Реклама
Реклама
Реклама

Новини Києва: що буде зі скандальною забудовою на Подолі

  1. Боротьба з "монстром"
  2. Розвиток подій
  3. Все тільки починається

"Монстр" на Андріївському узвозі - одна з найгарячіших точок на карті скандальних забудов столиці. Але будівельна компанія продовжує роботи, ігноруючи всі рішення і заборони Київради. Як далі розвиватимуться події і чи готові представники громади до протистояння, з'ясовував " великий Київ ".

Боротьба з "монстром"

29 листопада 2018 року на своєму пленарному засіданні Київрада затвердила рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки на Андріївському узвозі, 14-16 з компанією "Маркон".

"Ми думаємо, що коли рішення Київради буде підписано мером, компанія" Маркон "відреагує як зазвичай - подасть до суду", - коментує керівник організації "Громада Андріївський узвіз" Віталій Білецький. За його словами, забудовник на діалог йти не збирається ні з київською владою, ні з громадськістю. "Будівельники продовжують завозити матеріали та вести роботи", - додає громадський діяч.

Перед тим як голосувати за дане рішення, київська влада дала забудовнику шанс. 16 листопада 2018 року на зустрічі з представником будівельної компанії київський мер Віталій Кличко попросив припинити всі роботи до повного узгодження проекту на Містобудівній раді. Незважаючи на усну домовленість, будівництво не припинилося.

Будівництво триває і вночі

Вранці 24 листопада міські служби пішли на радикальні кроки і спільно з поліцією демонтували незаконно розміщений будівельний кран. При цьому у охоронців будівництва правоохоронці вилучили травматичну зброю. Тоді ж київські чиновники заявили, що якщо компанія не надасть відкоригований проект і всі дозвільні документи на Містобудівній раді столиці, на засідання буде винесено проект рішення про розірвання договору оренди.

"Місто робив все, щоб забудовник дотримувався норм будівництва в історичному центрі. Андріївський узвіз - це візитка столиці, і нагло зводити" монстри "місто не дозволить", - сказав заступник голови КМДА Валентин Мондрієвський.

Розвиток подій

На думку заступника голови організації "Громада Андріївський узвіз" Ольги Рутковською, головна помилка була зроблена ще в 2005 році, коли Олександр Омельченко погодив передачу ділянки для будівництва готельного комплексу. "Питання затвердження дозвільної документації повинна розглядати прокуратура", - говорить Рутковська.

Позиція забудовника така: на момент передачі території в оренду та затвердження проекту Андріївський узвіз не входив в буферну зону ЮНЕСКО, тому компанія нічого не порушила. Земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, був внесений в охоронну зону лише в 2017 році.

Проект готельного комплексу

"Ось тільки Замкова гора там дуже давно, зрізати її частина і знищувати зелені насадження права точно їм ніхто не давав", - обурюється Віталій Білецький. За його словами, відстоюючи свою позицію, забудовник "упускає" важливе: в 2012 році Андріївський узвіз став комплексною пам'яткою містобудування національного значення з певними охоронними зонами, а в 2014 році був підписаний наказ Міністерства культури "Про охоронну зону Андріївської церкви".

Кілька років будівельні роботи не велися і поновилися лише в 2016 році, коли генеральним підрядником став "Кадорр-Україна" на чолі з відомим сирійським забудовником Аднаном кивання, раніше відзначився в Одесі і на вулиці Жилянській в Києві.

Представники громади стверджують, що "Кадорр-Україна", судячи з усього, відмовився від ідеї зведення готельного комплексу - планувався житловий будинок. Це підтверджується оголошеннями на ріелторських ресурсах про продаж апартаментів за вказаною адресою. "Дана компанія відома своїми схемами роботи: вони змінюють функції об'єкта по ходу будівництва", - говорить Ольга Рутковська.

Оголошення про продаж апартаментів на Андріївському узвозі, 14-16

Генеральний директор "Маркона" Валерій Павлюк називає позицію Київради і представників громади "гібридною формою рейдерства" і вказує на рішення судів. "У разі розірвання договору оренди матеріали будуть оскаржені в суді з урахуванням матеріальних збитків, втраченої вигоди та моральної шкоди, завданої бізнесу", - заявив Павлюк ще в жовтні цього року.

Гендиректор "Маркона" зазначає, що проектна документація містить всі необхідні узгодження, які відповідають законодавству України і діють до завершення будівництва об'єкта.

Все тільки починається

З огляду на позицію забудовника, громадські діячі впевнені, що боротьба продовжиться. "Будувати тут їм точно ніхто не дасть. Включилися вже все: міська влада, місцеві жителі і радикальні організації", - ділиться Віталій Білецький.

До судам представники громади ставляться з недовірою. 21 червня 2018 року Київрада вже зобов'язувала забудовника припинити роботи і привести об'єкт будівництва відповідно до вимог режиму використання територій і охоронних зон пам'яток, обмеживши висотні параметри будівництва в межах прилеглого традиційного об'єкта. Все це компанія повинна була зробити в місячний термін.

Однак Окружний адміністративний суд Києва рішення скасував, заборонивши втручатися в діяльність "Маркона". Після цього там знову поставили паркан і почали працювати ще швидше - в три зміни. Тоді столична влада була змушена піти на крайні заходи: на місце привезли спецтехніку і демонтували будівельний кран. Але як згадує Ольга Рутковська, навіть після туди доставляли палети з цементом і розвантажували вручну.

"Ми не хочемо змушувати" Маркон "кинути будівництво. Він повинен привести об'єкт у відповідність з нормами, обмежити висотність до дев'яти метрів, відновити захоплену вулицю Фроловскую і компенсувати навколишнім будинкам-пам'ятників збиток", - пояснює позицію громадськості Віталій Білецький.

Представники громади сподіваються на рішучість київських чиновників довести справу до кінця. Після передачі Андріївської церкви Вселенському Патріархату недобудови і тим більше силові конфлікти на історичній вулиці навряд чи владі потрібні.

Тисни! підписуйся ! Читай тільки краще!