Реклама
Реклама
Реклама

Застава вкладу (депозиту)

  1. Детальніше про ризики забезпечення
  2. Види застави при відкритті заставного рахунку (вкладу)
  3. Обмеження на видаткові операції по заставному рахунку (вкладу)
  4. Договір застави
  5. Реалізація закладених прав за договором банківського рахунку
  6. Особистий кабінет

Важливо!

Субсидування% ставки буде до 01.01.2017 року.
Постанова Уряду РФ від 29.02.2016 N 150.

ключова ставка

Прожитий. мінімум

МРОТ

За 2018 рік:
11163 руб.

На допомогу позичальникові

Детальніше про ризики забезпечення

[05.03.2015]


2015]

З 01.07.2014 р заставу права вимоги за договором банківського рахунку (вкладу) став можливий.

Поняття заставного рахунку (вкладу) (далі - депозит) введено в ГК РФ з 01.07.2014. Раніше оформити в заставу право вимоги за договором вкладу, укладеним з фізичною особою - споживачем, було неможливо.

Види застави при відкритті заставного рахунку (вкладу)

Застава може бути встановлений щодо наступних грошових коштів:

  • твердій грошовій суми, яка повинна знаходитися на заставному рахунку протягом усього терміну дії договору застави (далі - жорстка грошова сума) (п. 3 ст. 358.10 ГК РФ);
  • всього залишку грошових коштів на заставному рахунку - тобто без вказівки твердій грошовій суми застави (п. 2 ст. 358.10 ГК РФ);
  • твердій грошовій суми, яка повинна знаходитися на заставному рахунку протягом терміну дії договору застави, і частини залишку грошових коштів, що знаходиться на заставному рахунку понад вказану твердій грошовій суми, - тобто змішаний договір застави (п. 3 ст. 421 ЦК України).

Поповнювати депозит можна завжди, законом не передбачені це будь-які обмеження. Поповнювати депозит можна завжди, законом не передбачені це будь-які обмеження

Обмеження на видаткові операції по заставному рахунку (вкладу)

  • При укладанні договору застави прав щодо твердій грошовій суми клієнт не може розпоряджатися вказаною сумою. Тобто він не може давати банку розпорядження, в результаті виконання яких сума грошових коштів на рахунку стане нижчою, ніж зазначена твердій грошовій суми, а банк, відповідно, не має права такі розпорядження виконувати (п. 3 ст. 358.12 ГК РФ);
  • при укладанні договору застави прав щодо залишку грошових коштів, що знаходяться на заставному рахунку, клієнт за загальним правилом може вільно розпоряджатися грошовими коштами на заставному рахунку (п. 1 ст. 358.12 ГК РФ).

Якщо клієнт не виконує (виконує неналежним чином) забезпечене заставою зобов'язання і заставодержатель направив в банк відповідне письмове повідомлення, то банк не має права здійснювати видаткові операції за рахунком (вкладу) на підставі розпоряджень клієнта, в результаті виконання яких залишок коштів на рахунку стане меншою, ніж сума, еквівалентної забезпеченого заставою зобов'язанням, зазначеним в договорі застави (п. 4 ст. 358.12 ГК РФ). При цьому важливо відзначити, що в разі застави прав щодо твердої суми грошових коштів зазначене обмеження поширюється тільки на таку суму грошових коштів.

Договір застави

Застава прав вимоги за договором банківського рахунку (вкладу) виникає з моменту укладення відповідного договору застави (ст. 358.11 ГК РФ).

ГК РФ передбачає можливість укладення договору застави навіть за відсутності на момент його укладення грошових коштів на заставному рахунку (п. 4 ст. 358.9 ГК РФ), але на практиці це не застосовується. Банк зажадає розміщення достатньої суми на заставному рахунку до укладення договору застави.

Обов'язкові реквізити договору застави прав за договором банківського рахунку (вкладу):

  • банківські реквізити заставного рахунку (вкладу);
  • істота, розмір і строк виконання зобов'язання, забезпеченого заставою (п. 1 ст. 358.10 ГК РФ).

Як правило договір застави полягає в ставленні твердій грошовій суми, яка повинна знаходитися на заставному рахунку протягом усього терміну дії договору застави (п. 3 ст. 358.10 ГК РФ). Така застава надасть банку найбільші гарантії в частині забезпечення виконання позичальником зобов'язань за кредитним договором. У договорі застави доцільно поставити заборону на наступний заставу прав.

Реалізація закладених прав за договором банківського рахунку

  • Відповідно до ст. 358.14 ГК РФ, при зверненні стягнення на закладені права за договором банківського рахунку відповідно до статті 349 цього Кодексу в судовому або в позасудовому порядку вимоги заставодержателя задовольняються шляхом списання банком на підставі розпорядження заставодержателя грошових коштів з заставного рахунки заставодавця і видачі їх заставодержателю або зарахування їх на рахунок, вказаний заставодержателем (пункт 2 статті 854). Правила про реалізацію заставленого майна, встановлені статтями 350 - 350.2 цього Кодексу, в цих випадках не застосовуються.
  • Правила про списання грошових коштів, передбачені положеннями глави 45 цього Кодексу про банківський рахунок, не застосовуються до коштів, що знаходяться на заставному рахунку.

ризики

  • Виходячи з буквального тлумачення норм п. П. 3, 4 ст. 358.12 ГК РФ обмеження щодо розпорядження заставним рахунком не поширюються на інкасові доручення та інші розпорядження, що пред'являються до заставного рахунку особами та (або) органами, що мають право на підставі закону пред'являти розпорядження до банківських рахунків (наприклад, доручення податкових органів, виконавчі документи і т. п.), а також на заходи, спрямовані на забезпечення виконання зазначених розпоряджень (рішення про призупинення операцій по рахунках, арешти).
  • Грошові кошти, що знаходяться на заставних рахунках (вкладах), страхуванню не підлягають (пп. 6 п. 2 ст. 5 Закону від 23.12.2003 N 177-ФЗ).

Матеріали по темі

Особистий кабінет

Вітаємо Вас на нашому порталі!