Реклама
Реклама
Реклама

Залив квартири 2019 - Порядок дій ~ Консультація юриста СПб

  1. Порядок дій при затоці квартири
  2. Експертиза збитку після затоки квартири
  3. Затопили сусіди зверху
  4. Залив квартири з вини керуючої організації
  5. Захист прав споживача при суперечці з керуючою організацією
  6. Чи потрібно направляти претензію винуватцю затоки
  7. Позовна заява до суду про відшкодування збитків у зв'язку затокою квартири
  8. Відшкодування шкоди при затоці квартири. послуги юриста

Порядок дій при затоці квартири
Експертиза збитку після затоки квартири
Затопили сусіди зверху
Залив квартири з вини керуючої організації
Захист прав споживача при суперечці з керуючою організацією
Чи потрібно направляти претензію винуватцю затоки
Позовна заява до суду про відшкодування збитків у зв'язку затокою квартири
Відшкодування шкоди при затоці квартири. послуги юриста

Якщо ваша квартира постраждала від затоки слід знати кілька важливих правил, при дотриманні яких ви зможете без праці домогтися відшкодування заподіяної шкоди. Якщо ж винуватцем протікання з'явилася керуюча компанія, то ваші взаємини з останньої також підпадають під дію Закону РФ «Про захист прав споживачів».

Отже, при затоці квартирі слід негайно вжити необхідних заходів.

В першу чергу факт затоки, а також пошкодження, завдані в результаті затоки, повинні бути зафіксовані документально. Йдеться про складання актів затоки, фото і відео-фіксації.

Обов'язково потрібно з'ясувати причини затоки. Потерпілий від затоки повинен діяти чітко і швидко, при цьому пам'ятати, перше - це фіксація факту затоки. Відкладати на наступний день виклик аварійної служби або представників керуючої компанії і складання необхідної документації по затоці не рекомендується. Все потрібно робити по «гарячих слідах», інакше відшкодування збитку може стати важким.

Порядок дій при затоці квартири

  • Виклик аварійної служби (при аварії), або працівників керуючої організації (ТСЖ, Жилкомсервіс, ЖЕК, ЖКС і т.д.)
  • Фіксація затоки і встановлення його причини (складання співробітниками аварійно-диспетчерської служби або керуючої компанії акту про затоці)
  • Фіксація пошкоджень: (фото та / або відео-фіксація, докладний опис переліку та характеру пошкоджень в акті про затоці)
  • Оцінка вартості пошкодженого майна і відновного ремонту. Для цього потрібно запросити незалежного експерта (оцінювача)
  • Пред'явлення винуватцю досудового вимоги про відшкодування шкоди (після отримання результатів оцінки)
  • Звернення до суду з позовом до винуватця затоки про відшкодування заподіяної шкоди (при незадоволенні ним досудового вимоги добровільно)

Аварійна служба викликається в разі аварії, внаслідок якої стався залив, співробітники аварійно-диспетчерської служби повинні усунути аварію і зафіксувати її наслідки шляхом складання відповідного акту.

Якщо аварія сталася через вишерасположенной квартири, доступ до якої відсутній (мешканців немає вдома), співробітники аварійної служби зобов'язані повністю відключити систему водопостачання відповідного стояка (в необхідних випадках - будинки), до усунення аварії.

Якщо аварії немає, для складання акта слід викликати працівника керуючої організації, який також зобов'язаний скласти акт за фактом затоки.

В акті затоки аварійники або керуюча компанія повинні детально відобразити такі відомості:

  • Дата, час, місце і причини аварії, заходи, прийняті для усунення аварії (якщо сталася аварія)
  • Причини і місце виникнення протікання
  • Відомості про постраждалу квартирі
  • Відомості про квартирі, з якої стався витік
  • Всі пошкодження майна в постраждалій квартирі

ВАЖЛИВО: При складання акту про затоці необхідно простежити за тим, щоб в ньому докладно були вказані всі виниклі в результаті протікання пошкодження стін, стелі, підлоги, меблів та іншого майна. Співробітник, що становить акт, повинен вказати в яких приміщеннях квартири (призначення, площа) є сліди протікання, їх масштаби (площа слідів протікання на стінах, стелі, підлозі), перелік майна, яке постраждало. Зрозуміло, в акті зазначаються всі видимі пошкодження, проте, наприклад, здуття паркетної підлоги або відшарування шпалер від стін, може статися і пізніше. У цьому випадку незайвим буде складання додаткового акта, із зазначенням знову проявилися наслідків затоки.

