Реклама
Реклама
Реклама

Що загрожує за ухилення від призову в армію? | VOENPRAVO.PRO - ваш особистий військовий юрист. Інформаційний портал

09.02.2016

5 901

Один з найпопулярніших питань, які призовники та їх батьки задають на консультаціях, є питання «а що буде, якщо я не з'явлюся за повісткою?» Або «а що буде, якщо я не відкрию двері співробітнику військкомату, який приніс повістку?», а ще «а що буде, якщо я скажу, що сина немає вдома?».

Так ось. Особливо нічого страншного не буде. Тільки треба розуміти, що іноді такі дії можуть призвести до зовсім сумних наслідків. Це не точний прогноз і не передбачення майбутнього для кожного призовника, який бігає від призову. Але факти порушення кримінальних справ є.

Давайте розберемося, що ж все-таки буває через не відкривання дверей і гру в хованки.

За офіційними даними з 2009 по 2014 рік кількість тих, хто ухиляється щорічно складає більше 200 тисяч чоловік, проте до кримінальної відповідальності були притягнуті одиниці (тому що довести факт ухилення дуже складно, але можливо). Звичайно, дані ці далеко не актуальні (особиста думка автора статті), так як в ряди тих, хто ухиляється (з досвіду автора в сфері захисту прав призовників) можуть зарахувати навіть того призовника, який в судовому порядку відстоює своє право, на приклад, на отримання відстрочки.

Я розповім, які дії призовника відповідно до чинного законодавства вважаються ухиленням від виконання військового обов'язку і яка відповідальність за це передбачена.

Законодавство РФ розділяє дії з ухилення від призову на військову службу (ч.1 ст.328 КК РФ) - це кримінальна відповідальність, і невиконання громадянами обов'язків з військового обліку - адміністративна відповідальність (ст.ст. 21.5 і 21.6 КоАП РФ).

За загальною практикою, щоб правильно кваліфікувати дії (або бездіяльність) призовника, необхідно встановити, з якою метою він не виконує покладені на нього обов'язки.


Коли настає адміністративна відповідальність (штрафи від 100 до 500 рублів):

  • неявка громадянина, який перебуває або зобов'язаного перебувати на військовому обліку, по порядку військкомату без поважної причини ;
  • неявка в військкомат при переїзді на нове місце проживання, розташоване за межами території муніципального освіти (наприклад, переїзд з одного району міста в інший район), місце перебування на термін більше трьох місяців або виїзді з РФ на термін більше шести місяців;
  • неповідомлення про зміну сімейного стану, освіти, місця роботи або посади, про переїзд на нове місце проживання або місце перебування, розташоване в в тому ж муніципальному освіті;
  • ухилення громадянина від медичного огляду або обстеження за направленням.

Коли настає кримінальна відповідальність?

Ст. 328 КК РФ, в якій прописана відповідальність за ухилення від проходження військової служби, як-то дуже обтічно говорить про те, коли можна залучити призовника до кримінальної відповідальності.

Більш детально про це говорить інший нормативний документ - Постанова Пленуму Верховного Суду РФ від 03.04.2008 N 3

  • відповідальність настає в разі ухилення від призову за відсутності законних підстав для звільнення від служби. (З удебная практика говорить, що цими випадками можуть бути неявка за повістками військкомату, неявка після закінчення дії поважної причини і т. Д.).
  • Так само сюди можна додати самовільне залишення призовником збірного пункту до відправки його до місця проходження військової служби.
  • Як ухилення від призову розцінюється судом отримання призовником обманним шляхом звільнення від військової служби в результаті симуляції хвороби, заподіяння собі будь-якого пошкодження, підроблення документів, давання хабара тощо
  • Відмова призовника від отримання повістки з метою ухилитися таким чином від призову
  • Сюди ж можна віднести факт проживання не за місцем реєстрації з метою сховатися від вручення повістки і багато інших випадків.

При вирішенні питання про винність особи суд встановлює наявність в його діях умислу на ухилення від призову, а також факт неявки за повісткою, отствуіе поважних причин і належного оповіщення призовника про явку до військкомату, тобто вручення повістки, на заходи, пов'язані із закликом.

Якщо хоча б одне з цих трьох обставин не встановлено, то підстав для притягнення громадянина до кримінальної відповідальності за ухилення від військового обов'язку немає.

Вручення призовнику повісток проводиться під розписку і тільки встановленими законодавством особами.

Якщо буде встановлено, що згідно із законом призовник не підлягав призову або мав підстави для звільнення від військового обов'язку або призову на військову службу або для відстрочення призову, які існували до ухилення, суд виносить виправдувальний вирок

Якщо підстави виникли в період ухилення, суд звільняє особу від покарання в зв'язку зі зміною обстановки (ст. 80.1 КК РФ).

Після досягнення віку 27 років карному переслідуванню за ухилення підлягають особи, які скоїли цей злочин до дня, коли їм виповнилося 27 років за умови, що не закінчився дворічний термін давності притягнення до кримінальної відповідальності. Відповідно, після досягнення 29 років особа може бути притягнута до відповідальності, тільки якщо знаходилося в розшуку.

Задати запитання спеціалісту

Один з найпопулярніших питань, які призовники та їх батьки задають на консультаціях, є питання «а що буде, якщо я не з'явлюся за повісткою?
» Або «а що буде, якщо я не відкрию двері співробітнику військкомату, який приніс повістку?
», а ще «а що буде, якщо я скажу, що сина немає вдома?
Коли настає кримінальна відповідальність?