Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація касового апарату підприємцем

  1. Місце реєстрації касового апарату.
  2. Документи для реєстрації касового апарату.
  3. Процедура реєстрації касового апарату.
  4. Огляд касового апарат.
  5. Реєстрація ККТ.
  6. Реєстрація ККТ в ФНС, ОФД, настройка ККТ і друк першого чека
  7. Перехід на онлайн-каси з 2017, 2018, 2019 років
  8. Кава-пауза: як отримати рівність?

Якщо підприємець при наданні послуг, виконанні робіт, продажу товарів отримує оплату готівковими коштами (а не на розрахунковий рахунок), то йому, як правило, потрібен касовий апарат Якщо підприємець при наданні послуг, виконанні робіт, продажу товарів отримує оплату готівковими коштами (а не на розрахунковий рахунок), то йому, як правило, потрібен касовий апарат. Випадки, коли касовий апарат не обов'язковий , Ми вже розглядали раніше. Більш того, за діючими правилами потрібна реєстрація касового апарату в податковому органі. Про те, що потрібно зробити, щоб реєстрація касового апарату пройшла успішно, і підприємець не отримав відмови в реєстрації, мова піде в цій статті.

Місце реєстрації касового апарату.

Для того щоб зареєструвати касовий апарат, підприємець повинен звернутися до податкового органу за місцем свого обліку.

Для організації (далі також юридична особа або ЮЛ) таким податковим органом буде інспекція за місцем знаходження організації. Якщо ж у ЮЛ є відокремлені підрозділи, в яких також застосовується ККМ, то реєстрація ККМ є обов'язковою і в податкових інспекціях за місцем обліку відокремлених підрозділів.

Наприклад, якщо у ТОВ є кілька магазинів у різних містах, то реєструвати ККМ потрібно в податкових інспекціях в кожному місті.

Для індивідуального підприємця постановка на облік здійснюється в податковому органі за місцем проживання. У цьому ж органі реєструється і касовий апарат.

Що буде за використання касового апарату не за місцем реєстрації? ІП або ТОВ можуть оштрафувати. Одне з останніх рішень з цього приводу прийняв Верховний Суд Російської Федерації в постанові від 11.08.2015 № 302-АД15-3955).

Документи для реєстрації касового апарату.

Щоб зареєструвати ККТ в податковий орган потрібно подати Заява за встановленою формою, яка затверджена Наказом ФНС Росії від 09.04.2008 року № ММ-3-2 / 152 @.

До заяви слід додати:

  • паспорт касового апарату (який повинен бути отриманий вами при придбанні ККМ),
  • договір про технічне обслуговування касового апарату.

Такий договір обов'язково повинен бути укладений або безпосередньо з постачальником ККМ або з центром технічного обслуговування (далі - ЦСО), уповноваженим постачальником цієї техніки. Зверніть увагу! Після переходу на онлайн-каси уявлення договору з ЦСО не обов'язково.

З 21.08.2017 діють нові форми заяви на реєстрацію ККТ і заяви про зняття з обліку ККТ.

Зазначені документи повинні бути представлені в податкову інспекцію в оригіналі. У разі їх відсутності в реєстрації касового апарату податківці відмовлять.

Крім того, при реєстрації ККМ податківці попросять пред'явити ІП документ, що засвідчує особу ІП, а ЮЛ - документ, що підтверджує повноваження діяти від імені організації (наприклад, протокол загальних зборів ТОВ або рішення про призначення одноосібного виконавчого органу). Якщо документи подає представник, то на підтвердження повноважень потрібно подати довіреність.

Як неодноразово роз'яснював Мінфін Росії податківці не вправі вимагати при реєстрації ККТ документи, що підтверджують права на приміщення, в яких буде використовуватися касовий апарат (договори оренди або свідоцтва про право власності).

Разом з тим на практиці можна зіткнутися з вимогами податківцем додатково представити будь-які документи (свідоцтво про реєстрацію, свідоцтво про постановку на облік і т. Д.). Щоб не загрузнути в суперечках з податківцями і не затягнути процедуру реєстрації ККТ, рекомендується заздалегідь з'ясувати у своєму податковому органі перелік необхідних для реєстрації касового апарату документів.

Також часто виникає питання, чи можна використовувати ККТ, яка виключена з реєстру касових апаратів. Відповідь на це питання в наступному листі.

Процедура реєстрації касового апарату.

