процедури (оздоровлення, санація, тимчасове управління, реалізація майна), в результаті яких його платоспроможність буде відновлена. Тоді борги погашаються, справа закриваються, а боржник так і не визнається банкрутом.

Право ініціювання процедури банкрутства

Важливий момент стосовно законодавства про банкрутство полягає в тому, що воно не починає діяти автоматично - процедура визнання неспроможності повинна бути ініційована уповноваженою особою.

У число таких осіб входять:

  • безпосередньо боржник, якщо виявляє ознаки власної неспроможності (подати заяву про неможливість розрахуватися з кредиторами - його обов'язок);
  • кредитори боржника - ті особи, грошові зобов'язання перед якими він не може виконати;
  • уповноважені муніципальні і державні органи.

Для початку процедури банкрутства подається заява в арбітражний суд за місцезнаходженням боржника. Далі вирішенням усіх питань займається судовий орган.

неспроможність юросіб

Компанію можна визнати банкрутом, якщо її фінансові зобов'язання перед кредиторами не виконані протягом 3-х місяців з того моменту, коли вони повинні були бути виконані за умовами договору, вимогам закону або інших правових актів. Причому загальна сума заборгованості повинна бути не менше 300 тисяч рублів. Тільки при наявності обох цих підстав арбітражний суд відриває банкротних справу.

В процесі розгляду справи про неспроможність юросіб можливе використання декількох процедур (включаючи почергове): спостереження (до 7-ми місяців), фінансове оздоровлення (до 2-х років), зовнішнє управління (до 18-ти місяців з продовженням ще на 6 місяців) , конкурсне виробництво або укладено мирову угоду.

На будь-якому етапі процедури платоспроможність боржника може бути відновлена ​​в порядку санації і справа закрита. Якщо компанія визнається банкрутом - вона припиняє свою діяльність в порядку ліквідації.

Особливості банкрутства фізичних осіб

Можливість визнавати банкрутами громадян з'явилася в російському законодавстві в 2015 році. Для відкриття справи щодо фізособи необхідно:

  • наявність прострочення у виконанні зобов'язань не менше 3-х місяців;
  • загальна сума заборгованості від 500 тисяч рублів.

Для громадянина закон про банкрутство передбачає дещо інші процедури: реструктуризація боргу і реалізація майна. Допускається також укладання мирової угоди.

Якщо громадянин буде визнаний неплатоспроможним, він протягом 5-ти років не зможе ініціювати цю процедуру повторно, зобов'язується повідомляти потенційним кредиторам про факт банкрутства і на 3 роки втрачає право брати участь в управлінні юрособами, займати керівні пости в організаціях.

Професійний супровід в справах про неспроможність

ЦПУ «Імперія» надає широкий спектр послуг, пов'язаних зі справами про банкрутство. Ми надаємо супровід компаній, індивідуальних підприємців і фізичних осіб, допоможемо домогтися потрібного результату в рамках будь-якої банкротних процедури.

Центр правових послуг «Імперія» гарантує професійний підхід, розробку індивідуальної програми вирішення правового питання, оперативність проходження процедур, роботу в рамках законодавства і доступні ціни на юридичний супровід. Ми готові впоратися з будь-якого поставленого клієнтом завданням.

Дата:

09.02.2018

Залишити заявку

Це цікаво:


Кого можна визнати банкрутом?
Що регулює закон про банкрутство?
Кого можна визнати банкрутом?