Реклама
Реклама
Реклама

"Ти почав війну": Чому у Коломойського воюють з Порошенком "темниками" Кремля

Опублікований в мережі монолог Ігоря Палиці, бізнес-партнера Ігоря Коломойського, дає можливість зрозуміти, кого підтримуватимуть на виборах екс- "приватівці" Опублікований в мережі монолог Ігоря Палиці, бізнес-партнера Ігоря Коломойського, дає можливість зрозуміти, кого підтримуватимуть на виборах екс- приватівці   Ігор Палиця в компанії іншого укроповца Олександра Шевченко, який вже заявив про намір балотуватися в президенти, висловив цілий ряд претензій до Петра Порошенка

Ігор Палиця в компанії іншого "укроповца" Олександра Шевченко, який вже заявив про намір балотуватися в президенти, висловив цілий ряд претензій до Петра Порошенка. Деякі з цих претензій дуже нагадують меседжі, які ретранслюються російською "п'ятою колоною". В першу чергу, щодо війни на сході України.

Палиця звинувачує Порошенка в тому, що він почав війну, і її продовжує. "Ти нам розповідаєш, що треба більше грошей вкладати в економіку війни? Коли людям нема за що жити, нема за що купувати житло, вчити своїх дітей", - каже Палиця. І називає президента "тимчасовим", якому вже давно ніхто не довіряє. Він також звинувачує Порошенка, що той посадив Надію Савченко. "Людину, за якого боровся весь світ, якій дали Героя України, треба садити в тюрму? Треба не на неї зробити акцент, а на тих, через кого вона хотіла підірвати або розстріляти цю Верховну Раду", - радить соратник Коломойського. Він не перший, хто таким чином намагається виправдати Савченко. Мовляв, вона хотіла зробити те, чого хоче народ.

Наступний його тезу: влада грабує Україну, але часу їй залишилося небагато. "Ми зробимо так, що все повернеться до бюджету. Ми всі у вас заберемо і віддамо в бюджет", - обіцяє він Порошенко. У свою чергу Шевченко загрожує Порошенко долею Януковича. Далі Палиця артикулює образи на президента через ситуацію з поставками скрапленого газу і в цьому контексті звинувачує його в бізнес-відносинах з Віктором Медведчуком. А ще - обіцяє емігрувати з України, якщо Порошенко вийде в другий тур.

Отже, що це за відео. По-перше, Палиця і Шевченко спілкувалися з кимось із журналістів, там чути голос третьої особи, і якщо запис потрапив в мережу, то тут питання: санкціоновано чи ні. Відео являє собою нарізку з фраз співрозмовників, але ми не знаємо, що це була за зустріч, де конкретно вона сталася, і погоджували з ними її поява саме зараз. Тому що оприлюднення відео збіглося за часом з візитом Юлії Тимошенко до Польщі, де вона жила в одному готелі з Коломойським. Фотографії з нею, а також фото Палиці і Коломойського недавно оприлюднили в мережі. Підтвердження зустрічі в Варшаві екс- "приватівців" з лідером "Батьківщини" немає, проте можна припустити, що вона була.

По-друге, Палиця зі звинуваченнями на адресу Порошенка в тому, що він почав війну, відверто перегнув. Образи образами, але підносити патрони російській пропаганді - це вже занадто. Цілком ймовірно, що сказане - один з елементів політичної технології, яка використовуватиметься проти Порошенка під час кампанії. Адже трохи раніше фактично про те ж, тільки іншими словами, говорила Тимошенко. Нагадаємо, вона звинуватила президента в бажанні зірвати вибори шляхом ескалації конфлікту на сході і введення воєнного стану.

Depo.ua тоді писав, що таким чином Тимошенко підіграла Кремлю, який більше чотирьох років вживає слово, що в Україні громадянська війна, а Росія тут ні до чого. Після заяв Палиці можна стверджувати, що протягом наступних місяців тезу про вино нинішньої влади, а не Москви, в продовженні війни заради заробітку активно буде насаджуватися в суспільне думці. Ставка робитиметься на втому суспільства від збройного конфлікту. При цьому жодного адекватного варіанту його припинення ніхто не пропонує. Вимога виконувати Будапештський меморандум, повернутися до Нормандського формату, вийти з Мінських домовленостей - дешевий популізм.

По-третє, уявний крен вліво Палиці, який обіцяє забрати все у Порошенка і роздати людям - теж політтехнологія, суть якої, насправді, в помсту однієї людини. Зрозуміло, що ні Тимошенко, ні будь-хто з інших кандидатів, які зараз обіцяють відібрати і поділити, не будуть цього робити. Наприклад, про якісь неприємності для того ж Медведчука Юлія Володимирівна не говорить. А значить скоріше мова йде про спробу дати сигнал багатіям, щоб вони швидше вирішували, на кого робити ставку на виборах.

І, останнє: ми спостерігаємо процес консолідації всіх скривджених на Порошенко навколо єдиної мети - прибрати його з посади президента. Але ми не бачимо адекватного плану дій після цього. Це - один з ключових трендів української політики, який, на жаль, з наближенням дати голосування тільки посилюватися.

Ти нам розповідаєш, що треба більше грошей вкладати в економіку війни?
Людину, за якого боровся весь світ, якій дали Героя України, треба садити в тюрму?