Реклама
Реклама
Реклама

Договір банківської гарантії: зразок, порядок надання

  1. Суть і механізм документа
  2. Основні положення і істотні умови
  3. Нормативна база
  4. Збір супутніх документів
  5. порядок укладення
  6. терміни дії

Забезпечення банківської установи сприяє чіткому виконанню умов договірного угоди і мінімізує фінансові ризики. Воно необхідне при співробітництві з об'єктами держави, а також з комерційними великими організаціями.

чіткому виконанню умов договірного угоди і мінімізує фінансові ризики

Надається шляхом перерахування певної суми замовнику, яка повинна зберігатися на його рахунку, поки будуть виконуватися умови договору. Забезпеченням ще може бути банківська гарантія.

Зміст статті

Суть і механізм документа

Договірне угоду, за якою надається банківська гарантування, є найбільш затребуваним засобом в сфері фінансів Договірне угоду, за якою надається банківська гарантування, є найбільш затребуваним засобом в сфері фінансів. Воно забезпечує здійснення відповідних виплат.

Компанія, що надає кредит, повинна докласти до нього гарантію, підтверджуючи спроможність боку, виконує договірні зобов'язання.

По суті, для державних контрактів гарантування від банківської установи вважається допоміжним способом захисту від недобросовісних організацій або фізичних осіб. Подібний документ надає впевненості в реалізації трудової діяльності або надання послуг, не порушуючи встановлені терміни, захищаючи в повній мірі потреби замовника.

Юридичні особи будь-якої масштабності на сьогоднішній день часто співпрацюють з компаніями, що перебувають у державній власності. Адже вони, як правило, займаються великими замовленнями, найбільш вигідними для виконавця, а також вчасно і справно оплачує зобов'язання контракту.

Також держава вносить своєчасно і безперебійно оплату за надану роботу. У зв'язку з перерахованими позитивними моментами державні установи користуються популярністю і авторитетом.

У свою чергу, об'єкти, що належать державі, забезпечують захист, пов'язану з можливими фінансовими втратами, у вигляді банківського гарантування. Для цього обраний після проведення конкурсу виконавець повинен представити необхідні документи разом з гарантією фінансової установи. З переможцем тендеру укладається контракт із зазначенням пунктів:

  • внесення заставної суми;
  • страхування від невиконаних обов'язків;
  • укладення договору банківської гарантії.

Основні положення і істотні умови

При оформленні договірного угоди про поручительство фінансової організації, у одержувача повинна бути впевненість в легітимності даної компанії і присутності її в державному реєстрі При оформленні договірного угоди про поручительство фінансової організації, у одержувача повинна бути впевненість в легітимності даної компанії і присутності її в державному реєстрі.

Крім цього, слід переконатися в компетентності співробітника банківської установи, яка підписує зазначений документ. У контракті необхідно вказати на терміновість паперу і неможливість відмовитися від виконання власних зобов'язань.

Гарантують папери можуть бути умовними і безумовними. Другі означають відшкодування поручителем повної суми за вказаною документу, якщо зажадає бенефіціар.

Перший варіант договору вимагає підтвердження одержувачем невиконаних зобов'язань принципала, відповідно до контракту. Фінансова установа надає грошову суму, зазначену в договірній угоді. Даний контракт представляє ряд істотних умов, що складаються з наступних розділів:

  1. Оцінка забезпечення, що проводиться за згодою обох учасників. Показники оцінки або вартості залежать від періоду дії і суми гарантії. Розмір максимальної вартості становить 30% від величини позики;
  2. Терміни реалізації. Погоджують обидві сторони. Час на виконання зобов'язань дається приблизно від 3 до 15 днів з моменту укладення договору.
  3. Зберігання коштів. Зазвичай залишаються в банківській установі. Найчастіше при невиконанні умов договору суму отримує замовник. Виконавець теж має право на зберігання грошей у себе.

згідно Ф3 №44 , Умовами контракту надання забезпечення фінансової організацією є:

  • докладний найменування банку, що видає гарантію;
  • назви обох сторін угоди;
  • сума за контрактом;
  • період, на який видається.

Нормативна база

Договір банківської гарантії регулюється нормативними правовими джерелами, зазначеними в: Договір банківської гарантії регулюється нормативними правовими джерелами, зазначеними в:

Збір супутніх документів

У пакет документів для різних кредитних організацій входять папери, за результатами запитів від кожної з них. Перелік обов'язкової документації, яка буде потрібно будь-якому банківській установі, складається з:

  • заяви на отримання банківського забезпечення, складеного відповідно до бланком організації;
  • відомостей про фізичну особу, що одержує даний документ, заповнених за формою анкети;
  • копій паперів установчого характеру, які доводять права глави компанії або інших представників, компетентних виконувати конкретні дії для даної юридичної особи;
  • останніх фінансових звітів і пояснень до них;
  • плану майбутнього договору;
  • оригіналу поруки фінансової організації та угоди про його надання.

Справжній документ віддається замовнику на зберігання. У свою чергу, письмова згода банку на його видачу, разом з актом про прийом-передачу, а також скопійованих екземпляром контракту на гарантію направляється постачальнику.

На підставі даного договору надається банківська гарантія. Після отримання оплати за комісійний збір, зазначений в угоді, фінансова компанія може підтвердити видачу даного поручительства.

Документи для скачування (безкоштовно)

порядок укладення

Укладаючи договір банківського гарантування, обидва його учасники домовляються про всі умови, обов'язки і права кожної сторони.

Процес складання договору поділяють на етапи:

  1. З боку принципала, тобто виконавця, направляється гаранту або одержувачу заяву в письмовій формі, з проханням надати гарантію від фінансової організації.
  2. Банківська установа після вивчення заявки вирішує, задовольнити її або відхилити.
  3. Виконавцю необхідно також підготувати і направити в кредитну організацію відповідні документи про фінансовий стан суб'єкта економічної діяльності, що підтверджують позитивну кредитну історію, відсутність боргів.
  4. Отримавши позитивну відповідь від банку, принципал підписує з ним контракт, з детальним зазначенням нюансів угоди, розміру забезпечення кредитної установи, обов'язків і прав учасників договору.
  5. Одержувач оплачує комісію за складання та надання гарантії.
  6. Виконавцю видають папір, в якій прописані терміни дії, як і в який момент проводиться оплата, необхідні супутні документи.
  7. Бенефіціар отримує контракт.

На останній сторінці документа потрібно відобразити реквізити кредитної організації і виконує боку, разом з підписами учасників і печатками.

Цивільний кодекс Російської Федерації - основний правовий документ, який регулює взаємодію замовника по відношенню до виконавця.

терміни дії

за Федеральним законом № 44 гарантійне забезпечення може бути дійсно один і більше місяців довше періоду виконання контрактних зобов'язань. Встановлюючи період дії договору, слід враховувати терміни придатності продукції, що поставляється, якщо вони існують.

Дія банківської гарантії починається з дня її видачі, при відсутності інших умов. Зазвичай будь-який банк повідомляє клієнтів, на який термін представляє гарантію, що дорівнює, наприклад, від одного місяця до трьох років, коли позичальником виконуються додаткові вимоги, виставлені кредитною організацією.

Отже, договір банківської гарантії забезпечує зручне і надійне виконання зобов'язань кожної зацікавленої сторони. В даний час він найбільш актуальний з огляду на наростаючого числа несумлінних партнерів.

Що таке банківська гарантія і як її отримати? Відповідь на питання - на відео.

Що таке банківська гарантія і як її отримати?