Реклама
Реклама
Реклама

Спадкування грошових вкладів, коштів у банку, страхових виплат: як отримати гроші без заповіту, заповідальні розпорядження

  1. Спадкування грошових вкладів
  2. Хто може успадкувати внесок
  3. Як спадкодавець може розпорядитися своїми коштами в банку
  4. Що таке заповідальне розпорядження
  5. Таблиця: порівняння заповіту і заповідального розпорядження
  6. Гроші без оформлення спадщини: цілі і можливості їх отримання
  7. Необхідні документи
  8. терміни
  9. Спадкування страхових виплат
  10. Відео: спадкування страхових виплат

Більшість людей думають, що знають, як себе вести в разі отримання спадщини. Але мало хто замислюється про те, які зволікання можуть виникнути в процесі оформлення документів. Така ж ситуація і з банківським вкладом померлого. Не можна просто взяти і зняти гроші з його рахунку. Щоб розібратися, як оформити таку спадщину, потрібно розглянути цю тему більш детально.

Спадкування грошових вкладів

Вклад у банку - це майно громадянина, яке може бути передано у спадок. Тобто кошти, розміщені на банківському рахунку, а також всі активи, пов'язані з цими засобами, в тому числі відсотки за рахунком, включаються в спадкову масу. Якщо депозит містить акції, то такими активами вважаються і дивіденди від акцій.

Передача у спадок цього майна можлива як «класичними» способами: вчиненням заповіту або в установленому законом порядку, так і в особливий спосіб - шляхом здійснення заповідального розпорядження.

Більшість людей думають, що знають, як себе вести в разі отримання спадщини

Передаватися у спадок можуть вклади, відкриті в будь-яких банківських організаціях

Хто може успадкувати внесок

Якщо померлий залишив заповіт, гроші перейдуть того, хто визначений як спадкоємця (будь то родич спадкодавця, просто знайомий, будь-яка організація або навіть державний орган). Якщо заповіту немає, успадкувати депозит можуть спадкоємці за законом:

  • спадкоємці 1-ї черги: діти, дружина і батьки спадкодавця (онуки спадкодавця та їхні нащадки спадкують за правом представлення);
  • спадкоємці 2-ї черги: повнорідні та неповнорідні брати і сестри спадкодавця, його дідусь і бабуся як з боку батька, так і з боку матері (племінники і племінниці спадкодавця спадкують за правом представлення);
  • спадкоємці 3-й черзі: повнорідні і неповнорідні дядьки й тітки спадкодавця (2-рідні брати та сестри спадкодавця спадкують за правом представлення);
  • спадкоємці 4-ї черги: прадідуся і прабабусі спадкодавця;
  • спадкоємці 5-ї черги: 2-рідні внуки і внучки і 2-рідні дідусі і бабусі;
  • спадкоємці 6-ї черги: 2-рідні правнуки і правнучки, 2-рідні племінники і племінниці і 2-рідні дядьки і тітки;
  • спадкоємці 7-ї черги: пасинки, падчерки, вітчим і мачуха.

Російське законодавство визначає категорії осіб, які є обов'язковими спадкоємцями:

  • неповнолітні або непрацездатні діти спадкодавця;
  • непрацездатні дружина і батьки;
  • непрацездатні утриманці спадкодавця.

Причому непрацездатним утриманцем спадкодавця може бути не тільки родич. Обов'язкові спадкоємці мають право на 1/2 від частки спадщини, яку вони отримали б, наслідуючи за законом.

Як спадкодавець може розпорядитися своїми коштами в банку

Громадянин може за життя подбати про те, кому перейдуть його банківські депозити. Наприклад, скласти заповіт і вказати в ньому конкретного спадкоємця (або відразу декількох з визначенням розмірів їхніх часток або без такого), причому необов'язково тільки родича. Однак заповіт не може гарантувати, що всі зазначені в ньому особи отримають свої частки так, як було розподілено.

