Реклама
Реклама
Реклама

В Україні в бій підуть за гроші

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

7 лютого 2013, 20:50 Переглядів: 7 лютого 2013, 20:50 Переглядів:   & Nbsp; закличуть обов'язково ще двічі, а після тільки за бажанням і за гроші

& Nbsp; закличуть обов'язково ще двічі, а після тільки за бажанням і за гроші. Фото: Олександр Яремчук

Нинішній рік стане останнім, коли українських чоловіків у віці від 18 до 25 років можуть призвати до армії: як заявив начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана, з 2014 р наші війська будуть комплектуватися тільки солдатами і сержантами, які служать на контрактній основі.

Як роз'яснили нам у департаменті преси та інформації Міноборони, від "послуг" строковиків вирішено відмовитися: за рік, який вони проводять в армії, неможливо навчити фахівця, здатного управлятися з сучасною технікою, зрозуміти нові способи ведення сучасної війни. Тому гроші, які витрачаються на заклик і зміст солдат строкової служби, доцільніше витратити на підготовку професіоналів. Подробиці реформування армії нині розробляються, поки лише відомо, що людей в погонах стане менше (зокрема, за рахунок скорочення призовних пунктів і кількості військкоматів. - Авт.).

За даними Міноборони (МО), зараз чисельність ЗСУ - 184 тис. Чол, в тому числі 54 тис. Вільнонайманих. Число строковиків та контрактників приблизно однаково - близько 40 тис. Чол. Тобто зараз навесні і восени закликають 18-20 тис. Новобранців. Для контрактників мінімальний термін договору - три роки, початкова зарплата від 1700 грн (контрактникам нададуть форму і житло, але харчуватися вони будуть за свій рахунок. - Авт.), Через рік вона може вирости на 5-10% за вислугу і за класність.

У Міноборони додають, що збільшення вдвічі грошового забезпечення флоту в серпні 2012 стимулювало збільшення числа військових, які обрали контрактну службу. Сьогодні флот укомплектований контрактниками на 90%. Мінімальна зарплата - від 3500 грн. Разом з виплатами за вислугу років та надбавками сума може перевищити болем 5 тис.грн. А з урахуванням надбавок високомобільних десанту - ще більше. Найближчим часом грошове забезпечення Сухопутних військ буде збільшено ще на 25%.

На думку експерта Центру дослідження армії, конверсії та озброєння Сергія Згурця, при переході на контрактну армію витрати можуть навіть зменшитися, адже зміст строковика обходиться в ті ж 1200 грн в місяць (на харчування понад 1000 і "платню" 150-170 грн), а реформа передбачає подальше скорочення чисельності особового складу. Тому за 2013-2014 рік треба замінити професіоналами не більше 30 тис. "Любителів".

"Проблема в іншому - на таку низьку зарплату мало хто піде, і якщо її не підняти хоча б удвічі, отримаємо малообученних" військо ", така реформа нікому не потрібна, - каже Згурець. - Але якщо держава підвищить удвічі платню рядовим і сержантам, треба збільшувати її і офіцерам, зараз лейтенант має всього 2500 грн, а відповідальність у нього набагато більше ".

Експерт вважає, що частина військкоматів залишаться і будуть займатися набором контрактників, роботою з відставниками і ветеранами. А ось один із старших офіцерів центрального апарату МО стверджує: реформа армії неможлива, поки скорочується її фінансування, на цей рік дали з бюджету на 1,1 млрд грн менше ніж у минулому (15,3 млрд грн. - Авт.): "Якщо ми відмовимося від загального військового обов'язку, потрібно готувати резервістів. Це можуть бути сержанти і офіцери запасу по дефіцитними спеціальностями - льотчики, механіки-водії, оператори ППО, - які виявлять бажання проходити щорічні збори на випадок війни ".

ПІР І СЛЬОЗИ ЧЕРЕЗ СКАСУВАННЯ

Скасування призову з радістю сприйняли ті, хто ще не служив, але за віком підходить для армії. "Ухильників" з Миколаївської області, молодий учитель англійської Юрій Краснощок, відверто висловитися з "Сегодня", що в армію повинен був піти ще в минулому році, але вважав це зайвою витратою часу.

"Мені армія і військовий квиток неважливі, тому якщо це нововведення введуть, то я буду радий, що не доведеться шукати різних хитрощів уникнути. На один із закликів я просто не з'явився, тому що були важливіші справи, - відповів нам Юрій. - Серед моїх знайомих багато таких, які зрадіють новині, будуть навіть бенкетувати з цієї нагоди. Але є і такі, які мало не на колінах стоять перед Військкомами, просячи забрати в армію. Кажуть, що навіть готові заплатити ". А от нинішній солдат-десантник з Житомира Ігор Гейко сказав нам, що по-справжньому радий службі в армії: "Стрибаю з парашутом, буде що згадати".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "В Україні в бій підуть за гроші". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Олександр Панченко, Ігор Сєров

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