Реклама
Реклама
Реклама

Договір Банківського Рахунки Курсова Робота

3828 Опис роботи: реферат на тему Договір банківського рахунку Детальніше про роботу: або УВАГА: Адміністрація сайту не рекомендує використовувати безкоштовні Реферати для здачі викладачеві, щоб замовити унікальні Реферати, перейдіть за посиланням 16 Зміст Введення 1. Поняття, форма та умови договору банківського рахунку 2 .

Види банківських рахунків і рахунків за вкладами 3. Розірвання договору банківського рахунку та його правові наслідки Висновок Список використаних джерел Введення Відкриття та ведення банківських рахунків - одна з найбільш традиційних банківських операцій і, мабуть, найбільш поширена банківська послуга. Банківський рахунок - це те, з чого починається функціонування банківської системи країни.

У сучасній дійсності банківські рахунки стали не тільки невід'ємною частиною господарської діяльності індивідуальних підприємців та юридичних осіб, а й частиною повсякденного життя фізичних осіб. Актуальність теми реферату полягає і в тому, що існує безліч статей і наукових робіт, які розкривають поняття і особливості договору банківського рахунку, при цьому трактування авторів сильно розходяться по ряду найважливіших питань. Тому я вважаю вкрай важливим розглянути різні наукові підходи до договору банківського рахунку та проаналізувати цивільне законодавство, що стосується досліджуваної сфери. Мета реферату полягає в тому, щоб дослідити сутність і правову природу договору банківського рахунку, питання його укладення, виконання та розірвання. Над вивченням проблем, пов'язаних з договором банківського рахунку, спрямовані наукові роботи таких авторів, як: Аграновський А.В., Борисенко А.А., Брагінський М.І., Витрянский В., Гузнов А.Г., Дружкова Г.А ., Емельянцев В.П., Курбатов А.Я., Мозолин В.П., Новосьолова Л.А., Садиков Р.Р., вила Ф., Сарбаш С.В., Суханов Е.А., Флейшиц Е .А., Щелконов Е.М.

Завданнями курсової роботи є: - розгляд історії становлення правового регулювання банківського рахунку; - вивчення сучасного законодавчого регулювання договору банківського рахунку; - аналіз поняття договору і його умов; - розгляд змісту договору банківського рахунку; - дослідження особливостей договору банківського рахунку, його ролі договору банківського рахунку в сучасних цивільно-правових відносинах. Методологічну основу дослідження становить загальний діалектико-матеріалістичний метод, ретроспективний метод і методи аналізу, синтезу, порівняльного правознавства. Поняття, форма та умови договору банківського рахунку Виходячи з пункту 845 Цивільного кодексу Російської Федерації, за договором банківського рахунку банк зобов'язується приймати і зараховувати що поступають на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Розірвання договору банківського рахунку дає сторонам право відповідно до ст. 410 Цивільного Кодексу застосувати залік вимог клієнта до банку про повернення залишку грошових коштів та вимог банку до клієнта про повернення кредиту та виконання інших грошових зобов'язань, термін виконання яких настав. 2 Зміст і виконання договору банківського рахунку 2.1 Права і обов'язки сторін договору банківського рахунку Основним обов'язком банку є прийом і зарахування вступників на рахунок, відкритий клієнтові, грошових коштів, а також виконання його розпоряджень про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком. Це означає, що типовими діями банку за даним договором є прийом і зарахування вступників на рахунок клієнта коштів, а також виконання розпоряджень власника рахунку про перерахування і видачу відповідних сум з рахунку. Що стосується будь-яких змін цього загального правила як в сторону розширення кола вироблених банком операцій, так і в бік їх звуження, то вони можливі тільки у випадках встановлення їх законом і виданими відповідно до нього банківськими правилами, що визначають режим відповідного рахунку, або договором (ст . 848 Цивільного Кодексу). Здійснюючи виконання розпоряджень клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком, банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені законом або договором банківського рахунку обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на свій розсуд ( п.

845 Цивільного Кодексу). Банк зобов'язаний виконувати передбачені договором операції по рахунку тільки в тих випадках, коли права осіб, які здійснюють від імені власника рахунку розпорядження про перерахування і видачу коштів з рахунку, засвідчені клієнтом. Таке посвідчення згідно ст. 847 Цивільного Кодексу здійснюється шляхом подання банку документів, передбачених законом, встановленими відповідно до нього банківськими правилами і договором банківського рахунку. При цьому договором може бути передбачено посвідчення прав розпорядження грошовими сумами, які перебувають на рахунку, електронними засобами платежу та іншими документами з використанням в них аналогів власноручного підпису (п.

