Реклама
Реклама
Реклама

Щодо перерахунку плати за опалення. Як правильно написати претензію по опаленню: в ЖКГ, ЖЕК, ТСЖ, КК, зразки

  1. Порядок дій
  2. Звернення до прокуратури
  3. Мерзне в будинку людина, дай тепло швидше, жек / статті / newslab.ru
  4. Мешканці всіх квартир, утеплювати!
  5. Візьмися за ЖЕК!

В Як зробити перерахунок за опалення якщо в квартирі холодно

Якщо у вашій квартирі температура нижче 18 градусів, а в кутових кімнатах нижче 20 градусів (при морозі нижче -31 градуса - 20 градусів і в кутових 22 градуса відповідно), то ви маєте право на перерахунок вартості наданої послуги. І ця сума може бути дуже значна для вашого сімейного бюджету.

Отже, що потрібно зробити, якщо у вашій квартирі холодно:

1. В першу чергу зробіть заявку диспетчеру ТОВ "УО Комунальник". Потім таку ж заявку залиште диспетчеру ТОВ "РСО" Тепловодоканал "або диспетчеру ДТВ, в залежності від того, в якому районі проживаєте. Заявку так само можна направити в письмовому вигляді рекомендованим листом, або нести особисто і здати під розпис. В селищах нашого району у теплопостачальних предпряітій аварійно-диспетчерських служб немає, тому там заявку треба віддавати в письмовому вигляді.

2. Обов'язково запитайте у диспетчера номер вашої заявки та запишіть його, а так само дату і час заявки. Якщо номер заявки вам не дають, запитаєте і запишіть ПІБ диспетчера.

3. Диспетчер повинен узгодити час і дату проведення перевірки у вашій квартирі.

4. Починаючи з моменту проведення перевірки у вашій квартирі, а якщо ніхто з комунальників не з'явився для її проведення - то з моменту реєстрації вашої заявки, починається період порушення якості комунальних послуг. Тобто саме з цього моменту повинен бути в подальшому зроблений перерахунок за опалення. Закінчується цей період тільки після складання акту про те, що послуга надається без порушення і в квартирі стало тепло. Мешканці можуть скласти акт про порушення якості послуги самостійно, якщо представник виконавця послуг не з'явився. Для цього необхідні підписи як мінімум двох споживачів (власників квартир або квартиронаймачів) і голови ради багатоквартирного будинку (Якщо немає ТСЖ).

5. По закінченню розрахункового періоду, тобто до моменту, коли треба платити за опалення, необхідно написати письмову заяву на ім'я керівника теплопостачального підприємства (Тепловодоканал, ДТВ і ін.) Про зниження розміру плати за комунальну послугу, в заяві вказати номер і дату заявки , а так пропонований вами розрахунок (як розрахувати - дивіться нижче).

Важливо! Необхідно зберегти у себе копію заяви, так як буває, що комунальники через два - три роки хитро стягують в суді ці суми під виглядом заборгованості, користуючись тим, що люди не пам'ятають, коли і за що робили перерахунок.

Тепер про розмір зниження платежу:

За кожну годину холоду в квартирі розмір платежу знижується на 0,15 відсотка. За добу 0,15 х 24 години = на 3,6%.

Наприклад, розмір щомісячної плати за опалення 5000 руб.

У вашій квартирі в цьому місяці було холодно протягом 16 діб.

3,6% х 16 = 57,6%

Це означає, що розмір плати в цьому місяці повинен зменшиться на 57,6 відсотка, тобто:

5000 - (5000 х 57,6 / 100) = 5000 - 2880 = 2120 рублів до оплати.

Важливо! Якщо температура в квартирі була низькою весь місяць (30 днів), то за цей місяць ви взагалі звільняєтесь від плати за опалення.

Якщо періоди низької температури були кілька разів у місяці, тобто чергувалися з якісним опаленням, то цю добу суммруются. Наприклад, спочатку 3 дні було холодно, потім 10 днів тепло, потім 5 днів знову холодно, то всього за місяць неякісне опалення було протягом 8 діб.

Якщо я в чомусь помилився або неточність - поправте мене, будь ласка.

Можливість пережити піврічне погодне негода в комфортних умовах - це той необхідний мінімум, яким в цивілізованому суспільстві повинен бути забезпечений кожна людина. Але, як виявляється, цивілізація не завжди може впоратися з тим, щоб забезпечити людські будинки рукотворним теплом системи опалення, і тоді людині доводиться боротися за своє право жити в гідних умовах.