Наприклад, у спадкодавця є дорослий племінник і неповнолітній син. За заповітом він залишив першому банківський вклад, а дитини не згадав, маючи на увазі, що йому залишиться квартира. Іншого цінного майна у нього не було. Оціночна вартість квартири 3 млн рублів, розмір вкладу - 6 млн. Якщо слідувати волі заповідача, племіннику дісталося б 2/3 його майна, а синові - 1/3. Але за законом дитина є єдиною обов'язковою спадкоємцем і може претендувати на 1/2 спадкової маси (т. Е. 4,5 млн). Відсутня сума буде вирахувана з вкладу. Таким чином, племінник отримає гроші в розмірі 4,5 млн, а син - квартиру і 1,5 мільйона з вкладу.

Кожна конкретна ситауція вимагає ретельного вивчення, тому іноді доцільно звернутися в юридичну контору

Крім того, громадянин може включити в свій заповіт пункт про подназначении. Тобто вказати ще одного спадкоємця, який успадкує депозит, якщо основний спадкоємець не зможе отримати спадок (наприклад, через смерть або відсторонення).

Заповідач має право на свій розсуд заповідати майно будь-яким особам, будь-яким чином визначити частки спадкоємців у спадщині, позбавити спадщини одного, кількох або всіх спадкоємців за законом, не вказуючи причин такого позбавлення, а у випадках, передбачених цим Кодексом, включити в заповіт інші розпорядження. Заповідач має право скасувати або змінити вчинене заповіт відповідно до правил статті 1130 цього Кодексу.

Однак, як вже було зазначено, крім заповіту є ще один спосіб розпорядитися своїми коштами в банку - заповідальне розпорядження.

Що таке заповідальне розпорядження

Права на грошові кошти, внесені громадянином у внесок або знаходяться на будь-якому іншому рахунку громадянина в банку, можуть бути на розсуд громадянина заповідані або в порядку, передбаченому статтями 1124 - 1127 цього Кодексу, або за допомогою здійснення заповідального розпорядження в письмовій формі в тому філіалі банку, в якому знаходиться цей рахунок. Стосовно грошей, що знаходяться на рахунку, таке заповідальне розпорядження діє нотаріально посвідченого заповіту.

Заповідальне розпорядження, що здійснюється в простій письмовій формі, проте має силу нотаріального документа. Засвідчується цей документ співробітником банку.

Оформити заповідальне розпорядження можна в тому банку, де відкрито вклад. Воно повинно містити в собі наступні дані:

  • дату і місце складання документа;
  • П.І.Б., дату народження, паспортні дані та місце реєстрації заявника;
  • дані про рахунок, в тому числі дату відкриття;
  • дані про правонаступника;
  • підпис заявника.

Заповідальне розпорядження необов'язково складати самостійно (досить звернутися до співробітників банку)

Заповідати таким чином свої кошти можна одному або декільком людям. У разі коли спадкоємців кілька, не обов'язково вказувати розміри часток, тоді кошти будуть розділені на всіх спадкоємців порівну. Заповідач може скласти одне заповідальне розпорядження на всі грошові кошти, розміщені на декількох рахунках в банку, або на грошові кошти, розміщені на одному з цих рахунків. Крім того, спадкодавець вправі передбачити в цьому документі умови видачі вкладу (наприклад, виплата особі, якій заповіданий внесок, визначених сум у встановлені вкладником терміни, видача вкладу особі після досягнення нею певного віку і т. П.).

Розпорядження має бути підписана особисто спадкодавцем. Співробітник банку зобов'язаний роз'яснити умови та правові наслідки підписання заповідального розпорядження, а вкладник письмово підтвердити, що ознайомлений з ними.

Одночасно підписується два примірника розпорядження - один залишається в банку, іншої віддається заповідача. Службовець банку на рахунку заповідача робить позначку про складений заповідальному розпорядженні.

Мало хто розуміє різницю між заповітом і заповідальним розпорядженням, але в обох випадках є свої особливості.

Таблиця: порівняння заповіту і заповідального розпорядження

Як спадкоємцям отримати кошти в банку

Незалежно від того, відбувалося чи спадкодавцем заповідальне розпорядження, спадкоємцям доведеться спершу звернутися до нотаріуса.

