Реклама
Реклама
Реклама

Давній опонент Сергія Полонського розкрив подробиці продажу Potok

Власник Національного резервного банку Олександр Лебедєв

Е. Кузьміна / Відомості

Хто володіє Potok

Акціонери: Сергій Полонський (75%), Володимир Голубєв, Роман Троценко, Максим Темников (дані на осінь 2012 року). Виручка (без ПДВ, 2011 р) - $ 281 млн, прогноз на 2012 р - $ 196 млн.

Протистояння між власником Національного резервного банку Олександром Лебедєвим і його давнім опонентом Сергієм Полонським, засновником девелоперської компанії Potok, триває. Сьогодні Лебедєв в своєму блозі звернувся до пайовикам і кредиторам Potok, опублікувавши скановані копії документів, що розкривають подробиці операції з продажу девелоперської компанії.

Лебедєв пише, що ще в березні 2013 року, перебуваючи у в'язниці камбоджійського міста Сіануквілль, Полонський підписав документи про продаж всього свого бізнесу з Олексієм Басистова, які представляють за дорученням компанію, зареєстровану на Британських Віргінських островах. Згідно з угодою за весь бізнес Potok має бути заплачено $ 100 млн. Повіреними в угоді виступили кіпрські юристи з фірми Christodolous G. Vassiliades & Co LLC, які були присутні під час підписання документів у в'язниці Сіануквілля.

Лебедєв стверджує, що $ 5 млн завдатку 25 березня надійшли на рахунок Олександра Добровінського (адвокат Полонського і нинішній голова правління Potok) в швейцарському банку Heritage. У цьому банку старшим віце-президентом працює Олена Мозер, колишня дружина Добровінського. В ході операції $ 250 000 заробив сам Добровінський, пише Лебедєв, а ще $ 500 000 з цієї суми за дорученням Полонського були перераховані на рахунок в Union Commercial Bank в Пномпені.

Басистів, який є співвласником адвокатського бюро «Бартоліус» і керівником фонду захисту та підтримки ошуканих інвесторів, підтвердив, що дійсно уклав угоду з Полонським. За його словами, він діє в інтересах свого клієнта, назвати якого він відмовився. Голова правління Potok і адвокат Полонського Олександр Добровінський каже, що операція з продажу частки Полонського (78%) дійсно обговорюється, але остаточного рішення по ній немає. "Буквально минулого тижня ми обговорювали з Полонським додаткові деталі, не прописана ще сума угоди, так що, можливо, цей договір вже не зовсім актуальне", - сказав Добровінський. Джерело, близьке до міноритарних акціонерів, говорить, що цей договір не має юридичної сили, так як угода не погоджена з ними, як цього вимагає акціонерну угоду. Хто виступить покупцем, Добровінський точно не сказав. Раніше газета «Коммерсант» повідомляла, що бізнесмен Роман Троценко може отримати 90% Potok, а ще 10% купить сам Добровінський. Добровінський каже, що має намір брати участь в угоді і хоче купити до 50% компанії. З приводу Троценко, за його словами, питання не вирішене. Зв'язатися з Троценко не вдалося.

Лебедєв запропонував допомогу своєї юридичної компанії всім кредиторам і пайовикам Potok, чий публічний борг він оцінив в $ 1 млрд. Ці зобов'язання включають в себе позики у банків, CLN, LPN, рублеві облігації. Ці кошти гарантовані нерухомістю і девелоперськими проектами компанії, а також особистими поручительствами Полонського, нагадує Лебедєв. Зараз Potok, за даними компанії, вже пред'явлені позови від різних контрагентів на суму приблизно в $ 50 млн, а загальна боргове навантаження (в тому числі громадянський обов'язок, заборгованості перед підрядниками та партнерами і т. Д.) Компанії становить $ 1,5 млрд. Також з девелопером судяться пайовики ЖК «Кутузовская миля».

У самому Potok ситуацію не коментують. Зв'язатися з Полонським поки не вдається. У ЗМІ з'явилися повідомлення, що він покинув територію Камбоджі і знаходиться в Женеві, хоча випущений з в'язниці під підписку про невиїзд. Добровінський цього не коментує, але два джерела, близьких до акціонерів, цю інформацію підтвердили.

Девелоперську компанію Potok c осені 2012 р планував викупити бізнесмен Олексій Алякін. Умови угоди, які озвучували боку, були схожі на ті, що описує Лебедєв. На першому етапі Алякін купував 75% в компанії - частку Полонського. Джерела, близькі до акціонерів, говорили, що сума операції складе $ 200 млн, з яких близько половини буде виплачено грошима, а половина - активами групи. Але 18 лютого Полонський підписав наказ про звільнення Алякіна з усіх займаних посад. Пізніше Добровінський повідомив, що розрив угоди пов'язаний з тим, що Полонський так і не отримав грошей. В результаті угода була припинена, новим гендиректором КК «Потік 8» призначений Мирон Шакіра, а головою правління групи - Добровінський. Джерела, близькі до сторін угоди, раніше розповідали, що в договорі між Полонським і Алякіним передбачений $ 50-мільйонний штраф за розірвання угоди. Керівництво девелоперської компанії згодом звинуватило Алякіна у переведенні активів з Potok на суму понад 2 млрд руб.

У Лебедєва з Полонським давнє протистояння. У студії НТВ під час запису програми «НТВшнікі» бізнесмени побилися. Власник «Національного резервного банку» нокаутував Полонського. Зі студії девелопер пішов з синцями і в первинних джинсах.