Реклама
Реклама
Реклама

Особливості строків позовної давності при несплаті боргів за кредитом

  1. Важливі моменти, які потрібно знати при обчисленні строку давності за кредитною заборгованістю
  2. Термін давності по кредиту якщо борг продали колекторам
  3. Як мінімізувати проблеми при невиконанні кредитних зобов'язань

Різного види кредити, що видаються банками, що діють на території Російської Федерації, стали невід'ємною частиною життя багатьох людей Різного види кредити, що видаються банками, що діють на території Російської Федерації, стали невід'ємною частиною життя багатьох людей. Навіть громадяни, що мають досить великий дохід на сім'ю, не нехтують можливістю, взяти кредит у банку на розвиток власного бізнесу, придбання дорогої нерухомості і т.п.

Будь борг, в тому числі і кредит необхідно повертати, але, як і будь-який інший процес, повернення позикових грошей має певні нюанси, особливо якщо борг був прострочений.

Важливі моменти, які потрібно знати при обчисленні строку давності за кредитною заборгованістю

Кредитна практика виділяє такий момент, як часовий відрізок, протягом якого кредитор, яким може виступати банк або інша організація, що має ліцензію на звершення такого роду операцій, може призвести витребування взятих в позику грошей.

У цей період банк або кредитна організація має право, звернутися до суду і викликати туди неблагополучного позичальника, в зв'язку з вирішенням питання про невиконання кредитному зобов'язанні.

Даний відрізок часу в юридичній практиці носить таку назву як термін давності боргу по кредиту. Вимагати погашення заборгованості, а також і відповідно до цього здійснювати повернення боргу, можна виключно в цей період часу.

Багато громадян, які знають тонкощі даного процесу з юридичної точки зору, нерідко використовують цю можливість для непогашення боргу, чекаючи закінчення терміну давності.

Слід зазначити, що подібного роду практика всіляко присікається уповноваженими органами.

Згідно діючій законодавчій базі термін давності боргу по кредиту, коли можливо вирішення питання з використанням судових органів становить 3 роки.

Незважаючи на таке, досить чітке визначення тимчасового періоду, інші норми, зазначені в законі, залишають просто для моменту визначення початку періоду. Дата укладення кредитного договору не може бути прийнята за точку відліку.

Як показує аналіз судової практики, переважна більшість судів починають відлік часу з того періоду, коли був проведений останній платіж по взятому на себе кредитним зобов'язанням.

Але є і такі випадки, коли початком періоду позовної давності по кредиту, приймають момент закінчення терміну укладеного кредитного договору.

При останньому варіанті, зустрічається вкрай рідко, неблагополучний з тих чи інших причин позичальник, має право подавати скаргу в апеляційну інстанцію, з метою зміни початку терміну позовної давності на момент внесення останньої суми погашення.

Підтвердженням правильності саме такого обчислення, можна вважати і момент того, що саме таке рішення судів приймається однаково незалежно від категорії кредиту.

У практиці виділяють наступні групи позик, за якими приймаються аналогічні рішення:

  1. Невеликі споживчі кредити.
  2. Великі фінансові потоки у вигляді кредитування для розвитку виробництва;
  3. Стандартні і поширені кредитні карти.

В останній зазначеній групі, беручи до уваги факт того, що терміну дії не існує, позовна давність починається в момент твори останньої транзакції.

У тому випадку якщо неблагополучний позичальник вступав у контакт з банківськими співробітниками або ж виконавчим директором банку (іншої кредитної організації) і має цього офіційне підтвердження, лічильник з розрахунку терміну позовної давності обнуляється.

Термін давності по кредиту якщо борг продали колекторам

Термін давності по кредиту якщо борг продали колекторам

Багато банків вдаються до послуг колекторських агентств, і пов'язано це з небажанням залишитися без грошей, отриманих позичальником.

У більшості випадків передача права вимоги за невиконаним кредитними зобов'язаннями третіх осіб, в тому числі і колекторам , Не впливає на термін позовної давності по витребуванню кредитних платежів з неблагополучних позичальників.

Однак за рахунок зазначеної раніше різного трактування чинного законодавства судами, при винесенні рішення в аналогічних справах, існують певні особливості в разі передачі боргу колекторським агентствам.

Як вказувалося, раніше, при контакті позичальника зі стороною, що не виконує свої кредитні зобов'язання, термін позовної давності обнуляється, у випадку з колекторами це трапляється практично в 90%. Оскільки останні в першу чергу шукають особистої зустрічі з неплатником.

Коли банк або кредитна організація вдалися до послуг колекторів, необхідно бути готовими до того, що останні в разі винесення судом рішення не на їхню користь, будуть звертатися до апеляційної інстанції, а в деяких випадках і до вищої, тобто касаційну.

Щоб захистити себе від незаконних дій з боку колекторів, які трапляються досить часто, не слід розраховувати тільки на закінчення строку давності за кредиторською заборгованістю, а необхідно направити справу в законне русло, шляхом вирішення питання в судовому порядку.

Як мінімізувати проблеми при невиконанні кредитних зобов'язань

  1. Завжди необхідно, пам'ятати про термін позовної давності, оскільки по його закінченню позичальник перестає бути боржником перед банківською або іншою кредитною організацією.
  2. Різні контакти з представниками банками або особи, яка отримала права на витребування позики, автоматично обнуляют 3-х річний термін, тому розраховувати тільки на нього нелогічно, адже Займодатель так чи інакше буде шукати зустрічі з неблагополучним позичальником.
  3. При використанні колекторами незаконних методів тиску, необхідно звернутися в компетентні органи для гарантії захисту майна і дотримання особистої недоторканності гарантованої Конституцією РФ.
  4. Кожен випадок несплати боргу має власні нюанси, тому звернення до кредитних адвокатам, які знають всі тонкощі юридичної вирішення проблеми, це необхідність автоматично вирішальна багато проблем.
  5. При укладенні договору необхідно звертати пильну увагу на пункт містить у собі дані про позовну давність у разі несплати.

У відео розбирається новий закон про стягнення боргів по кредитах без суду через виконавчу підпис нотаріуса:

посібник Хелп