Реклама
Реклама
Реклама

Заперечення на акт податкової перевірки подаємо правильно

Напевно кожен платник податків в процесі своєї підприємницької діяльності зіткнувся з податковими перевірками. І не завжди дані перевірки проходять для них гладко. При цьому часто платники податків, і, скажімо, не без підстав, не згодні з висновками, викладеними в матеріалах податкових перевірок. Податковим законодавством передбачена ще до винесення рішення, на стадії розгляду матеріалів податкової перевірки, можливість оскаржити висновки податківців. Для таких випадків ФНС Росії випустила методичку по подачі заперечень. Про це ми і розповімо в нашій статті.

Порядок подачі заперечень на акти податкових перевірок регламентований Порядок подачі заперечень на акти податкових перевірок регламентований

Згідно з пунктом 6 статті 100 НК РФ особа, щодо якої проводилася податкова перевірка, (його представник) у разі незгоди з фактами, викладеними в акті податкової перевірки, а також з висновками і пропозиціями перевіряючих протягом одного місяця з дня отримання акта податкової перевірки має право подати до відповідного податкового органу письмові заперечення за вказаною акту в цілому або по його окремих положень. При цьому особа, щодо якої проводилася податкова перевірка, (його представник) має право додати до письмових заперечень чи узгоджений термін передати до податкового органу документи (їх завірені копії), що підтверджують обгрунтованість своїх заперечень.

Заперечення - це письмове звернення до податкового органу, що виражає незгоду з актом податкової перевірки, результатами додаткових заходів податкового контролю або актом про виявлення фактів, що свідчать про податкові правопорушення. При явці на розгляд акту, а також результатів додаткових заходів податкового контролю можна давати усні пояснення, а також представляти підтверджуючі документи.

ФНС Росії в своєму листі докладно виклала порядок подачі заперечень на акти податкових перевірок (Інформація ФНС Росії «Подача заперечень на акти податкових перевірок»). Розглянемо основні моменти даної інструкції.

Терміни, в які представляються заперечення

Заперечення подаються до податкового органу протягом одного місяця з дня отримання акта в разі незгоди з фактами, викладеними:

  • в акті податкової перевірки;
  • в акті про виявлення фактів, що свідчать про податкові правопорушення.

При цьому якщо платник податків не згоден з актом тільки в частині, то можна уявити письмові заперечення за вказаною акту не в цілому, а тільки по його окремих положень, з якими не згоден платник податків.

А ось якщо у платника податків проводилися додаткові заходи податкового контролю, він також має право подати письмові заперечення за результатами додаткових заходів податкового контролю в цілому або частини, але заперечення подаються протягом 10 днів з дня закінчення строку проведення додаткових заходів податкового контролю.

Яким чином представляються заперечення?

Платники податків можуть представляти заперечення наступним чином:

  • в канцелярію податкового органу або вікно прийому документів податкового органу;
  • поштою.

Це може робити платник податків особисто і (або) через представника.

Хто може подавати заперечення?

Заперечення до податкового органу можуть представляти:

  • представники організації за законом або на підставі установчих документів;
  • представники фізичної особи відповідно до цивільного законодавства.

Уповноважені представники:

  • це представники, що діють на підставі довіреності.

Як подати заперечення на акти податкових перевірок?

У разі незгоди з фактами, викладеними в акті податкової перевірки, а також з висновками і пропозиціями перевіряючих заперечення необхідно направити на адресу податкового органу, що склав акт.

Дізнатися номер, адреса і реквізити своєї податкової інспекції можна за допомогою сервісу «Адреса та платіжні реквізити Вашої інспекції».

Законні представники:

  • це представники організації, що діють за законом або на підставі установчих документів;
  • це представники фізичної особи відповідно до цивільного законодавства.

Уповноважені представники:

  • це представники, що діють на підставі довіреності.

Процедура розгляду заперечень

Керівник (заступник керівника) податкового органу сповіщає про час і місце розгляду матеріалів податкової перевірки особа, щодо якої проводилася ця перевірка.

Перед тим як почати розгляд матеріалів податкової перевірки, керівник (заступник керівника) податкового органу перевіряє явку особи, щодо якої складено акт.