Касовий апарат повинні зареєструвати протягом 5 робочих днів з дня отримання податковим органів документів. Про отримання пакету документів податківці повинні повідомити заявника. При цьому якщо податковий орган знайде недоліки в поданих на реєстрацію документах (наприклад, неповний комплект документів), то підприємець може їх виправити протягом 1 робочого дня після отримання повідомлення. Якщо не встигне, в реєстрації відмовлять.

Огляд касового апарат.

Перед тим як реєструвати ККМ, податківці повинні оглянути касовий апарат. Для проведення огляду з заявником узгоджується конкретний час. Якщо підприємець на огляд техніки в узгоджений час не прийде, в реєстрації відмовлять. Крім того, огляд ККМ проводиться разом з фахівцем постачальника або ЦСО.

Реєстрація ККТ.

Якщо в ході огляду зауважень до касового апарату і до представленого пакету документів у податківців не буде, то касовий апарат реєструється шляхом внесення відомостей до книги обліку ККТ, що ведеться податковим органом.

У представленому підприємцем паспорті касового апарату податківці зроблять відмітку про реєстрацію. Після чого підприємцю видається картка реєстрації касового апарату, обліковий талон і повертаються документи, подані на реєстрацію. Крім того, податківці запевняють представлений підприємцем журнал касира-операціоніста.

Плата за реєстрацію ККТ на сьогоднішній день не стягується.

Реєстрація ККТ в ФНС, ОФД, настройка ККТ і друк першого чека

Відмова в реєстрації ККМ.

Ми вже згадали в цій статті про деякі підстави відмови в реєстрації (неповний пакет або недоліки документів, не усунуті під час; або неявка підприємця в узгоджений час для огляду ККТ). Крім цього причиною відмови в реєстрації можуть стати:

  • звернення підприємця в неналежний податковий орган,
  • недостовірні відомості в заяві на реєстрацію,
  • знаходження реєстрованого ККМ в розшуку,
  • несправність ККМ або відсутність обов'язкових знаків і пломби,
  • незабезпечення фахівця податкового органу доступу до касового апарату.

Крім цього, особливо хотілося звернути увагу на такі підстави для відмови в реєстрації як пред'явлення на реєстрацію ККМ, не включеної до державного реєстру, і закінчення строку амортизації ККМ, виключеної з державного реєстру.

Однією з вимог до касових апаратів, які застосовуються в розрахунках готівкою, є включення їх до державного реєстру ККМ. Винятком з цього правила є випадки, коли касовий апарат був виключений з цього реєстру. Якщо такий апарат був зареєстрований підприємцем, то його можна продовжувати використовувати до закінчення терміну амортизації (до 7 років включно). Однак якщо підприємець купив такий ККМ у кого-небудь, то зареєструвати він його не зможе.

Разом з тим, і вживану ККМ іноді можна зареєструвати. За роз'ясненнями Мінфіну Росії це допускається при перереєстрації касового апарату в зв'язку з:

  • зміною найменування організації або П.І.Б. ІП,
  • зміною місця знаходження ЮЛ або місця проживання ІП,
  • реорганізацією ЮЛ,
  • відновленням ІП підприємницької діяльності (коли ІП реєструється знову),
  • внесенням ККТ в статутний капітал ЮЛ,
  • реєстрацією ЮЛ засновником ІП, на якого зареєстрований касовий апарат.

На закінчення кілька слів про відповідальність за використання касового апарату з порушенням встановленого порядку реєстрації. ІП або ЮЛ можуть притягнути до відповідальності за ст. 14.5 КоАП РФ. Штраф на ІП від 3000 до 4000 рублів, а на ЮЛ від 30 000 до 40 000 рублів.

Рекомендую подивитися відеоінструкцію, в якій просто і дохідливо пояснюється, як зареєструвати ККТ.

Перехід на онлайн-каси з 2017, 2018, 2019 років

У 2017 році розпочато поетапний перехід на онлайн-каси. Більшість підприємців і компаній повинні будуть перейти на цю нову техніку. Це торкнеться, в тому числі підприємців на ЕНВД або патентній системі. Для них перехід на онлайн-каси передбачений на 2018 рік. Також ряд підприємців і компаній отримали відстрочку до 2019 року. Детальніше про це читайте в спеціальних матеріалах сайту.

Кава-пауза: як отримати рівність?

Кава-пауза: як отримати рівність

Відповіді можна писати в коментарях нижче. Є кілька варіантів отримати рівність.

Що буде за використання касового апарату не за місцем реєстрації?
Кава-пауза: як отримати рівність?