Реклама
Реклама
Реклама

"Потомствені" матері-одиночки загрожують суспільству?

Боротьба за рівноправність статей, якій кілька десятиліть тому з завидною старанністю віддалися жінки, приносить цілком конкретні плоди. Традиційні уявлення про "осередку суспільства" зазнають радикальні зміни. На думку деяких фахівців, справа може дійти до того, що чоловіки не тільки взагалі перестануть бути головами сім'ї, але і будуть виключені з її складу. Боротьба за рівноправність статей, якій кілька десятиліть тому з завидною старанністю віддалися жінки, приносить цілком конкретні плоди

Фото: AP

Соціолог Джефф Денч в своєму дослідженні звернув увагу на те, що у матерів-одиначок частіше народжуються дівчатка, ніж хлопчики. Дочки виростають, і дуже великий шанс, що вони підуть материнському приклад і також народять дитину без чоловіка. Таким чином складаються сім'ї, що складаються з одних тільки жінок - матерів-одиначок в другому і навіть третьому поколінні.

Згідно зі статистичними даними, більше половини жінок, вихованих матерями-одинаками, самі стають такими. Ще десять років тому цей показник дорівнював 44 відсоткам, а за даними 2008 року він досяг 53 відсотків. Це серйозні цифри - особливо якщо врахувати той факт, що такі чисто жіночі сім'ї в сучасному суспільстві існують досить комфортно. Бабуся доглядає за дитиною, а мати і доросла дочка заробляють на цілком гідне існування.

Психологи переконані в тому, що такі сім'ї неповноцінні, тому що батьківське виховання не можна замінити нічим. Однак самі жінки, які живуть подібної життям і категорично не згодні впускати в неї чоловіків, дотримуються іншої точки зору.

Наприклад, сім'я Джейн Хатчінсон складається тільки з її кровних родичок по жіночій лінії. Зараз літній дамі за шістдесят, а свою дочку Полін вона народила в шістнадцять - від місцевого автослюсаря. За часів її молодості вагітність до шлюбу вважалася великим ганьбою. Батьки вигнали її з дому, і Джейн довелося жити в притулку для збилися зі шляху неповнолітніх дівчат. Через три роки після народження дитини вона вийшла заміж, але шлюб тривав лише нічого. Випробування, які випали на долю цієї жінки, зробили її надто самостійної - і неуживчивой.

Читайте також: Наука розклала любов по поличках

Фото: AP

Полін зараз працює торговим представником великої фірми. За її плечима, як і у матері, залишилося невдале заміжжя: весілля, зіграна в 20 років по юнацької примхи, закінчилася вагітністю - і розставанням. Дівчину підтримувала матір - і своєю любов'ю, і своїм прикладом. "Якщо ви росли без батька, то перспектива стати матір'ю-одиначкою не буде вас лякати або здаватися ненормальною. Тому традиція виховувати дітей самостійно передається по жіночій лінії з покоління в покоління", - вважає Джефф Денч.

А ось дочка Полін - Кайлі вже свідомо вибрала самотність. Вона завагітніла від свого приятеля в 17-річному віці і відмовилася від допомоги матері, яка пропонувала поговорити з батьком дитини Девідом і переконати його одружитися. Переривати вагітність Кайлі теж не захотіла і народила дочку Сару. При цьому вона продовжувала періодично зустрічатися зі своїм бойфрендом і через два роки знову від нього завагітніла. І знову на світ з'явилася дівчинка - Емма.

Зараз Кайлі переконана прихильниця самотності. "Люди марно прирівнюють підліткову вагітність до нещасного випадку. Когось це, можливо, шокує, але вже в 16 років я почала мріяти про власну дитину. Деякі напевно підозрюють мене в тому, що я народила двох дітей заради отримання житла, але на самому справі я і не думала ні про які пільги ", - запевняє дівчина.

Батько її дівчаток живе неподалік і надає посильну допомогу - іноді сидить з дівчатками і купує іграшки. Але це, як стверджує Кайлі, не відповідь на її прохання, оскільки вона його ні про що не просила. Просто сам Девід хоче брати участь в житті дітей, тому забороняти йому з ними бачитися було б незаконно і жорстоко.

Джейн і Полін стверджують, що не тільки не схвалювали рішення Кайлі відмовитися від заміжжя, але і намагалися її переконати. "Дитина без чоловіка - це останнє, чого я б побажала для своєї дочки. Мені добре знайомі всі проблеми, з якими стикається мати-одиначка, так що я знаю, що належить Кайлі. Залишається тільки сподіватися, що Девід завжди буде поруч, і коли -небудь вона все ж погодиться вийти за нього ", - міркує Полін.

Вона згадує, що звістка про відмову вагітної доньки від реєстрації шлюбу з батьком дитини стала для неї потрясінням і розчаруванням. "Мені здається, Кайлі занадто орієнтується на нас з мамою, - журиться Полін. - Ми мимоволі показали їй поганий приклад, який вона вважає нормою. Переконати її не виходить. Всякий раз, як ми починаємо говорити на цю болючу тему, дочка дорікає мене моїм же минулим ".

Раніше ми писали: Сімейні проблеми без "штампа в паспорті"

До слова, у Великобританії проблема неповних сімей має і свої специфічні особливості, досить далекі, наприклад, від російських реалій. Так, соціолог Джефф Денч сумнівається в тому, що англійські матері-одиначки не замислюються про пільги, які їм обіцяє їх "ущербний" статус. У багатьох європейських країнах розмір допомоги такий, що незаміжня жінка, народивши дитину, може не працювати.

У багатьох європейських країнах розмір допомоги такий, що незаміжня жінка, народивши дитину, може не працювати

Фото: AP

"Прийнято вважати, що частка одинокій матері важка і гірка, - говорить експерт. - Але давайте задумаємося над тим, що важче: відмовитися від сімейного життя на користь повної самостійності або докласти всіх зусиль для того, щоб шлюб відбувся. Багатьом сучасним жінкам друге дає складніше, і вони з легким серцем плодять бездоглядність, при цьому граючи роль соціальної жертви ".

Згідно із зібраними Денч даними, 57 відсотків матерів-одиначок ніколи не жили разом з чоловіками, що було їх усвідомленим вибором. В Англії кожну четверту сім'ю очолює жінка, яка виховала дітей без чоловіка.

"Так звані розширені жіночі сім'ї, що складаються з трьох поколінь, провокують розвиток нової сімейної субкультури. Живуть вони небагато, як правило, на соціальну допомогу, - пояснює Денч. - У роботі вони не дуже зацікавлені, тому що можуть прогодуватися і без неї. Суспільство , в якому обсяг пільг для матерів-одиначок настільки високий, що вони можуть не працювати, знаходиться на прямому шляху до роз'єднання. Не можна очікувати прагнення до сімейного життя від людей, яких матеріально заохочують відмовлятися від шлюбу ".

Велика кількість "розширених жіночих сімей" має й інші побічні ефекти. Науково доведено, що діти матерів-одиначок слабші фізично, мають низьким імунітетом і гірше вчаться в школі, потенційно схильні до асоціальної поведінки, ризикують отримати проблеми з владою і поліцією, а також з високим ступенем ймовірності стануть безробітними і будуть виховувати дитину без чоловіка.

Найсвіжіші новини читайте на головній сторінці .