У разі явки особи керівник (заступник керівника) податкового органу розглядає матеріали податкової перевірки (або матеріали справи) і заперечення особи (в разі їх наявності).

У разі неявки особи керівник (заступник керівника) податкового органу встановлює, сповіщено чи особа про дату, час і місце розгляду матеріалів податкової перевірки.

Якщо особа, щодо якої розглядаються матеріали податкової перевірки, було належним чином повідомлено про час і місце розгляду матеріалів податкової перевірки, то:

  • в разі якщо присутність особи визнано обов'язковою, приймається рішення про відкладення розгляду матеріалів податкової перевірки;
  • в разі якщо присутність особи не визнано обов'язковою, приймається рішення про розгляд матеріалів податкового контролю під час відсутності зазначеної особи.

У разі з'ясування, що особа, щодо якої розглядаються матеріали податкової перевірки, було сповіщено неналежним чином, то приймається рішення про відкладення розгляду матеріалів податкової перевірки.

При явці на розгляд матеріалів податкової перевірки особа, щодо якої складено акт, має право давати усні пояснення, а також представляти підтверджуючі документи в обгрунтування своїх доводів.

Перед тим як перейти до розгляду матеріалів податкової перевірки по суті, керівник (заступник керівника) податкового органу в силу пункту 3 статті 101 НК РФ повинен:

  • оголосити, хто розглядає справу і матеріали якої податкової перевірки підлягають розгляду;
  • встановити факт явки осіб, запрошених для участі в розгляді;
  • в разі участі представника особи, щодо якої проводилася податкова перевірка, перевірити повноваження цього представника;
  • роз'яснити особам, які беруть участь у процедурі розгляду, їх права та обов'язки;
  • винести рішення про відкладення розгляду матеріалів податкової перевірки в разі неявки особи, участь якого необхідно для розгляду.

За результатами розгляду матеріалів податкової перевірки керівник (заступник керівника) податкового органу виносить одне з таких рішень:

  • рішення про проведення додаткових заходів податкового контролю;
  • про притягнення до відповідальності за вчинення податкового правопорушення;
  • про відмову у притягненні до відповідальності за вчинення податкового правопорушення;
  • про притягнення особи до відповідальності за податкове правопорушення;
  • про відмову в залученні особи до відповідальності за податкове правопорушення.

Відповідно до пункту 4 статті 101 НК РФ при розгляді матеріалів податкової перевірки ведеться протокол. Цей документ складається за формою, затвердженою Наказом ФНС Росії від 08.05.2015 № ММВ-7-2 / 189 @ (Додаток № 28 до цього наказу). У ньому перевіряючі фіксують всі обставини розгляду матеріалів податкової перевірки, в тому числі наявність або відсутність зауважень до протоколу. Крім того, до протоколу можуть додаватися, наприклад, фотографічні знімки, аудіо- та відеозаписи, копії документів, що підтверджують повноваження представників, інші матеріали. Інформація про таких додатках підлягає відображенню в протоколі. Це випливає з форми даного документа. Печаткою податкових органів протокол не посвідчується.

Читайте також: 80 питань, які податківці і слідчі поставлять співробітникам, головбухові і директору при перевірці

Спеціальний бланк подачі заперечень

Раніше заперечення на акт податкової перевірки складалося в довільній формі. Тепер платники податків, які не згодні з актом податкової перевірки, можуть скористатися спеціальним бланком. Його підготувала ФНС Росії (Інформація ФНС Росії «Подача заперечень на акти податкових перевірок»).

Нічого незвичайного в цьому бланку немає. Можна звернути увагу платників податків лише на такі особливості. Обставини, яким не відповідають факти, викладені в акті перевірки, податківці пропонують вказувати з посиланнями на підтверджувальні документи. Також рекомендується приводити норми законів, з якими не співвідносяться висновки контролерів.

Незважаючи на те що податкове законодавство не вимагає подавати заперечення по певній формі, зручніше скористатися бланком, запропонованим ФНС Росії, ніж розробляти свій власний бланк.

