Реклама
Реклама
Реклама

Податки в Іспанії: повний огляд в чотирьох частинах. Частина друга. Податок на прибуток

  1. Прибутковий податок з фізичних осіб
  2. Прибутковий податок з нерезидентів

& nbsp

У першій частині нашої статті « Податки в Іспанії »Ми розглянули загальні питання оподаткування в Королівстві. Нижче ми торкнемося деяких податків, що представляють інтерес для наших громадян, - як для тих, які є резидентами в Іспанії, так і для тих, хто резидентом не є.

Прибутковий податок з фізичних осіб

Прибутковий податок в Іспанії називається «Податок на доходи фізичних осіб» (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas або скорочено IRPF). Цей податок сплачують усі резиденти нарівні з громадянами. Доходи нерезидентів цим податком не обкладаються.

Звільняються від сплати прибуткового податку в Іспанії іноземні громадяни в одному з наступних випадків:

  • Якщо за звітний період людина отримувала заробітну плату, пенсію, допомогу по непрацездатності, аліменти і т.д., і його дохід не перевищив 22 000 євро в рік. Цей мінімум знижується до 11 200 євро, якщо прибуток отримана з декількох джерел, якщо з доходу не відчужуються будь утримання або якщо цей дохід фіксований.
    Наприклад, іноземний громадянин отримує пенсію, з якої в Іспанії не проводяться ніякі відрахування. При цьому він є платником прибуткового податку для фізичних осіб тільки тоді, коли сума пенсії за рік склала 11 200 євро або більше. В цьому випадку іноземний громадянин-резидент сплачує прибутковий податок в Іспанії, навіть якщо на батьківщині з його пенсії проводилися якісь утримання.
  • Якщо за звітний період резидент отримував доходи з капіталу (відсотки за банківським вкладом, дивіденди з акцій і т.д.), і ці доходи не перевищили 1 600 євро за рік.
  • Звільняються від сплати прибуткового податку особи, які займалися підприємницькою діяльністю, але їх дохід не перевищив 1 000 євро в рік.
    Проте, всі ці суб'єкти повинні подавати декларацію про доходи, якщо вони отримують (або хочуть отримати) пільги у зв'язку з придбанням постійного житла. Під постійним житлом податкова інспекція розуміє нерухомість, в якій людина постійно живе не менше трьох років.

Таким чином, в числі інших підлягають оподаткуванню прибутковим податком в Іспанії такі доходи:

  • заробітня плата;
  • доходи від економічної діяльності;
  • доходи з капіталу;
  • доходи від нерухомості.

Прибутковий податок в Іспанії прогресивний, ставка змінюється від 18% до 48% і може незначно відрізнятися в залежності від провінції, тому що частина цього податку йде в місцевий бюджет, і уряд провінції може на свій розсуд надати ті чи інші пільги. Щоб розрахувати ставку податку, зверніться до наших фахівців.

Прибутковий податок з нерезидентів

Нерезиденти також платять прибутковий податок. Однак для них діє окреме податкове законодавство.

Прибутковий податок з нерезидентів називається Impuesto sobre la renta de no residentes або скорочено IRNR. Вже з самої назви видно, що резидентів цей податок не стосується.

Іноземні громадяни, які мають у Іспанії статус нерезидента, платять прибутковий податок з нерезидентів в тому випадку, якщо отримують на території держав один з наступних видів доходів:

  • доходи від економічної діяльності;
  • заробітну плату;
  • пенсії і подібні виплати;
  • гонорари або виплати, які одержуються главами або членами адміністративних рад (рад директорів, керуючих органів і т.д.) або представницьких органів;
  • доходи з капіталу (відсотки по вкладах, дивіденди по акціях і т.д.);
  • доходи з нерухомого майна;
  • дохід, поставлений фізичним особам - власникам нерухомості, не залученою в економічну діяльність.

Якщо ви володієте нерухомістю в Іспанії, то зобов'язані платити прибутковий податок, навіть якщо ви її не здаєте в оренду. Поставлений дохід нараховується з кадастрової вартості житла (яка вказується при оплаті муніципального податку на нерухомість) і становить, як правило, 2%. З цієї суми і налічується податок за ставкою 24%. Якщо ви здаєте нерухомість в оренду, податок сплачується з реальних отриманих доходів.

Податок стягується за плоскою шкалою. Ставка дорівнює 24%.

Ці два податки виключають один одного. Одна людина не може платити двічі, а відраховує тільки один з двох - або прибутковий податок з фізичних осіб, або прибутковий податок з нерезидентів. Розмір податку залежить від дуже багатьох чинників. Передбачено цілий ряд пільг і послаблень для тих чи інших осіб. Без допомоги фахівців розібратися у всіх тонкощах неможливо.

Звертайтеся в нашу компанію, і ви отримаєте кваліфіковану допомогу.