Реклама
Реклама
Реклама

Статутний капітал Міжнародного банку Азербайджану збільшений майже вдвічі

Міжнародний банк Азербайджану (МБА) збільшив статутний капітал майже в 2 рази.

«МБА завершив розміщення додаткової емісії акцій на 600 млн манатів. 23 січня Палата з нагляду за фінансовими ринками (ПНФР) Азербайджану зареєструвала завершення процесу розміщення додемісії акцій.

Таким чином, статутний капітал МБА доведений до 1 млрд 241 млн 287 тис. 248,06 маната », - йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті банку.

Нагадаємо, що 13 січня ПНФР зареєструвала проспект емісії акцій МБА на суму в 600 млн манатів. Емісія була розділена на 2 млрд 222 млн 222 тис. 223 акції номінальною вартістю 0,27 маната кожна.

Раніше статутний капітал банку дорівнював 641 млн 287 тис. 247,85 маната. Таким чином, за рахунок додаткової емісії акцій статутний капітал МБА був збільшений на 93,5%.

Крім того, загальне число акцій банку досягло 4 млрд 597 млн ​​360 тис. 178.

Відзначимо, що Міжнародний банк Азербайджану вжив заходів в напрямку підвищення статутного капіталу вперше після зміни керівництва.

«Підвищення статутного капіталу - це черговий наш крок в рамках заходів по санації МБА», - сказав раніше голова правління Міжнародного банку Азербайджану Халід Ахадов.

За словами Х.Ахадова, будуть зроблені й інші кроки, спрямовані на зміцнення капітальної бази МБА.

Нагадаємо, що Халід Ахадов був призначений на посаду голови правління Міжнародного банку Азербайджану в поточному місяці. З грудня 2016 року він обіймав посаду виконуючого обов'язки голови правління МБА.

Попередній глава банку Ельмар Мамедов був звільнений від займаної посади в першій декаді грудня 2016 року.

Читайте по темі:

«Призначено голову Міжнародного банку Азербайджану»

15 липня 2015 року Президент Азербайджану Ільхам Алієв підписав Указ про заходи з оздоровлення Міжнародного банку Азербайджану з метою підготовки до приватизації частки держави в його акціонерний капітал. У документі зазначалося, що в останні роки в управлінні банком і проведенні його інвестиційно-кредитної політики були допущені помилки, які разом з вкладеннями в інвестпроекти з високим ступенем ризику і низькою прибутковістю привели до погіршення фінансового стану банку, зростання проблемних активів і звуження ліквідності. Для усунення ситуації, що склалася, відновлення фінансового становища МБА і забезпечення його стабільності виникла необхідність у виведенні проблемних активів банку і передачі їх в управління спеціалізованої організації.

З цією метою Міністерству фінансів і Центральному банку Азербайджану було доручено визначити проблемні активи Міжнародного банку і забезпечити їх поетапне виведення з балансу МБА для передачі в управління належить державі небанківської кредитної організації ЗАТ Aqrarkredit.

В управління ЗАТ Aqrarkredit повинні перейти заборгованості за активами Міжнародного банку Азербайджану, процентні борги і заставні зобов'язання банку, які повинні бути стягнуті з дотриманням прав боржників та відповідно до законодавства.

В Указі глави держави наголошується, що фінансування витрат на придбання цих активів і управління ними буде забезпечено шляхом емісії Aqrarkredit гарантованих державою довгострокових облігацій з низькою процентною ставкою, які будуть розміщені на ринку цінних паперів.

26 серпня 2015 року було зареєстровано єдина емісія відсоткових облігацій ЗАТ Aqrarkredit. Номінальна вартість боргових паперів визначена в 1 манат, обсяг емісії - 3 млрд одиниць. Облігації призначені для закритого розміщення.

Таким чином, був забезпечений інструментарій для діяльності Aqrarkredit з управління токсичними активами МБА.

Згідно з фінансовою звітністю банку, затвердженої зовнішнім аудитором, на 30 червня 2016 року ЗАТ Aqrarkredit були передані токсичні активи Міжнародного банку Азербайджану на суму в 9 млрд 930 млн манатів. У банку відзначають, що перша частина програми з передачі проблемних активів банку була успішно завершена. В даний час обговорюється друга частина програми з передачі ЗАТ Aqrarkredit токсичних активів МБА. Як очікується, вона буде виконана до кінця першого півріччя 2017 року.

Міжнародний банк Азербайджану був заснований в січні 1992 року і є найбільшим банком країни. Головний акціонер банку - уряд Азербайджану.

Алена Салаєва, Е.Т.