Залив квартири. Консультація юриста. Тел. + 7 (812) 989-47-47 (цілодобово) Безкоштовна консультація по телефону

Експертиза збитку після затоки квартири

Для того, щоб оцінити наслідки протікання і виставити вимогу про відшкодування шкоди винуватцю затоки, потерпілому необхідно звернутися в незалежну експертну організацію, яка спеціалізується на оцінці відновного ремонту після затоки.

Експерт проводить огляд постраждалого майна, після чого проводить оцінку вартості відновлювального ремонту.

ВАЖЛИВО: Про виклик співробітника експертної організації та часу проведення огляду слід повідомити винуватця затоки. Це можна зробити шляхом подання відповідного повідомлення або телеграми з повідомленням про вручення.

Звіт про оцінку збитку складається в середньому протягом 3 днів. Після його отримання потерпілий вже може висунути письмове досудове вимога винуватцю затоки.

Затопили сусіди зверху

У більшості випадків винуватцем протікання є мешканці з вищерозташованих квартир.

Причини затоки можуть бути різні:

  • Чи не вимкнений кран водопостачання
  • Несправність сантехніки усередині квартири (змішувачів, стояків і т.д.)
  • Розрив вентиля гарячого водопостачання або радіатора опалення
  • Поломка пральної / посудомийної машини і текти з неї
  • Текти з переповненої раковини / ванни
  • Неправильно проведені роботи по установці / заміні системи водопостачання в квартирі
  • Пошкодження труб всередині квартири, що йдуть після запірно-регулювальних клапанів
  • інші причини

Співробітники комунальної / аварійної служби і КК повинні провести огляд квартири, з якої стався залив і встановити з якої причини сталася протікання.

Нерідко буває закритий доступ в квартиру, з якої стався витік води. Це може бути пов'язано як з відсутністю мешканців будинку, так і їх відмовою забезпечити доступ в квартиру. В цьому випадку працівники керуючої компанії зобов'язані або скласти окремий акт про недопуск в житлове приміщення, або вказати на це в акті про затоці.

Найголовніше - зафіксувати той факт, що протікання відбувається з вишерасположенной квартири.

Бувають випадки, коли залиті кілька квартир по стояку. У будь-якому випадку, співробітники керуючої компанії повинні вжити всіх необхідних заходів до встановлення причини і винуватця затоки, і відобразити це в акті про затоці.

Пам'ятайте, що згідно зі статтею +1064 Цивільного кодексу РФ, обов'язок по відшкодуванню шкоди, заподіяної майну громадянина, лежить саме особі, яка заподіяла шкоду.

Саме для встановлення причинно-наслідкового зв'язку між діями винної сторони і виникли збитком необхідне складання акту, з якого видно, з чиєї вини стався залив.

Залив квартири з вини керуючої організації

Винуватцем затоки може стати керуюча компанія.

Давайте розберемося, які випадки відносяться до зони відповідальності керуючої організації.

Як відомо, керуюча організація відповідає за управління, утримання і обслуговування общедового майна в багатоквартирному будинку, вона повинна стежити за справністю комунікацій, що відносяться до загального майна будинку, і несе відповідальність перед власниками за своєчасне виконання всіх необхідних для належного утримання спільного майна робіт. Це виходить із змісту статті 161 Житлового кодексу РФ

Таким чином, крім ремонтних робіт за заявками мешканців, вона також зобов'язана своєчасно проводити планові ремонтні роботи щодо загальнобудинкового майна, стежити за справністю всіх комунікацій та інженерних мереж в будинку, тим самим забезпечуючи їх належне функціонування. Тільки в цьому випадку можна уникнути аварійних ситуацій.

В яких випадках відповідальність щодо відшкодування збитків лежить на організації, що управляє будинком.

