Реклама
Реклама
Реклама

Cпецсчета для участі в держзакупівлі: перелік банків

  1. зміст:
  2. 1. Введення в суть питання
  3. 2. Перелік банків для відкриття спеціальних рахунків
  4. 3. Схема взаємодії учасників закупівель, банків і електронних майданчиків
  5. 4. Чому Уряд вирішив використовувати нову схему із спецрахунками?

Вітаю Вас, шановний (а) колего! У грудні 2017 року Радою Федерації був схвалений Федеральний закон № 504-ФЗ "Про внесення змін до Федерального закону" Про контрактну систему в сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних і муніципальних потреб ". Велика частина внесених в 44-ФЗ змін вступили в силу з 1 липня 2018 року. І одним з таких змін є необхідність відкриття спецрахунків для участі в держзакупівлі. Про те, що це за спеціальні рахунки і для чого вони потрібні, ми докладно з вами поговоримо нижче в цій статті. (Примітка: ця стаття актуалізована 13.08.2018 р).

(Примітка:

зміст:

1. Введення в суть питання
2. Перелік банків для відкриття спеціальних рахунків
3. Схема взаємодії учасників закупівель, банків і електронних майданчиків
4. Чому Уряд вирішив використовувати нову схему із спецрахунками?

1. Введення в суть питання

В даний час відповідно до вимог ч.1 ст.44 44-ФЗ Замовники при проведенні конкурсів і аукціонів зобов'язані встановлювати вимогу до забезпечення заявок .

При проведенні конкурсів і закритих аукціонів таке забезпечення може надаватися учасником закупівлі або шляхом внесення грошових коштів на рахунок Замовника, або банківською гарантією . Причому вибір способу забезпечення здійснюється самим учасником.

За участю же в електронному аукціоні забезпечення заявки може надаватися тільки шляхом внесення грошових коштів на особовий рахунок електронного майданчика, на якій буде проводитися аукціон.

Однак незабаром абсолютно всі закупівлі в рамках 44-ФЗ будуть проводитися в електронному вигляді. Починаючи з 1 липня 2018 року Замовники отримали право проводити "паперові" закупівлі (такі, як конкурси , запити пропозицій і запити котирувань ) В електронному вигляді, а вже з 1 січня 2019 року ця стане їхнім обов'язком.

Також зміни торкнулися і забезпечення заявок. З 1 липня 2018 року за проведення відкритого конкурсу в електронній формі, конкурсу з обмеженою участю в електронній формі, двоетапного конкурсу в електронній формі, електронного аукціону кошти, призначені для забезпечення заявок, повинні будуть вносяться учасниками закупівель на спеціальні рахунки, відкриті ними в банках , перелік яких затверджений Розпорядженням Уряду РФ від 13.07.2018 р № 1451-р .

Причому вимоги до вказаних банкам аналогічні вимогам, що пред'являються до банків, в яких можуть розміщуватися кошти федерального бюджету на банківські депозити.

Як говориться в роз'ясненнях Мінфіну від 27.04.2018 року спецрахунки не можуть використовуватися учасниками закупівель для проведення розрахунків при виконанні контрактів.

Також варто відзначити, що грошові кошти, які знаходяться на спеціальному рахунку учасника закупівлі, можуть використовуватися для цілей забезпечення заявок тільки даного учасника закупівлі. Відповідно, використовувати ці кошти для забезпечення заявки іншого учасника можна.

Важливий момент! Згідно Постанови Уряду РФ № 439 від 12.04.2018 р в закупівлях до 1 млн. Рублів вимога до забезпечення заявок Замовниками не встановлюється. Тому для участі в закупівлях до 1 млн. Рублів відкриття спецрахунку не знадобиться. Якщо ж спецрахунки у переможця або в учасника, який ухилився від укладення контракту немає, то вимога перерахувати гроші за перемогу в закупівлі електронний майданчик виставить за допомогою апаратно-програмного комплексу майданчика. Такі учасники повинні будуть перерахувати вказану суму на банківський рахунок оператора майданчики (див. П.7 та п.8 Правил Постанови Уряду РФ від 10.05.2018 р № 564).

