Реклама
Реклама
Реклама

Вартість життя в Туреччині

  1. Продукти харчування в Туреччині
  2. Транспортні витрати і володіння автомобілем в Туреччині
  3. Телефонний зв'язок і інтернет в Туреччині
  4. Відео по темі: Скільки коштує життя в Туреччині?

фото sxc.hu

Думаючи про покупку нерухомості в Туреччині , Береш до уваги вартість самої нерухомості і майбутні витрати на її утримання. А ось вартість булки хліба в країні - це другорядна інформація. Але при тривалому проживанні в Туреччині вона виходить на перший план, тому що пов'язана з повсякденними видатками. Отже, корисна інформація про ціни на продукти харчування, експлуатацію автомобіля і зв'язок в Туреччині.

За прянощами та зеленню - на турецький базар

Продукти харчування в Туреччині


Між цінами на продукти харчування в Росії і Туреччині немає особливої ​​різниці.

Усередині самої країни ціни можуть відрізнятися в залежності від розміру населеного пункту, його розташування і кількості туристів. Наприклад, найвища вартість в Стамбулі; в столиці або в курортній Анталії ціни на продукти трохи нижче (не на всі).

За їжею в Туреччині можна відправитися в чотири основних місця: на ринок, в великий супермаркет, спеціалізований магазинчик або магазин "крокової доступності", і, нарешті, в численні заклади громадського харчування.

Що стосується місцевих ринків, то на них найкраще купувати фрукти, овочі, зелень і спеції. Тут існують сезонні знижки, свіжий товар представлений у всьому своєму різноманітті, а також є можливість поторгуватися.

Орієнтовна вартість овочів і фруктів в Туреччині:

  • 1 кг. картоплі - 0,44-0,5 євро або 17-20 руб.
  • 1 кг. моркви - 8,8 руб.
  • 1 кг. помідорів - 18-30 руб.
  • 1 кг. огірків - 38 руб.
  • 1 кг. капусти - 17 руб.
  • 1 кг. баклажанів - 38 руб.
  • 1 кг. яблук - 30 руб.
  • 1 кг. апельсинів - 20 руб.
  • 1 кг. бананів - 60 руб.
  • 1кг. полуниці - 60 руб.

У невеликих магазинчиках краще купувати продукти щоденного споживання (наприклад, хліб або молоко), адже ціни в них вище, ніж у великих супермаркетах. У країні діють як мережеві магазинчики (Bim, Genpa, Beyza), так і спеціалізовані, типу "Касапа", де продають м'ясо. За всіма іншими продуктами харчування варто йти у великі мережеві супермаркети. Найбільш відомі мережі - це Migros, Kiler, Makromarket, Carrefour, Kipa і ін.

Орієнтовна вартість продуктів в супермаркетах:

  • Хліб (250 грам) - від 6 руб. і вище
  • 1 літр молока - 30-40 руб.
  • 1 кг. вершкового масла - 120-200 руб.
  • 1 кг. сиру - від 150 руб. і вище
  • 1 кг. цукру - 40 руб.
  • Макарони (0,5 кг) - від 12 руб.
  • Яйця курячі (12 штук) - 50 руб.
  • 1 кг. ковбаси - від 150 руб., в залежності від сорту
  • 1 кг. яловичини - 250-400 руб.
  • 1 кг. баранини - від 400 руб.
  • Курка - від 80 руб. за кг.

Нарешті, вартість обіду в порівняно недорогому кафе складе 150-200 руб. на людину. Середній чек в ресторані середнього класу за обід, що складається з 3-х страв, дорівнює 850-1000 рублів на двох.

Бензин в Туреччині - дороге задоволення

Транспортні витрати і володіння автомобілем в Туреччині


Володіння власним автомобілем в Туреччині - це, практично, розкіш, враховуючи, що ціни на бензин в країні - найвищі в Європі. Сьогодні літр бензину в Туреччині коштує в середньому € 1,9 або 74 рубля. Можна трохи заощадити при пересуванні, використовуючи дизельне паливо, ціна якого близько € 1,7 або 67 рублів за літр. Тому багато автомобільних марки мають у Туреччині варіанти з дизельним мотором. Причина таких завищених (навіть у порівнянні з російськими) цін на паливо - розмір акцизів, закладених в його вартість. Бензин в Туреччині - суттєва стаття доходів державного бюджету.