Відсутність в опалювальний період року нормативної кількості тепла в квартирі - наслідок того, що комунальна організація не виконує свої обов'язки. Постачальник тепла, який отримує від споживачів гроші за надання послуг, але з якихось причин цих оплачених послуг не надає, - порушник. Порушення необхідно припиняти і притягати винних в їх вчиненні до відповідальності.


Контролюючих інстанцій, куди можна поскаржитися, якщо погане опалення тримається більше двох діб, три:

  • Росспоживнагляд;
  • міське управління комунальним господарством;
  • прокуратура.

Однак щоб скарга чи заява не були відхилені з формальних підстав, до процедури оскарження слід максимально підготуватися.

Якщо в квартирі немає нормальної для опалювального сезону температури повітря, в першу чергу потрібно скласти акт, в який внести інформацію про обставини відсутності опалення.

Немає необхідності говорити про те, що зібрати разом всіх зазначених людей дуже складно. Якщо ЖЕК і направить свого представника, то міське управління з якихось причин не зможе забезпечити явку або навпаки.

Щоб убезпечити себе від бюрократичних пасток, мешканцеві, що не отримує нормальне опалення, слід при першому ж зверненні звернутися до вказаних двом організаціям з офіційним письмовим проханням, в якій вказати час і місце проведення огляду квартири і складання акта.

Якщо в призначений час офіційних представників немає, тоді необхідно дані про спрямованих запрошеннях внести в Акт і підписати Акт обстеження за участю тільки мешканців будинку. Якщо по зафіксованим в Акті показаннями вимірювальних приладів температура повітря в житлових приміщеннях менш 18 С, у мешканця є всі підстави звертатися з претензіями до постачальника тепла.

Порядок дій

Куди може бути направлена ​​скарга - вирішувати мешканцеві. Можна відразу писати заяву в прокуратуру, якщо немає ніякої впевненості, що ЖЕК в змозі оперативно вирішити проблему. Але ось куди точно не слід звертатися в першу чергу, так це в суд.

Неповоротка судова машина буде розглядати заяву протягом багатьох місяців, і немає ніяких гарантій, що суперечка вирішиться хоча б до кінця наступного опалювального сезону.

Для оперативного вирішення питання забезпечення нормального опалення потрібно торсати комунальні підприємства, а вже після вирішення проблеми, стягувати з них через суд завдані матеріальні збитки.

Є практика, коли одна скарга направляється відразу в усі інстанції, щоб один і той же звернення громадянина контролювалося на різних рівнях.

Алгоритм звернення з такою скаргою наступний:

  1. Необхідно визначити адреси і правильні назви наступних інстанцій, куди буде направлятися або керуюча компанія , Міськжилуправління, міська адміністрація і Росспоживнагляд).
  2. Всі перераховані адресати вказуються в шапці скарги, також вказується адреса, куди направляється звернення, в такій черговості: перший примірник - в ЖЕК, копії - в усі перераховані інстанції.
  3. Там же скаржник вказує і свої дані (поштова адреса, куди направляти відповідь, номери телефонів і т.д.).
  4. У тексті скарги необхідно не тільки послатися на те, що немає нормального опалення, але і точно вказати період відсутності, передбачувані причини, заактувати температуру, негативні наслідки і заподіяний матеріальний або моральний збиток.
  5. Для вирішення проблеми необхідно встановити комунальникам термін в три робочих дні і зажадати письмово повідомляти про всі заходи щодо усунення виниклої проблеми.
  6. Скарга повинна бути підписана особисто заявником. Також повинна бути вказана дата її оформлення. Всі поштові квитанції про направлення звернень необхідно зберігати.

Якщо протягом тижня скарга залишилася без задоволення, і ніякої реакції від комунальників не було, тоді потрібно братися за оформлення наступного звернення, але вже першим адресатом повинен бути не ЖЕК, а міськжилуправління. Зразок написання заяви той же, що і порядок звернення до ЖЕКу.

Однак тут ще потрібно додатково вказати про вже існуючому зверненні, на яке ніхто належним чином не реагує і проблему не усуває. До скарги в міськжилуправління слід додати копію першої скарги в ЖЕК.

Звернення до прокуратури


Звернення до прокуратури

Комунальне міське господарство хоч і працює з певними перебоями, але дві грамотно оформлені скарги повинні здобути дію. Організація, відповідальна за тепло в житлових будинках, після другого звернення мешканців, швидше за все, усуне неполадки.