2. Перелік банків для відкриття спеціальних рахунків

Як було сказано вище, 13 июля 2018 Розпорядженням Уряду РФ № 1451-р було затверджено перелік банків на спеціальні рахунки яких вносяться призначені для забезпечення заявок грошові кошти учасників відкритого конкурсу в електронній формі, конкурсу з обмеженою участю в електронній формі, двоетапного конкурсу в електронній формі, електронного аукціону, а також грошові кошти учасників закритих електронних процедур.

До цього переліку увійшло 18 банків:

  1. Публічне акціонерне товариство «Сбербанк Росії»;
  2. Банк ВТБ (публічне акціонерне товариство);
  3. «Газпромбанк» (Товариство з обмеженою відповідальністю);
  4. Товариство з обмеженою відповідальністю «Російський Сільськогосподарський банк»;
  5. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АЛЬФА-БАНК»;
  6. «МОСКОВСЬКИЙ КРЕДИТНИЙ БАНК» (публічне акціонерне товариство);
  7. Публічне акціонерне товариство Банк «Фінансова Корпорація Відкриття»;
  8. Товариство з обмеженою відповідальністю «Райффайзенбанк»;
  9. Публічне акціонерне товариство Росбанк;
  10. Товариство з обмеженою відповідальністю «Всеросійський банк розвитку регіонів»;
  11. Публічне акціонерне товариство «Промсвязьбанк»;
  12. Товариство з обмеженою відповідальністю «Акціонерний Банк« РОСІЯ »;
  13. ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «БАНК« Санкт-Петербурзі »;
  14. Публічне акціонерне товариство «Совкомбанк»;
  15. РОСІЙСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК (публічне акціонерне товариство);
  16. Акціонерний комерційний банк «Росевробанк» (акціонерне товариство);
  17. Товариство з обмеженою відповідальністю «ОТП Банк»;
  18. Товариство з обмеженою відповідальністю «ЮніКредит Банк».

В Постанові Уряду РФ від 30 травня 2018 р № 626 «Про вимоги до договору спеціального рахунку і порядку використання наявного в учасника закупівлі банківського рахунку ...» йдеться про те, що при наявності в учасника закупівлі рахунки в банку він може укласти з цим банком додаткову угоду про використання його в якості спецрахунки. Однак це стане можливим в тому випадку, якщо всі необхідні вимоги до спецрахунку (використання коштів на рахунку для забезпечення заявки, блокування і розблокування коштів, згода на списання коштів без розпорядження учасника закупівлі та ін.), Будуть дотримані.

Також цією Постановою встановлено, що до 1 січня 2019 року договір спеціального рахунку полягає банком і учасником закупівлі, інформація та документи якого включено до реєстру учасників електронного аукціону, які отримали акредитацію на електронному майданчику, передбачений ст.62 44-ФЗ. Після 1 січня 2019 року - тільки з тими учасниками закупівель, відомості про яких внесли до єдиного реєстру учасників закупівель на сайті ЄІС.

Важливий момент! Вимоги Постанови Уряду від 30.05.2018 р № 626 не забороняють учасникам закупівель заводити спецрахунки в декількох уповноважених банках.

3. Схема взаємодії учасників закупівель, банків і електронних майданчиків

Отже ... Кожна "федеральна" електронний майданчик (Нагадаю, на даний момент їх 8-м + 1 спеціалізована електронний майданчик) повинна укласти угоди про взаємодію з кожним з банків, включених у встановлений Урядом РФ перелік, а також з Мінфіном і ФАС. Ці угоди мають бути укладені до 1 жовтня 2018 роки (п.4 Постанови Уряду РФ від 08.06.2018 р № 656 «Про вимоги до операторів електронних майданчиків, операторам спеціалізованих електронних майданчиків, електронним майданчикам, спеціалізованих електронних майданчиків ... ). А до 1 жовтня 2018 року забезпечення заявок проводиться за старими правилами шляхом перерахування грошових коштів на рахунок електронного майданчика.

Банк зможе відкривати спецрахунки учасникам закупівель тільки після укладення відповідних угод з електронними майданчиками.

Всі взаємодія між банками і електронними майданчиками здійснюється в електронній формі.

Учасник, який планує участь в електронній закупівлі повинен мати на спеціальному рахунку суму необхідну для забезпечення заявки. Подаючи заявку на участь в електронній закупівлі, учасник тим самим висловлює свою згоду на блокування коштів на його рахунку.