  • Прорив труби системи опалення / водопостачання / каналізаційної труби
  • Прорив стояків, кранів і т.д., що знаходяться в загальдомовий власності мешканців (поза квартир)
  • Перебіг покрівлі внаслідок несвоєчасно / неякісно проведених ремонтних робіт
  • Перебіг / розрив труби в горищному приміщенні
  • Прорив трубопроводу на даху
  • Несправність стояка каналізації
  • Відхилення від норми загальдомовий системи комунікації
  • Неякісне (з порушенням технології) виконання працівником керуючою компанією ремонтних сантехнічних робіт всередині квартири, в якій згодом сталася аварія

Захист прав споживача при суперечці з керуючою організацією

Мешканці багатоквартирного будинку є споживачами житлових і комунальних послуг, а обслуговуюча організація здійснює утримання житлового фонду та його технічне обслуговування, отже, крім норм Цивільного кодексу РФ, взаємини мешканців (власників) будинку і керуючої компанії регулюються також і нормами Закону РФ «Про захист прав споживачів ».

Відповідно, якщо керуюча організація неналежним чином виконує свої обов'язки щодо забезпечення належного технічного стану загального майна будинку, в тому числі покрівлі, комунікацій водопостачання і т.д., вона повинна нести відповідальність за заподіяння шкоди власнику, заподіяної у зв'язку з несправністю загальнобудинкового майна.

Закон РФ «Про захист прав споживачів» дозволяє позивачу вимагати не тільки відшкодування збитків у зв'язку з протіканням, але також:

  • Неустойку, в разі незадоволення досудового вимоги споживача у встановлений законом термін
  • Штраф за недотримання вимог споживача в добровільному порядку (50% від присудженої судом суми)
  • Відшкодування моральної шкоди

Залив квартири. Консультація юриста. Тел. + 7 (812) 989-47-47 (цілодобово) Безкоштовна консультація по телефону

Чи потрібно направляти претензію винуватцю затоки

Закон не покладає на особу, яка потерпіла від затоки, обов'язок пред'явлення досудової претензії винуватцю, однак за загальним правилом дотримання досудового порядку врегулювання спору є бажаним.

Що потрібно врахувати при пред'явленні претензії:

  • Претензію про відшкодування збитків слід направляти після отримання звіту про оцінку збитку і вартості відновлювального ремонту, спираючись на цифри, виставлені в звіті оцінювача.
  • До претензії слід додати копію звіту про оцінку вартості відновлювального ремонту, а також копію акта про затоці, щоб винуватець бачив, з чого склалася сума, заявлена ​​в претензії
  • У претензії потрібно вказати термін, протягом якого повинні бути виплачені грошові кошти
  • Претензію слід надсилати рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення
  • Потерпілий про затоці має право вимагати від винуватця затоки також відшкодування витрат на проведення незалежної оцінки збитку

Якщо винуватець затоки не відшкодує заподіяну шкоду добровільно в установлений термін, можна скористатися правом на судовий захист.

Напрямок досудової претензії винуватцю затоки не обов'язково

Позовна заява до суду про відшкодування збитків у зв'язку затокою квартири

Для звернення до суду необхідно знати кілька основних правил, зокрема це:

Підсудність: Такий позов подається до суду за місцем проживання відповідача. Якщо позов пред'являється до керуючої організації, то позивач, відповідно до Закону РФ «Про захист прав споживачів», має право подати позов до суду за місцем свого проживання

Держмито: Оскільки заявляється вимога майнового характеру, воно підлягає оплаті держмитом, обчисленої відповідно до пп. 1 п. 1 ст. 333.19 Податкового кодексу РФ.

Не забувайте, у разі, якщо відповідачем є керуюча організація, позивач звільняється від сплати держмита відповідно до Закону РФ «Про захист прав споживачів».

Термін позовної давності: На вимогу про стягнення матеріальної шкоди поширюється загальний строк позовної давності, що становить 3 роки з моменту, коли позивачу стало відомо про порушення його прав.

Відшкодування шкоди при затоці квартири. послуги юриста

  • Безкоштовна консультація юриста по стягненню збитків
  • Правова оцінка ситуації клієнта і перспективності спору
  • Складання досудової претензії винуватцю протікання
  • Складання позовної заяви про стягнення збитків від затоки, і інших процесуальних документів (клопотань, заяв, відзивів, заперечень, скарг і т.д.)
  • Підготовка до судового процесу, допомогу в зборі доказів
  • Подача позовної заяви в суд і ведення справи в судах усіх інстанцій (перша інстанція, оскарження судового акта в вищих судах
  • Допомога юриста при виконанні рішення

Якщо у Вас залишилися питання, зателефонуйте для більш докладної консультації