Відстоювати свої позиції платникам податків допоможуть рішення вищих судів

При відстоюванні своїх прав в суперечці з податківцями платникам податків можуть допомогти прийняті в першому кварталі 2018 року судові рішення КС РФ і ЗС РФ з питань оподаткування. Огляд таких рішень зробила ФНС Росії. Документ розміщений на сайті відомства. Податківці враховують судову практику у своїй роботі, тому платникам податків варто звернути увагу на огляд, так як в разі виникнення спірної ситуації в ході податкових перевірок з податківцями платники податків в обгрунтування своєї позиції можуть скористатися судовою практикою, наведеної в огляді.

Розглянемо дві найбільш цікавих з них.

1. Неприпустимо створювати умови для справляння податків понад те, що потрібно за законом

Податкове відомство вказало своїм підлеглим на те, що податкове адміністрування має здійснюватися з урахуванням принципу сумлінності, який передбачає облік законних інтересів платників податків і неприпустимість створення умов для справляння податків понад те, що потрібно за законом. Дані висновки містяться в Визначенні Верховного Суду Російської Федерації від 16.02.2018 № 302-КГ17-16602 у справі № А33-17038 / 2015 (АТ «Бамтунельбуд» проти Міжрайонною інспекції Федеральної податкової служби по найбільших платниках податків по Красноярському краю).

У суді було розглянуто наступна ситуація. В рамках виїзної перевірки податківці скасували рішення своїх же колег про повернення ПДВ за недійсним правочином. На думку перевіряючих, які проводили виїзну податкову перевірку, повертати переплату потрібно було заявивши відрахування по ПДВ. Однак на момент винесення рішення про скасування трирічний термін для застосування вирахування вже закінчився. Тим самим контролери позбавили платника податків права на повернення переплати. ВС РФ визнав таку поведінку неприпустимою.

Звісно ж, що тепер податківці під час перевірок не допускатимуть подібних порушень. Однак, якщо ж платники податків опиняться в подібній ситуації, вони мають право послатися в запереченнях на це рішення суда.

2. Низька ціна - не привід для притягнення до відповідальності

ФНС Росії в своєму огляді вказала, що відмінність застосованої платником податків ціни від рівня цін, які звичайно застосовуються за ідентичним (однорідним) товарів, робіт або послуг іншими учасниками цивільного обороту, не може служити самостійною підставою для висновку про отриманні платником податків необгрунтованої податкової вигоди. Дані висновки містяться в Визначенні Верховного Суду Російської Федерації від 29.03.2018 № 303-КГ17-19327 у справі № А04-9989 / 2016 (індивідуальний підприємець проти Міжрайонною інспекції Федеральної податкової служби № 2 по Амурській області). Судом була розглянута наступна ситуація.

В ході виїзної податкової перевірки податківці визнали, що довели необгрунтовану податкову вигоду підприємця. У своєму рішення про притягнення підприємця до податкової відповідальності перевіряючі посилалися на його взаємозалежність з контрагентом і низькі ціни в угодах з ним. Однак ВС РФ вказав перевіряючим, що ціни можуть відрізнятися. Тільки багаторазова різниця може говорити про необгрунтовану податкову вигоду, і то лише в сукупності з іншими обставинами. Як видно з судового акта, взаємозалежність такою обставиною не є. Крім того, відхилення в даному випадку не було багаторазовим.

3. Також в огляді наведені інші судові рішення, які містять, зокрема, такі висновки:

  • податковий агент, який допустив прострочення у виплаті ПДФО (правильно обчисленого в представленому розрахунку), не повинен бути позбавлений права на звільнення від податкової відповідальності (Ухвала Конституційного Суду Російської Федерації від 06.02.2018 № 6-П);
  • обов'язок по сплаті відсотків в підвищеному розмірі (виходячи з дворазовою ставки рефінансування) на суму надміру відшкодованого ПДВ не звільняє платника податків від відповідальності у вигляді штрафу за несплату податку, оскільки зазначені відсотки є лише компенсацією втрат бюджету (Визначення Конституційного Суду Російської Федерації від 25.01.2018 № 16-О).

Ми бажаємо вам, щоб за результатами податкових перевірок рішення податкового органу було тільки про відмову у притягненні до відповідальності за вчинення податкового правопорушення.

Яким чином представляються заперечення?
Хто може подавати заперечення?
Як подати заперечення на акти податкових перевірок?