Важливо відзначити, що блокування коштів буде відбуватися не відразу, як ми це звикли бачити в даний час на електронних майданчиках, а тільки після закінчення терміну подачі заявок.

Протягом одного робочого дня з дати і часу закінчення терміну подачі заявок на участь в електронній закупівлю оператор електронного майданчика буде направляти в банк інформацію про учасника закупівлі і розмір грошових коштів, необхідному для забезпечення заявки. У свою чергу банк протягом одного робочого дня з дня отримання зазначеної інформації від оператора електронного майданчика буде зобов'язаний здійснити блокування коштів на спеціальному рахунку учасника закупівлі в розмірі забезпечення відповідної заявки.

Якщо ж необхідної для блокування суми на спецрахунку учасника не виявиться, то оператор майданчика буде зобов'язаний повернути учаснику його заявку.

Розблокування ж грошових коштів на спеціальному рахунку учасника проводиться банком протягом одного робочого дня з моменту отримання відповідного повідомлення від оператора електронного майданчика.

Незважаючи на гадану складність і незручність даної схеми взаємодії, в ній є і певний плюс для учасників закупівель - це нарахування банком відсотків за користування грошовими коштами, що знаходяться на спеціальному рахунку, в тому числі в період їх блокування з метою забезпечення заявки. Розмір таких відсотків буде визначатися договором спеціального банківського рахунку, що укладається учасником закупівлі з банком.

Якщо Вам потрібен спецрахунок для участі в держзакупівлі, то Ви можете відкрити його в «Промсвязьбанк» всього за 1 день! Просто залиште свою заявку нижче.

У заявці вкажіть наступну інформацію:

  1. Найменування Вашої організації (ПІБ для ІП);
  2. ІПН;
  3. ПІБ контактної особи;
  4. Телефон і e-mail;
  5. Ваше місто

Приклад заповнення форми:

4. Чому Уряд вирішив використовувати нову схему із спецрахунками?

Стара схема взаємодії учасників з операторами електронних майданчиків приносила другим досить пристойний дохід від розміщення грошових коштів на рахунках в банках. За різними джерелами це кілька мільярдів рублів на рік.

Відсотки учасникам закупівель від розміщення грошових коштів на особових рахунках майданчиків не виплачувалися, але зате участь в електронних аукціонах на них в рамках 44-ФЗ було абсолютно безкоштовним.

Для більшої "прозорості" Уряд вирішив виключити з даної схеми електронні майданчики і наполягло на використанні спеціальних рахунків в банках, тим самим позбавило можливості майданчика отримувати дохід від розміщення грошових коштів учасників на банківських рахунках.

У цьому рішенні для учасників закупівель є, як свої плюси, так і свої мінуси. Плюс в тому, що тепер учаснику закупівлі будуть нараховуватися відсотки за користування грошовими коштами, що знаходяться на спеціальному рахунку.

А мінус - участь в закупівлях на електронних майданчиках стало платним. Постановою Уряду РФ від 10 травня 2018 р № 564 «Про справляння операторами електронних майданчиків, операторами спеціалізованих електронних майданчиків плати при проведенні електронної процедури, закритою електронної процедури і встановлення її граничних розмірів» затверджені граничні розміри такої плати. ПП РФ №564 набула чинності з 1 липня 2018 року.

Однак плата буде стягуватися тільки з переможця електронної закупівлі. Граничний розмір такої плати буде дорівнює 1% від НМЦК , Але не більше ніж 5000 рублів без урахування податку на додану вартість. Якщо ж закупівля буде проводитися серед суб'єктів малого підприємництва ( СМП ) І соціально орієнтованих некомерційних організацій ( Сонк ), То гранична сума, яка буде стягуватися з переможця не повинна перевищувати 2000 рублів.

На цьому моя стаття підійшла до кінця. Маю велику надію, що даний матеріал був для вас цікавим і корисним. А якщо це так, то поставте під цією статтею кілька "лайків" і поділіться матеріалом зі своїми друзями і колегами в соціальних мережах.

4. Чому Уряд вирішив використовувати нову схему із спецрахунками?
4. Чому Уряд вирішив використовувати нову схему із спецрахунками?
4. Чому Уряд вирішив використовувати нову схему із спецрахунками?