Реклама
Реклама
Реклама

Внуковська митниця - Способи забезпечення сплати митних платежів

1

1.Денежние кошти (гроші);

2. банківська гарантія;

3. порука;

4. заставу майна.

(Договір страхування не може бути надано в якості забезпечення сплати митних платежів)

Законодавством держав-членів митного союзу можуть бути передбачені інші способи забезпечення сплати митних зборів, податків.

Платник має право вибрати будь-який із способів забезпечення сплати митних зборів, податків.

Виконання платником обов'язки по сплаті митних зборів, податків має бути забезпечено безперервно протягом всього терміну дії зобов'язання. Термін дії наданого забезпечення сплати митних зборів, податків повинен бути достатнім для своєчасного направлення митним органом вимоги про виконання зобов'язання, взятого перед цим митним органом.

Внесення грошових коштів (грошей) в якості забезпечення сплати митних зборів, податків

Грошові кошти (гроші) в якості забезпечення сплати митних зборів, податків (грошова застава) вносяться на рахунок Федерального казначейства. Грошова застава може бути внесений фізичними особами, що переміщають через митний кордон товари для особистого користування, також в касу митного органу.

Відсотки на суму грошової застави не нараховуються.

При невиконанні зобов'язання, забезпеченого грошовою заставою, належні до сплати суми митних платежів, пені, відсотків підлягають стягненню митними органами з сум грошової застави

При виконанні, припинення зобов'язання, забезпеченого грошовою заставою, або якщо таке зобов'язання не виникло, грошова застава має бути повернуто, використання для сплати митних платежів або заліку в рахунок авансових платежей.В підтвердження внесення в касу митного органу або надходження на рахунок Федерального казначейства грошової застави особі , яка внесла грошову заставу, видається митна розписка. Митна розписка передачі іншій особі не підлягає. У разі втрати митної розписки митний орган, який її видав, на підставі заяви особи, яка внесла грошову заставу (його правонаступника), видає дублікат митної розписки.

Грошова застава може використовуватися для сплати митних платежів, обчислених по товарах, щодо яких зобов'язання забезпечувалися цим грошовою заставою, при поданні митної розписки і дотриманні однієї з наступних умов:

1) якщо зобов'язання по товарах виконані або припинені;

2) якщо використання грошової застави в рахунок сплати митних платежів тягне за собою припинення забезпечених нею зобов'язань по товарах.

Залишок невикористаного для сплати митних платежів грошової застави підлягає поверненню або заліку в рахунок авансових платежів

Банківська гарантія

Митні органи як забезпечення сплати митних зборів, податків приймають банківські гарантії, видані банками, іншими кредитними організаціями або страховими організаціями, включеними до Реєстру банків, інших кредитних організацій і страхових організацій, що володіють правом видачі банківських гарантій сплати митних зборів, податків, який веде федеральний орган виконавчої влади, уповноважений в галузі митної справи (далі - Реєстр).

Банківська гарантія приймається митним органом, якщо на момент її надходження до митного органу гарант включено до Реєстру, за умови неперевищення максимальної суми однієї банківської гарантії і максимальної суми всіх одночасно діючих банківських гарантій, зазначених в Реєстрі для даного гаранта. Банківська гарантія повинна бути безвідкличної.

У банківській гарантії повинні бути вказані:

зобов'язання платника митних зборів, податків,

належне виконання яких забезпечується банківською гарантією;

право на

безспірне списання митним органом з

гаранта належної суми в разі

невиконання гарантом зобов'язань по

банківської гарантії;

обов'язок гаранта сплатити митному органу неустойку в розмірі 0,1

відсотка суми,

що підлягає сплаті за

кожен календарний день прострочення

умова, згідно з яким виконанням зобов'язань гаранта по

банківської гарантії

є фактичне надходження грошових коштів на рахунок Федерального казначейства і

(Або) на рахунок,

певний міжнародним договором держав - членів Митного союзу

термін дії банківської гарантії, який не може

перевищувати 36 місяців

Банківська гарантія в митному органі

Банківська гарантія на момент її подання до митного органу повинна вступити в силу. Допускається прийняття банківської гарантії до вступу в силу за умови, що банківська гарантія надається з метою безперервності забезпечення сплати митних зборів, податків за чинним зобов'язанням і різниця між днем ​​її подання до митного органу і вдень вступу банківської гарантії в силу не перевищує 15 днів. Така банківська гарантія використовується в якості забезпечення сплати митних зборів, податків після вступу її в силу.

митний орган розглядає інформацію, що надійшла банківську гарантію в строк, що не перевищує трьох робочих днів з дня її надходження.

в разі прийому банківської гарантії митний орган видає платнику митних зборів, податків митний прибутковий ордер.

в разі відмови в прийомі банківської гарантії митний орган у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дня її надходження інформує про це особу, яка подала банківську гарантію, із зазначенням причин, які послужили підставою для відмови.

повернення банківської гарантії здійснюється митним органом на підставі письмової заяви платника митних зборів, податків

термін розгляду письмової заяви платника митних зборів, податків не повинен перевищувати п'яти робочих днів від дня його надходження до митного органу. У разі відмови в поверненні банківської гарантії митний орган в зазначений термін в письмовій формі інформує про це платника митних зборів, податків із зазначенням причин, які послужили підставою для відмови.

