Реклама
Реклама
Реклама

ФОРМУЄТЬСЯ НОВИЙ ТРАНСПОРТНИЙ БАКУ?

Практично кожен день публікуються нові розпорядження про ремонт, відновлення або будівництві автомобільних доріг. Тільки по Баку і довколишньому регіону з початку року було опубліковано 6 розпоряджень на загальну суму в 84,8 млн. Манатів. При цьому загальна протяжність доріг, які повинні бути відремонтовані відповідно до даних розпорядженнями, становить понад 33 км. Фактично виходить, що 1 км автомобільної дороги в Баку обходиться в 2,5 млн. Манатів. Звичайно, тут велику роль відіграє те, що на будівництво нової дороги через Беюкшорское озеро для об'єднання проспекту З.Буньядова і Балаханской дороги буде витрачено 45 млн. Манатів. Але навіть без неї виходить по 1,3 млн. Манатів на 1 км.

На жаль, ми навіть не знаємо про структуру витрат - скільки буде витрачено на асфальт, на інші роботи і т.д. Державне агентство автомобільних доріг, яке в більшості випадків служить головним оператором даних робіт, не проводить тендерів, а якщо навіть проводить, то не вважає за необхідне відправляти ці відомості до Державного реєстру.

Через те, що Архівна управління не розміщувала інформацію про тендери в реєстрі держзакупівель, Рахункова палата недавно направила матеріали в прокуратуру. А по даному агентству поки все тихо - ні відомостей про порушення, ні про що-небудь іншому (хоча і дороги провалювалися, і суми тут величезні). Цікаво, що найбільш економною чомусь виявилася дорога Локбатан-Гюздак. Там витрати на 1 км дороги не перевищать 505 тисяч манатів. В інших випадках, сума перевищує 1 млн. Манатів.

Незважаючи на це, є і позитивні новини. З'ясовується, що ні асфальтом єдиним займаються наші транспортні структури. У березні поточного року було затверджено розпорядження про роботи з розробки і будівництва залізниці навколо Баку (в народі «електричка»). ЗАТ «Азербайджанські залізниці» на ці роботи було виділено 100 млн. Манатів. Колись навколо Баку діяла електрична залізниця, але потім чомусь вирішили її розібрати і оголосили, що Баку ця дорога не потрібна. Хоча вона свого часу значно розвантажувала автомобільні дороги і громадський транспорт. Тепер знову взялися. Мабуть, щоб зрозуміти, що електричка потрібна столиці - потрібно обов'язково зіткнутися з переповненням автобусного транспорту, невдоволенням населення та іншими проблемами. Заздалегідь передбачити, що ліквідація одного з видів громадського транспорту створить проблеми - для наших держструктур було неможливо. Тепер залишається сподіватися, що роботи будуть доведені до кінця і без додаткових розпоряджень (у нас «модно» виділяти гроші додатковими розпорядженнями).

А в серпні поточного року несподівано виділили 47924 тис. Манатів на закупівлю 300 автобусів. Гроші були виділені Бакинському транспортному агентству, яке, за логікою, має закупити ці автобуси, а потім передати (або в оренду, або в лізинг) транспортним компаніям. Правда, багато хто вже заздалегідь стверджують, що вони, мабуть, передадуть ці автобуси ТОВ «Bakubus», яке було одним з ініціаторів підвищення тарифів на проїзд в громадському транспорті. Цікаво, що після оголошення такої досить специфічною суми несподівано БТА повідомило, що вони проведуть тендер і чекають відповідних заявок. А якщо бути точніше, то відповідний тендер був оголошений ще 1 червня. З незрозумілої причини 21 червня було вирішено продовжити тендер до 17 вересня (раніше було 23 липня). Невже БТА умовляло Мінфін виділити додаткові гроші? Досить дивна ситуація.

Поки що про бажання взяти участь і ймовірності своєї перемоги заявила россійскаяЛіАЗ. Сумніви породжує лише сума - вона досить точна. Тобто виникає відчуття того, що вже відомий переможець, просто він буде оголошений в середині вересня. Так, відповідно до розпорядження, ціна одного автобуса повинна скласти 159 746 манатів. На основі чого розрахована дана сума, нам незрозуміло. Наприклад, в 2017 році Азербайджан імпортував 187 автобусів різних марок на загальну суму в 11 млн. Доларів. Середня вартість одного автобуса склала 59,2 тис. Доларів (100,6 тис. Манатів). Навіть у 2018 році, дві держструктури купили 3 автобуси середньої вартістю в 139 тис. Манатів. Іншими словами, така точна сума швидше свідчить про те, що БТА вже обрало модель автобусів і просто чекало виділення суми з бюджету. В іншому випадку вони розрахували б приблизну середню вартість відповідного автобуса або був би встановлений певний ліміт на витрати.

Але в той же час, в порівнянні з приватними транспортними компаніями, це досить дешево. Так, ТОВ «ХалігФаіоглу» отримало кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку на суму в 6 млн. Євро (11,6 млн. Манатів) для закупівлі 35 автобусів (середня вартість 332,3 тис. Манатів). Мабуть, дана компанія не особливо турбується про витрати, раз вибрала досить-таки дорогі варіанти.

Проте, все це говорить про те, що до кінця року на дорогах Баку з'явиться 335 нових автобусів. В даний час в столиці функціонує 2021 автобус. З них приблизно 300-350 доводиться на частку нових автобусів від ТОВ «Bakubus», ТОВ «ХалігФаіоглу» і ТОВ «Чинар Транс». Тепер їх число зросте як мінімум удвічі. І вони будуть більш екологічними.

Таким чином, невдоволення населення дає свої позитивні результати. Нарешті, почалися планомірні кроки з вирішення транспортних проблем міста. В деякій мірі навіть почали давати якийсь пріоритет громадському транспорту. Варто сподіватися, що цей доробок буде продовжений, і ми незабаром побачимо зміни в Бакинської транспортній системі. Благо, нарешті, взялися і за роботи над генпланом Баку (залучили «BostonConsultingGroup»), що вселяє певні надії на перебудову столиці.

Т.МАШАЛЛИ

Невже БТА умовляло Мінфін виділити додаткові гроші?