Реклама
Реклама
Реклама

Чи можливо знизити процентну ставку по кредиту

Зменшення процентної ставки по діючому кредиту в банку, який видав кредит, може відбуватися навіть у рамках поточного кредитного договору.

Зазвичай підставою для цього є зниження ризиків неповернення виданої позики для банку.

Умови для зменшення процентної ставки можуть бути вказані в договорі вже в момент підписання. Так, наявність об'єкта застави суттєво знижує ризик неповернення кредиту. В якості забезпечення найчастіше виступають транспортний засіб, нерухомість, порука або вклад. При появі забезпечення до діючого кредитного договору оформляється договір поруки або застави, а процентна ставка по кредиту знижується.

Наприклад, при видачі іпотечного кредиту на покупку квартири в споруджуваному будинку процентна ставка до моменту здачі будинку, як правило, вище. Це справедливо, адже на цей момент у банку ще немає застави, а значить, якщо клієнт перестане платити або забудовник не здасть об'єкт, то стягувати борг буде дуже складно. Після оформлення права власності на нерухомість і обтяження квартири або будинку іпотекою в силу закону договір переходить в розряд забезпечених, а ставка по ньому стає нижче на 2-5 процентних пунктів.

Подібна ситуація можлива і при страхуванні об'єкта застави або життя позичальника. Якщо в момент оформлення кредиту позичальник відмовився від страхування автомобіля або нерухомості з причини відсутності коштів або з інших причин, то після покупки страхового поліса, вигодонабувачем за яким є банк, позичальник може розраховувати на зниження процентної ставки. Ця закономірність працює в обидві сторони: після закінчення терміну дії страхового поліса, або якщо клієнт забув принести його копію в банк, ставка знову збільшиться.

Правило: чим нижчий ризик неповернення боргу для банку, тим меншу ставку він готовий запропонувати.

Чи можна знизити ставку за діючим кредитом без оформлення договору страхування або застави?

Буває так, що з моменту отримання позики ринкові ставки по кредитах впали, і тепер ваш банк пропонує новим позичальникам більш привабливі умови. Якщо це ваш випадок - зверніться в банк із заявою на перегляд параметрів договору, і цілком ймовірно, що він піде назустріч для збереження лояльності хорошого клієнта. Знизити поточну ставку можливо і в разі надання додаткових документів (наприклад, довідки про доходи), яких раніше не було.

А як знизити ставку по кредиту, якщо ваш банк упирається і не вважає за потрібне проявити вам лояльність як позичальнику з бездоганною платіжною дисципліною, незважаючи на загальну тенденцію зниження ставок?

Якщо ви хороший позичальник, то в умовах конкуренції інша організація захоче отримати вас собі в якості клієнта. Ви можете оформити новий кредит на більш вигідних умовах і погасити раніше отриманий.

Багато банків пропонують навіть спеціальні програми, спрямовані на часткове або повне рефінансування діючих кредитів в інших банках. Зазвичай ставки за новими позиками на кілька пунктів нижче існуючих.

Щоб зрозуміти, чи доцільно рефінансувати кредит в вашому випадку, оцініть, скільки в прямому і переносному сенсі вам буде коштувати отримання нової позики.

Врахуйте час на оформлення документів і походи в банк, що підлягають сплаті комісії, витрати на обслуговування нового кредиту, а також можливі додаткові послуги, які в деяких організаціях є обов'язковою вимогою для отримання бажаної зниженої ставки.

Якщо новий банк знаходиться поруч або передбачає можливість внесення платежів онлайн з невеликою комісією або безкоштовно, уточніть умови дострокового погашення. Якщо ви всерйоз спантеличені питанням економії, то можливість закрити кредит достроково без штрафів і обмежень по термінах дозволить вам зберегти суму відсотків за ті періоди, які ще не настали.

Знижена ставка, зазначена в договорі, не завжди є гарантією зменшення загальної суми платежів позичальника на користь кредитора. Часом найпривабливіші умови, заявлені в рекламі, приховують обов'язкове страхування, що є невід'ємним атрибутом програми рефінансування в деяких банках. Додайте витрати на страховку від суми відсотків, які мали бути сплаті, та оцініть підсумкову вигоду - чи дійсно новий кредит залишається таким же вигідним, як спочатку здавалося?

Як знизити процентну ставку по кредиту, не несучи додаткових витрат? Головне правило - уважно вивчайте пропоновані вам нові умови кредитування. Читайте примітки, написані дрібним шрифтом. Якщо сумніви залишилися - зателефонуйте в банк або відвідайте його найближчого відділення для отримання консультації. Запам'ятайте, після підписання кредитного договору виправити умови договору буде практично неможливо.

Отримати вигідний кредит можна не тільки в банку.

Традиційно банк виступає посередником між вкладниками і позичальниками, приймаючи грошові кошти організацій і населення під один відсоток, а видаючи під більш високий. Різниця (маржа) і становить вигоду банку.

Приватні особи готові надавати один одному позики, минаючи цього посередника. Для цивілізованого оформлення таких відносин між фізичними особами існують отримали велике поширення в Європі і США сервіси p2p (peer-to-peer) або взаємного (рівноправного) кредитування. Якщо надання позики людині «з вулиці» - це авантюра, то використання спеціально створеного для такої взаємодії р2р-сервісу - це можливість отримувати і видавати гроші безпечно. Інвестори можуть бути впевнені, що не видають гроші неблагополучним особам (всі позичальники ретельно перевіряються), а позичальники - спокійно виконувати умови договору позики, не боячись неправомірних дій з боку кредитора (сам р2р-сервіс виступає агентом з переказу платежів).

Онлайн-сервіс Loanberry працює на російському ринку р2р-кредитування з 2012 року. Його робота спрямована на збір і аналіз даних про кредитоспроможність позичальників, відбір кандидатів для отримання коштів інвесторів, оформлення всієї необхідної для отримання позики документації в режимі онлайн, ведення обліку руху грошових коштів і здійснення розрахунків між сторонами.

Високі вимоги до позичальників і технологічність використовуваної платформи дозволяють, з одного боку, зберігати низький рівень процентних ставок, з іншого боку, не обтяжувати позичальників додатковими комісіями і послугами.

Кожен третій позичальник Loanberry звертається за позикою для рефінансування невигідних поточних зобов'язань. Можна погасити як один, так і кілька поточних кредитів. зручний калькулятор наочно демонструє, які з діючих кредитів найвигідніше рефінансувати прямо зараз, а які краще продовжувати обслуговувати в своєму банку.

Чи можна знизити ставку за діючим кредитом без оформлення договору страхування або застави?
Додайте витрати на страховку від суми відсотків, які мали бути сплаті, та оцініть підсумкову вигоду - чи дійсно новий кредит залишається таким же вигідним, як спочатку здавалося?
Як знизити процентну ставку по кредиту, не несучи додаткових витрат?