порука

Порука оформляється договоромпоручітельства між митним органом і поручителем.

При виборі платником митних зборів, податків поручительства в якості забезпечення сплати митних зборів, податків особа, яка має намір стати поручителем, направляє до митного органу пропозицію про укладення договору поруки. Разом із зазначеним пропозицією представляється в двох ідентичних примірниках проект договору поручительства, підписаний і засвідчений даною особою в порядку, встановленому цивільним законодательствомРоссійской Федерації, а також згоду платника митних зборів, податків з тим, що особа, яка має намір стати поручителем, може виступати за нього поручителем .

Проект договору поручительства повинен містити положення про те, що:

платник митних зборів, податків і поручитель несуть солідарну відповідальність за виконання забезпечуваного зобов'язання

термін дії договору поручительства не перевищує двох років.

Порука приймається митними органами при дотриманні однієї з наведених нижче умов:

якщо особа, яка має намір стати поручителем, відповідає критеріям,

визначеним Кабінетом Міністрів України;

якщо особа, яка має намір стати поручителем, в договорі поруки приймає на себе зобов'язання надати в якості документа, що забезпечує належне виконання поручителем своїх зобов'язань перед митним органом, банківську гарантію, по якій бенефіціаром виступає митний орган, в розмірі не менше прийнятих поручителем на себе зобов'язань по договором поруки. При цьому договір поруки набирає чинності з дати надання зазначеної банківської гарантії.

Пропозиція укласти договір поручительства розглядається митним органом у строк, що не перевищує 15 робочих днейсо дня надходження даної пропозиції та доданих документів до митного органу.

У разі укладення договору поруки митний орган видає платнику митних зборів, податків митний прибутковий ордер.

7. У разі відмови в укладенні договору поруки митний орган у строк, що не перевищує 15 робочих днейсо дня надходження даної пропозиції, інформує про це особа, що запропонувала укласти договір поруки, із зазначенням причин, які послужили підставою для відмови.

застава майна

Застава майна оформляється договором про заставу майна між митним органом і платником митних зборів, податків. При перевезенні товарів відповідно до митної процедурою митного транзітазалог майна може бути представлений також іншою особою, якщо ця особа має право володіти, користуватися і (або) розпоряджатися товарами, щодо яких проводиться забезпечення сплати митних зборів, податків.

Предметом застави може бути майно, яке відповідно до цивільного законодательствомРоссійской Федерації може бути предметом застави, за винятком:

1) майна, що знаходиться за межами Російської Федерації;

2) майна, що вже заставлене для забезпечення іншого зобов'язання, або майна, обтяженого іншими попередніми зобов'язаннями на користь третіх осіб;

3) товарів, що швидко псуються, тварин;

4) електричної, теплової та інших видів енергії;

5) підприємств;

6) майнових прав;

7) цінних паперів;

8) космічних об'єктів;

9) застави товарів в обороті;

10) продукції і відходів виробництва, вільна реалізація яких відповідно до законодавства Російської Федерації заборонена;

11) майна, стягнення на яке відповідно до законодавства Російської Федерації звертається тільки за рішенням суду.

Предмет застави протягом всього періоду дії договору про заставу майна повинен знаходитися на території Російської Федерації.

Для визначення ринкової вартості предмета застави здійснюється оцінка предмета застави відповідно до законодавства, що регулює оціночну діяльність в Російській Федерації.

Особа, якій належить закладається майно, при виборі застави майна в якості забезпечення сплати митних зборів, податків направляє до митного органу пропозицію про укладення договору про заставу майна. Разом із зазначеним пропозицією надаються в двох ідентичних примірниках проект договору про заставу майна, підписаний і засвідчений даною особою в порядку, встановленому цивільним законодательствомРоссійской Федерації, і документи, що підтверджують право власності на предмет застави та його ринкову вартість, які можуть бути представлені у вигляді оригіналів або нотаріально завірених копій.

Договір про заставу майна може бути укладений, якщо ринкова вартість предмета застави перевищує розмір необхідного забезпечення сплати митних зборів, податків більш ніж на 20 відсотків.

Договір про заставу майна може полягати з залишенням предмета застави у заставодавця або з передачею закладеного майна митному органу. Договір про заставу майна укладається з залишенням предмета застави у заставодавця, якщо у митного органу відсутні підстави вважати, що умови користування, розпорядження і зберігання предмета застави не будуть дотримані.

Пропозиція укласти договір про заставу майна розглядається митним органом у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня надходження даної пропозиції та доданих документів до митного органу.

У разі укладення договору про заставу майна митний орган видає заставодавцю митний прибутковий ордер.

У разі відмови в укладенні договору про заставу майна митний орган у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня надходження даної пропозиції, інформує про це особа, що запропонувала укласти договір про заставу майна, із зазначенням причин, які послужили підставою для відмови.

При невиконанні зобов'язань, забезпечених заставою майна, суми належних до сплати митних зборів, податків перераховуються на рахунок Федерального казначейства і (або) на рахунок, визначений міжнародним договором держав - членів Митного союзу, за рахунок коштів, виручених від реалізації заставленого майна в порядку, встановленому законодавством Російської Федерації.

Всі витрати, пов'язані з укладенням договору про заставу майна і зверненням стягнення на заставлене майно, несе заставодавець.