Однак якщо розпорядження складено до 01.03.2002 р, то спадкоємець може відразу звертатися в банк (уникнувши відвідування нотаріуса). У такій ситуації досить паспорта, свідоцтва про смерть вкладника, розпорядження та договору з банком або ощадкнижки. За цими документами можна отримати всю суму повністю (закрити вклад).

Навіть якщо родичі зовсім не знали про наявність розпорядження, нотаріус все одно зробить офіційний запит в банк з проханням підтвердити факт посвідчення конкретного заповідального розпорядження і факт його скасування або зміни.

Щоб допомогти нотаріуса в пошуках конкретного банку, в якому обслуговувався померлий, можна пошукати виписки, ощадкнижки або чеки в документах покійного. Так з'ясується, в якому банку вівся рахунок.

Компанії - один із способів знайти банк, в якому ведеться рахунок померлого

Звернення до нотаріуса зазвичай відбувається шляхом подання заяви про прийняття спадщини і видачу свідоцтва про право на нього. Така заява повинна включати в себе обов'язкові дані:

  • найменування та адреса нотаріальної контори;
  • дату і місце подачі заяви;
  • П.І.Б. і адреса спадкоємця;
  • дані про спадкодавця (включаючи дату смерті);
  • інформацію про внесок;
  • заяву про прийняття спадщини;
  • прохання про видачу свідоцтва про право на спадщину;
  • підпис.

Нотаріус може допомогти зі складанням заяви

До заяви потрібно додати ряд документів:

  • копію паспорта заявника;
  • свідоцтво про смерть спадкодавця (або рішення суду про визнання померлим);
  • документ, що підтверджує родинний зв'язок з спадкодавцем;
  • довідку Ф-9;
  • договір померлого з банком або інший документ про рахунок (ощадкнижку, карту і т.д.);
  • заповіт (якщо є);
  • заповідальне розпорядження (якщо є);
  • рішення суду (якщо є).

Держмито за видачу свідоцтва встановлена ​​Податковим кодексом:

  • для спадкоємців 1-й і 2-ї черги - 0,3% від успадкованої суми, але не більше 100000 рублів;
  • для інших спадкоємців - 0,6%, але не більше 1000000 рублів.

Після того як буде завершено спадкову справу і правонаступники отримають відповідні свідоцтва, з ними следуется звернутися до співробітників банку. На підставі цих документів вони отримують доступ до депозиту покійного.

На підставі цих документів вони отримують доступ до депозиту покійного

Свідоцтво про право на спадщину є основним документом, за яким можна отримати гроші в банку

На практиці трапляються ситуації, коли нотаріальне оформлення спадкових прав ускладнюється іншими процесами, в тому числі судовими. Тоді документи, з якими спадкоємці повинні прийти в банк, можуть відрізнятися. Наприклад, до них можуть належати:

  • нотаріально засвідчене угоду про поділ спадкового майна відповідно до статтею 1165 ГК РФ;
  • свідоцтво, видане нотаріусом виконавцю заповіту відповідно до статтею 1135 ГК РФ;
  • свідоцтво про право власності на частку в майні, яке лежало в сумісної власності подружжя, видане нотаріусом або консульською посадовою особою РФ відповідно до статтею 1150 ГК РФ;
  • копія рішення суду з відміткою про набрання ним законної сили або виконавчого листа в разі розгляду справи в судовому порядку.

Гроші без оформлення спадщини: цілі і можливості їх отримання

Гроші з рахунку можна отримати і до оформлення спадщини. В окремих ситуаціях близькі люди не можуть чекати, а деякі беруть на себе похоронні витрати, знаючи, що спадкоємцями не є. Російське законодавство цілком чітко регламентує це питання.

Необхідні витрати, викликані передсмертної хворобою спадкодавця, витрати на його гідні похорон, включаючи необхідні витрати на оплату місця поховання спадкодавця, витрати на охорону спадщини та управління ним, а також витрати, пов'язані з виконанням заповіту, відшкодовуються за рахунок спадщини в межах його вартості.

