Реклама
Реклама
Реклама

Казка про Федота-стрільця, удалого молодца - Філатов Леонід Олексійович

Леонід Філатов народився 24 грудня 1946 року в Казані. Батьки - однофамільці: батько Філатов Олексій Яремович (1910-1953), мати Філатова Клавдія Миколаївна (нар. 1924). Сім'я часто переїжджала - батько був радистом і багато часу проводив в експедиціях. Коли хлопчикові виповнилося сім років, батьки розлучилися, і Леонід з матір'ю поїхав до Ашхабада до родичів. Навчався в школі № 6. Ще будучи школярем, почав друкуватися в ашгабатської пресі.

У 1965 році після школи приїхав в Москву, розраховуючи надходити на режисерський факультет ВДІКу. Спроба була невдалою, і Леонід за порадою однокласника вирішив скласти іспити на акторський факультет Щукінського училища. Був прийнятий на курс В. К. Львовою і Л. М. Шихматова, закінчив театральне училище в 1969 році.

У 1969 році стає актором Московського театру на Таганці. Перша головна роль - Ведучий - у виставі «Що робити?». Грав у виставах «Майстер і Маргарита», «Вишневий сад», «Будинок на набережній», «Пристебніть ремені», «Пугачов», «Антисвіти», «Товариш, вір»; ролі Гораціо в «Гамлеті», Кульчицького в «Полеглих і живих», Федерціоні в «Життя Галілея»; «Гравці-21» (творче об'єднання «Артіль артистів Сергія Юрського»).

З 1985 по 1987 рік «Таганку» очолює Анатолій Ефрос - Філатов в цей час працює в театрі «Современник», потім повертається в «Таганку».

У 1993 року разом з Миколою Губенко, Наталією Сайко, Ніною Шацької та іншими акторами створює творче об'єднання «Співдружність акторів Таганки».

Автор п'єс «Строкаті люди», «Годинник із зозулею», «Художник з Шервудському лісу». Автор пісень до вистав «Театр Клари Газуль», «Мартін Іден», «Колись в Каліфорнії», «Геркулес і Авгієві стайні». Разом з іншими акторами був співавтором спектаклю «Під шкірою статуї Свободи».

З 1970 року Філатов працює в кіно, знімається у фільмах «Місто першого кохання», «Екіпаж», «Жінки жартують всерйоз», «Граки», «Успіх», «Чичерін», «Забута мелодія для флейти», «Місто Зеро» , «Благодійний бал». У 1990 році зняв за своїм сценарієм фільм «Сукині діти», зігравши там одну з ролей.

У 1989 році Леонід Філатов був обраний секретарем Союзу кінематографістів СРСР.

З часу навчання займається літературною творчістю, пише вірші, пародії на відомих радянських поетів. У нього виходять «Про Федота-стрільця, удалого молодца», «Велика любов Робіна Гуда», «Любов до трьох апельсинів», «Лізістрата», «Театр Леоніда Філатова», «Я - людина театральна», «Сукині діти». У 1998 році Філатову присуджена річна премія літературного журналу «Жовтень» за комедію «Лізістрата».

З 1960-х пише пісні в співавторстві з Володимиром Качаном. У 1996 році вийшов диск «Помаранчевий кіт» з піснями Качана і Філатова. 26 травня 2000 року Філатову вручена міжнародна премія «Поезія» в номінації «Русь співоча».

З 1995 року по 2003 рік Філатов вів на телеканалі ОРТ передачу «Щоб пам'ятали», присвячену незаслужено забутим, хоча і відомим в минулому артистам, що пішли з життя. Програма випускалася телекомпанією REN-TV. 16 травня 1996 року Філатову була присуджена премія ТЕФІ Академії російського телебачення за цикл авторських програм «Щоб пам'ятали». Крім того, за цей цикл Філатову в тому ж році указом Президента РФ була присуджена Державна премія РФ в області кіно і телебачення.

Перша дружина - Лідія Савченко, актриса Театру на Таганці. Був одружений на знаменитій Маргариті любімовского вистави, згодом - актрисі «Співдружності акторів Таганки» Ніні Шацької.

У 1993 році Філатов переніс інсульт, а в 1996 році - важку операцію з видалення обох нирок. Більше двох років він пролежав на гемодіалізі - апараті «Штучна нирка». У 1998 році акторові була зроблена операція з пересадки донорської нирки.

У жовтні 2003 року Філатов застудився, у актора почалося двостороннє запалення легенів. З 16 жовтня Леонід Філатов перебував у важкому стані в реанімації Центральної міської клінічної лікарні. Весь цей час він був підключений до апарату штучного дихання в стані «лікарського і медикаментозного сну». Для лікування необхідно було приймати ліки, що підвищують імунітет, що неможливо робити людині з пересадженою донорською ниркою - багаторазово підвищується ризик відторгнення нирки.

Леонід Філатов помер 26 жовтня 2003 р

Похований на Ваганьковському кладовищі.

джерело

Перша головна роль - Ведучий - у виставі «Що робити?