На бензині витрати власника автомобіля, природно, не закінчуються. Окремо варто відзначити, що сам засіб пересування обійдеться вам на 10-30% дорожче, ніж на батьківщині. З одного боку, на території Туреччини проводиться автомобілі знаменитих марок Ford, Mercedes Benz, Toyota, Renault, Honda та інші. З іншого - в вартість машини закладаються два види податків: на предмети розкоші (OTV) і ПДВ (KDV).

Крім бензину до статей витрат також відносяться транспортний податок, страховка і техогляд.

Розмір транспортного податку в Туреччині (Motorlu Taşıtlar Vergisi) був збільшений з 1 січня 2012 року на 10,26%. Податкова ставка залежить від об'єму двигуна та віку автомобіля. Так, для автомобіля, яке молодше 3 років і має об'єм двигуна до 1300 куб. см., розмір податку становить приблизно € 209 або 8100 рублів в рік. Для двигуна з об'ємом 1300-1600 куб. см. розмір податкової ставки збільшується до € 332,5 або 12880 руб. в рік, для обсягу 1600-1800 куб. см. - до € 585 або 22650 руб. в рік, для обсягу 1800-2000 куб. см. - до € 920 або 35650 руб. на рік.

Технічний огляд вашого засобу пересування обійдеться приблизно в € 60 або 2350 рублів.

Страхування цивільної відповідальності в Туреччині (або Trafik Sigortası) є обов'язковим пунктом. Для легкового автомобіля вартість страховки складе від € 65 до € 130 (2500-5000 руб.) На рік.


Вхідні по мобільному - безкоштовні

Телефонний зв'язок і інтернет в Туреччині

Як зі стаціонарної телефонією, так і з мобільним зв'язком і інтерентеом в Туреччині немає проблем.

Підключення стаціонарного телефону займає всього три дні.

Хоча всі будинки і квартири на узбережжі телефонізовані, при відсутності телефону можна легко і швидко підключити телефонний номер. Для цього потрібно звернутися в офіс компанії TurkTelekom, і протягом трьох днів лінія буде підключена. Абонентська плата за стаціонарний телефон складе близько 170 руб. в місяць.

У цю ж компанію можна звернутися за послугою підключення домашнього інтернету. Нові багатоквартирні будинки, котеджі і вілли недалеко від узбережжя, як правило, здаються з проведеними комунікаціями.

Для підключення інтернету необхідно заповнити заяву, надати копії паспорта і посвідки на проживання, а також купити модем (приблизно 850 руб.). Абонентська плата при наявності трафіку 4GB становитиме близько 500 руб. в місяць, безлімітний тариф - близько 850 руб. в місяць. При укладанні довгострокового контракту на обслуговування (від 2 років) компанія надає значні знижки. Щоб підключити інтернет через 3G-модем, варто звернутися до одного з операторів мобільного зв'язку Туреччини. Сам модем обійдеться в приблизно 2500 руб, трафік 4Gb - в 850 руб.

Бездротовим доступом в інтернет можна безкоштовно скористатися практично в будь-якому кафе, барі чи ресторані. Замість звичного для росіян поняття "wi-fi" турки використовують слово «Wireless».

Вхідні дзвінки і короткі повідомлення (sms) у будь-якого оператора безкоштовні.

Найбільші оператори стільникового зв'язку в Туреччині - це Avea, Turkcell і Vodafone (або Telsim). Місцеву сім-карту можна придбати за 700 руб. Вхідні дзвінки і короткі повідомлення (sms) у будь-якого оператора безкоштовні. Для вихідного зв'язку використовується система умовних одиниць - "кредитів", баланс поповнюється за допомогою спеціальних карт.

Нерезидентам, які проживають в Туреччині тривалий час, важливо знати про необхідність реєстрації мобільних телефонів. Незареєстровані телефон з часом буде заблокований. Процедуру реєстрації можна зробити в телекомунікаційній службі або в салоні одного з турецьких операторів (Avea, Turkcell, Vodafone).

Відео по темі: Скільки коштує життя в Туреччині?

"Євразія нерухомість"


Читайте також:

"Купити квартиру в Туреччині: Середземноморське узбережжя"
"Нерухомість і хобі"
"Нерухомість і ЗСЖ: бальнеологічні курорти за кордоном"

Відео по темі: Скільки коштує життя в Туреччині?