160 Цивільного Кодексу), кодів, паролів та інших засобів, що підтверджують, що розпорядження дано уповноваженим на це особою. У свою чергу, клієнт зобов'язаний для розпорядження коштами на рахунку оформляти і представляти в банк документи, за формою відповідають вимогам закону і банківських правил (платіжні доручення, чеки тощо) і засвідчені належним чином (підписані, наприклад, відповідно до зразками підписів на банківській картці клієнта або засвідчені електронними засобами платежу, іншими документами з використанням в них аналогів власноручного підпису, кодів, паролів та інших засобів, що підтверджують, що розпорядження дано уполном Дуже на це особою). Перевірка повноважень осіб, яким надано право розпоряджатися рахунком, проводиться банком в порядку, визначеному банківськими правилами і договором з клієнтом. У випадках передачі платіжних документів в банк в письмовій формі банк повинен перевірити за зовнішніми ознаками відповідність підписів уповноважених осіб та печатки на переданому в банк документі зразкам підписів і відбитка печатки, що містяться в переданої банку картці, а також наявність довіреності, якщо вона є підставою для розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на рахунку. Якщо інше не встановлено законом або договором, банк несе відповідальність за наслідки виконання доручень, виданих уповноваженими особами, і в тих випадках, коли з використанням передбачених банківськими правилами і договором процедур він не зміг встановити факту видачі розпорядження неуповноваженими особами. Разом з тим суд відповідно до п.

404 Цивільного Кодексу має право зменшити розмір відповідальності банку, якщо буде встановлено, що клієнт своїми діями сприяв надходженню в банк зазначених розпоряджень. Оскільки права і обов'язки сторін за договором банківського рахунку за загальним правилом виникають незалежно від того, чи внесені клієнтом грошові кошти на рахунок (якщо інше не встановлено законом або угодою сторін), в договорі може бути передбачено положення про те, що банк здійснює платежі з рахунку , незважаючи на відсутність у клієнта грошових коштів. У цьому випадку (ст. 850 Цивільного Кодексу) банк вважається надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення такого платежу. При цьому права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються правилами про позику та кредит відповідно до вимог гл. 42 Цивільного Кодексу, якщо договором банківського рахунку не передбачено інше. За своїм характером такий договір повинен розглядатися як змішаний.

Банк зобов'язаний інформувати клієнта про стан його рахунку і виконуваних по ньому операціях. Формально цей обов'язок виражена в ст.

853 Цивільного Кодексу щодо обов'язку банку інформувати клієнта про здійснене заліку. Така інформація повинна передаватися клієнту в порядку і в терміни, передбачені договором, а за відсутності відповідних умов - в порядку і в терміни, які є звичайними для банківської практики. Зазвичай цей обов'язок виражається в наданні банком клієнту виписок з особового рахунку, в яких фіксуються дані про залишок грошових коштів на рахунку, вироблених за нього за звітний період операціях, нарахованих відсотках за користування банком коштами клієнта, суми, що стягуються банком в рахунок оплати його послуг, а також про зроблений залік взаємних вимог. Власник рахунку зобов'язаний протягом 10 днів після видачі йому виписок письмово повідомити кредитної організації про суми, помилково записаних в кредит або дебет рахунку. У разі ненадходження від клієнта в зазначений термін заперечень вчинені операції та залишок коштів на рахунку вважаються підтвердженими. Зазначений десятиденний термін є терміном існування права (а зовсім не строком виконання обов'язку або позовної давності) клієнта на напрям кредитної організації письмового повідомлення про суми, помилково записаних в кредит або дебет його рахунку, тому його закінчення позбавляє клієнта можливості усунення помилкових записів за рахунком в особливому порядку без звернення до суду.

Договір банківського рахунку - Цивільне право. Курсова робота: Договір банківського рахунку План Введення Глава 1. Поняття і сутність договору банківського рахунку 1.1 Коротка характеристика історичного розвитку договору банківського рахунку 1.2 По. Купити курсову роботу на тему «Договір Банківського рахунку», оцінка 5.0, унікальність 100%. Завантажити курсову роботу по праву та юриспруденції за 490 рублів.

В судовому порядку покупець має право вимагати захисту своїх прав за договором банківського рахунку відповідно до загального строку позовної давності (оскільки законом не встановлено інше). 857 Цивільного Кодексу на банк покладається обов'язок зберігати таємницю банківського рахунку, операцій по ньому і відомостей про клієнта. Відомості, що становлять банківську таємницю, можуть бути надані тільки самим клієнтам або їхнім представникам, а також представлені в бюро кредитних історій на підставах і в порядку, передбачених законом.