Іноді можна скористатися частиною коштів без оформлення спадщини

Таким чином, близька людина або родич спадкодавця, які зазнали витрати в зв'язку з хворобою і смертю вкладника, має право на компенсацію. Крім того, компенсацію можна отримати і за вживання заходів з охорони спадщини.

Банк виплачує гроші при дотриманні декількох умов:

  • розмір компенсації не може перевищувати 100000 рублів або суму коштів, розміщених на рахунку, якщо вона менше;
  • дотримується пріоритет витрачання (в першу чергу - в зв'язку з хворобою похоронами, потім - на охорону спадщини, після цього - на виконання заповіту);
  • гроші видаються за письмовою постановою нотаріуса із зазначенням мети.

Необхідні документи

Для отримання грошей потрібно наступний комплект документів:

  • паспорт одержувача;
  • заяву про видачу коштів;
  • свідоцтво про право на спадщину або постанова про відшкодування витрат (Форма 72);
  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • заповіт (або його нотаріально завірена копія, якщо в банку немає заповідального розпорядження);
  • довідка з останнього постійного місця проживання померлого;
  • документи, що підтверджують родинний зв'язок (якщо заявник - спадкоємець за законом);
  • договір про ощадний рахунку або ощадкнижка померлого.

Постанова Ф-72 видається нотаріусом тільки в тому випадку, якщо спадкоємець ще не вступив в права спадкування, а гроші потрібні для компенсації витрат. Для отримання цього документа треба уявити довідки, квитанції та інші документи, що підтверджують витрати в зв'язку з хворобою померлого, його похоронами і т. Д.

Документи перевіряються, і, якщо все нормально, то постанова реєструється і видається на руки заявникові. Часто нотаріус відмовляє у видачі документа, посилаючись на те, що заявило особа не є родичем покійного. Але насправді бути родичем померлого для отримання компенсації не обов'язково.

терміни

Законом встановлено загальний шестимісячний строк для прийняття спадщини. Після його закінчення видається свідоцтво про право на спадщину, на підставі якого банк виплачує гроші. Але прийти в банк за компенсацією витрат буде до кінця 6-місячного терміну.

Спадкування страхових виплат

Страхові виплати - це кошти, нараховані спадкодавцеві, виплачені або невиплачені за життя. У другому випадку вони відносяться до категорії невиплачених коштів для існування, а отже, входять до спадкової маси. Отримати таку спадщину можна на загальних підставах протягом півроку. Якщо спадкоємці не знали про цю виплату, то термін може бути пропущений. В такому випадку можна відновити його в судовому порядку.

Винятком із загальних правил стають ситуації, коли застрахована особа в договорі страхування життя вказує конкретної людини. Така людина отримає всю суму страховки, незалежно від того, чи є він спадкоємцем застрахованого, а сума виплати не буде включена в спадкову масу. Не включаються в спадок ті страхові виплати, які нараховані в зв'язку з трудовою діяльністю померлого.

Наприклад, військовослужбовці страхують своє життя в обов'язковому порядку. 2000000 рублів можуть отримати тільки найближчі родичі (1-й і 2-ї черги).

Для отримання такого виду виплат потрібно звертатися до компанії-страховика. Необхідно уявити 4 документа:

  • паспорт одержувача;
  • договір страхування (копію);
  • свідоцтво про смерть застрахованої особи;
  • документ, який свідчить про родинний зв'язок одержувача й мертвого.

Відео: спадкування страхових виплат

Банківські вклади - це майно, яке входить до спадкової маси. Отримати таку спадщину можуть спадкоємці за законом або заповітом. Залежно від ситуації потрібно зібрати певний пакет документів. Внесок спадкодавця передається правонаступникам на загальних підставах, якщо не було заповідального розпорядження. Термін отримання такої спадщини - не раніше ніж півроку після смерті вкладника. Виняток становлять випадки, коли мова йде про компенсацію у зв'язку з похоронами спадкодавця.