Всі службовці кредитної організації також зобов'язані зберігати таємницю про операції, рахунки і вклади її клієнтів і кореспондентів, про інші відомості, що встановлюються кредитною організацією, якщо це не суперечить федеральному закону (ч. 26 Закону про банки і банківську діяльність). Державним органам та їх посадовим особам такі відомості можуть бути надані виключно у випадках та порядку, передбачених законом. Довідки по операціях і рахунках юридичних осіб і громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, видаються кредитною організацією: - судам і арбітражним судам (суддям); - Рахункову палату Російської Федерації; - податковим та митним органам у випадках, передбачених законодавчими актами про їх діяльність; - органам попереднього слідства у справах, що перебувають у їх провадженні (при наявності згоди прокурора); - органам внутрішніх справ при здійсненні ними функцій щодо виявлення, попередження та припинення податкових злочинів. У разі смерті власників довідки по рахунках і вкладах видаються кредитною організацією особам, зазначеним власником рахунку або вкладу в зробленому кредитної організації заповідальному розпорядженні, нотаріальним конторам по перебувають в їх провадженні спадковим справах про вклади померлих вкладників, а щодо рахунків іноземних громадян - іноземним консульським установам . Слід мати на увазі, що відповідно до ст.

857 Цивільного Кодексу і ст. 26 Закону про банки і банківську діяльність банківська таємниця поширюється на відносини банку і клієнта не тільки за рахунком, але і за банківським вкладом. Банківська таємниця не може розглядатися як обов'язок банку перед клієнтами і вкладниками, що випливає з договорів банківського рахунку та банківського вкладу. Вона є одним з тих нематеріальних благ, які відповідно до п.

150 Цивільного Кодексу захищаються цивільно-правовими способами. У зв'язку з цим у разі розголошення банком відомостей, що становлять банківську таємницю, клієнт, права якого порушені, має право вимагати від банку відшкодування завданих йому збитків. 851 Цивільного Кодексу у випадках, передбачених договором банківського рахунку, клієнт оплачує послуги банку по здійсненню операцій з грошовими коштами, що знаходяться на рахунку.

Отже, як зазначалося раніше, договір банківського рахунку може бути як оплатним, так і безоплатним. Плата за послуги банку, якщо вона передбачена договором, може стягуватися після закінчення кожного кварталу з коштів клієнта, що знаходяться на рахунку, якщо сторони не домовилися про інше. Разом з тим, враховуючи, що банк користується коштами власника рахунку, за загальним правилом він зобов'язаний відповідно до ст. 852 Цивільного Кодексу сплачувати відсотки за користування грошовими коштами, що знаходяться на рахунку, сума яких зараховується на рахунок. Сума відсотків зараховується на рахунок в строки, визначені в договорі, а якщо такі строки договором не передбачені - після закінчення кожного кварталу. Розмір відсотків визначається договором банківського рахунку, а при відсутності в договорі умови про їх розмір - за ставкою, зазвичай встановлюється банком за вкладами до запитання (ст.

838 Цивільного Кодексу). Однак договором може бути встановлено правило про те, що банк не виплачує відсотки за користування коштами клієнта, що знаходяться на його рахунку. У зв'язку з тим, що за договором банківського рахунку сторони мають зустрічні однорідні вимоги, в ст.

853 Цивільного Кодексу визначаються правила про заліку зустрічних вимог банку і клієнта по рахунку. Так, грошові вимоги банку до клієнта, пов'язані з кредитуванням рахунка (ст. Lord Of The Rings Патч The Sims тут . 850 Цивільного Кодексу) і оплатою його послуг (ст.

851 Цивільного Кодексу), з одного боку, і вимоги клієнта до банку про сплату відсотків за користування грошовими коштами (ст. 852 Цивільного Кодексу), з іншого боку, можуть припинятися заліком, якщо інше не передбачено договором банківського рахунку. На відміну від загальних правил, встановлених ст.

410 Цивільного Кодексу, залік зазначених вимог здійснюється банком. При цьому банк повинен інформувати клієнта про здійснене заліку в порядку і в терміни, які передбачені договором. Якщо такі умови сторонами не узгоджені, то інформація про залік передається банком клієнту в порядку і в терміни, які є звичайними для банківської практики надання клієнтам інформації про стан грошових коштів на відповідному рахунку.

Важливо мати на увазі, що договором банківського рахунку не може бути розширений (в порівнянні з вказаними в ст. 853 Цивільного Кодексу перелік зустрічних вимог банку і клієнта, щодо яких допускається залік. За договором банківського рахунку може бути або скорочено зазначений перелік, або взагалі виключений залік цих вимог. Обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на рахунку, допускається тільки при накладенні арешту на грошові кошти, що знаходяться на рахунку, або призупинення операцій по рахунок у випадках, передбачених законом. Відповідно до ст. 27 Закону про банки і банківську діяльність на грошові кошти, що знаходяться на рахунках, арешт може бути накладено тільки судом і арбітражним судом за одноосібним рішенням судді, а також органами попереднього слідства за наявності санкції прокурора.

Разом з тим відповідно до ст. 46, 72, 76 і 77 Податкового кодексу Російської Федерації податкові органи також мають право використовувати арешт майна та призупинення операцій за рахунком в якості забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів. При накладенні арешту на грошові кошти, що знаходяться на рахунках, кредитна організація негайно після отримання рішення про накладення арешту припиняє видаткові операції за цим рахунком в межах коштів, на які накладено арешт.

Банк зобов'язаний Виконувати відповідні операции по Рахунку у Встановлені законом и договором Терміни. Так, зарахування надійшлі на рахунок клієнта копійчані коштів ВІН винен Здійснювати пізніше дня, наступного за днем ​​надходження в банк відповідного платіжного документа, если Інший рядків не передбачення договором банківського Рахунку. Що ж стосується видачі або перерахування за розпорядженням клієнта з його рахунку грошових коштів, то дані операції повинні виконуватися не пізніше дня, наступного за днем ​​надходження в банк відповідного платіжного документа, якщо інші терміни не передбачені законом, виданими відповідно до нього банківськими правилами або договором банківського рахунку. Це означає, що законом, банківськими правилами або договором може бути встановлений триваліший строк видачі або перерахування коштів з рахунку. У разі прострочення виконання банком розпорядження про перерахування коштів з рахунку при здійсненні банківського переказу (тобто При розрахунках платіжним дорученням) клієнт має право до моменту списання грошових коштів з кореспондентського рахунку банку платника відмовитися від виконання даного доручення та вимагати відновлення не переведеної за платіжним дорученням суми на його рахунку.

При цьому платіжне доручення має бути відкликано клієнтом 2.2 Списання грошових коштів з банківського рахунку Списання грошових коштів з рахунку здійснюється банком на підставі розпорядження клієнта. При наявності на рахунку коштів, сума яких достатня для задоволення всіх вимог, пред'явлених до рахунку, списання цих коштів з рахунку здійснюється в порядку надходження розпоряджень клієнта й інших документів на списання, якщо інше не передбачено законом, тобто В порядку календарної черговості (ст. 855 Цивільного Кодексу).

Однак в тому випадку, коли грошових коштів на рахунку для задоволення всіх пред'явлених до нього вимог недостатньо, списання грошових коштів здійснюється в порядку черговості, встановленої законом. Банк не має права відмовити у відкритті рахунка, вчинення відповідних операцій за яким передбачено законом, установчими документами банку та виданим йому дозволом (ліцензією), за винятком випадків, коли така відмова викликана відсутністю у банку можливості прийняти на банківське обслуговування або допускається законом або іншими правовими актами . Банк має право використовувати наявні на рахунку кошти, гарантуючи право клієнта безперешкодно розпоряджатися цими коштами, і не має права визначати та контролювати використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені законом або договором банківського рахунку обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на свій розсуд. Банк зобов'язаний зараховувати надійшли на рахунок клієнта грошові кошти не пізніше дня, наступного за днем ​​надходження в банк відповідного платіжного документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунку.

Банк зобов'язаний за розпорядженням клієнта видавати або перераховувати з рахунку грошові кошти клієнта не пізніше дня, наступного за днем ​​надходження в банк відповідного платіжного документа, якщо інші терміни не передбачені законом, виданими відповідно до нього банківськими правилами або договором банківського рахунку (ст. 849 Цивільного кодексу Російської Федерації).

Якщо інше не передбачено договором банківського рахунку, за користування грошовими коштами, що знаходяться на рахунку клієнта, банк сплачує проценти, сума яких зараховується на рахунок (ст. 852 Цивільного Кодексу Російської Федерації).

Обов'язки клієнта - дотримуватися правил, передбачені банківськими правилами і договором, в тому числі оплачувати послуги банку по здійсненню операцій з грошовими коштами, що знаходяться на рахунку. Література: 1. Конституція Російської Федерації. (1993 рік).

Цивільний Кодекс Російської Федерації. (1 частина: 1994 рік; 2 частина: 1996 рік). Цивільне право: (4 том) (Підручник), (під ред. Цивільне право: Підручник '(2том), (під ред. Садикова), 2007р.

Цивільне право: Навчальний посібник ', (Гатін А.М., Дашков), 2007р.