Однак якщо дві скарги залишилися без уваги, у мешканця є всі підстави писати звернення в прокуратуру, заявляючи про невиконання посадовими особами комунальних підприємств своїх службових обов'язків. У такій скарзі необхідно обов'язково вказувати, що в результаті протиправних дій комунальників заподіюється шкода здоров'ю та майну мешканців і членів їх сімей.

Візьміть непоганий зразок звернення, щоб заощадити час для чистової підготовки паперу. У кожному зверненні існують критичні пункти для даних. Щоб внести їх відповідно до правил достатньо зрозуміти правила. Найкраще реалізувати це вивчивши приклад, наведений в кінці.

Може бути Ви знайшли помилку або неточність, просимо нагадати нам про неточності в заповнивши форму в кінці сторінки. Потрібно пам'ятати, що час не стоїть на місці і багато документів продовжують швидко ставати застарілими. Завжди необхідно перевіряти актуальність зазначених в них посилань на пункти законодавства.

Цілком реально, що норми вже втратили актуальність.

Мерзне в будинку людина, дай тепло швидше, жек / статті / newslab.ru

Взагалі-то житлові трести повинні самостійно робити перерахунки у обділених теплом будинках. Але це скоріше з області фантастики. А тому мешканцям самим необхідно заявляти про свої права.

Порятунок замерзаючих - справа рук самих замерзаючих.

Порятунок замерзаючих - справа рук самих замерзаючих

За санітарними нормами в квартирі не може бути холодніше 18 градусів, в кутовій квартирі - плюс 20.

У ванній кімнаті, щоб ви не замерзли під час водних процедур, і зовсім має бути 25 градусів. У туалеті - 18, в передпокої - 14.

У вас значно холодніше?

Раджу одночасно звернутися в житлово-комунальний відділ районної адміністрації (в кожній є такий кабінет). Заява пишіть в двох примірниках. На документі вам зобов'язані поставити вхідний номер, дату і штамп організації.

Всі посадові особи державних установ повинні відповісти вам в термін до 30 днів.

Начальнику ЖЕК ______________
від __________________________
проживає (їй):
_____________________________
ПРЕТЕНЗІЯ Відповідно до договору обслуговування, укладеним між мною як власником квартири за адресою: ___________________, і вашою організацією, мені надаються комунальні послуги , Що включають в себе в тому числі послуги з теплопостачання. Я сумлінно виконую всі умови даного договору, своєчасно і в повному обсязі вносячи плату, що підтверджується щомісячними квитанціями.

Ви ж в порушення ст. 4 Закону РФ «Про захисту прав споживачів »своїх зобов'язань не виконуєте: в поточному році з початку опалювального сезону температура повітря в моїй квартирі не перевищує ... градусів, що на ... градусів нижче встановленого нормативу. (Далі слід вказати, які виникли наслідки низького температурного режиму: вогкість в квартирі, холод в квартирі викликав застудні захворювання проживають, а постійні моральні і фізичні страждання викликали загострення хронічних захворювань, інші факти.) Мої доводи підтверджуються наступними документами (далі йде переписати номери і дати актів, копій скарг та інших документів, якщо такі є).
Протягом тривалого часу наші усні вимоги на вашу адресу залишаються без задоволення.
на підставі викладеного вимагаю:
1. Привести температурний режим в квартирі у відповідність до вимог нормативів.
2. Пропорційно зменшити плату за опалення в період з ... до моменту, коли температурний режим в квартирах буде доведений до норми.
У разі незадоволення моїх законних вимог я буду змушений звернутися до суду з позовною заявою про примусове виконанні вами своїх зобов'язань за договором, а також про стягнення компенсації за завдану моральну шкоду на підставі ст. 15 Закону РФ «Про захисту прав споживачів », Який я оцінюю в ... рублів.
Пропоную вирішити суперечку в досудовому порядку.
Дата __________ Підпис ___________

Досвід показує, що вже на цьому етапі керівники ЖЕКу намагаються знайти рішення проблеми. Якщо ж вони не реагують, то наступний крок - звернення до суду з цивільним позовом.

Комунальники можуть заявити, що в квартирі холодно помилково будівельників, невірно спроектувати систему обігріву. Але відповідати все одно повинен ЖЕК. Раз взяли такий будинок на баланс, значить, зобов'язані створити в ньому нормальні умови проживання.

До речі, якщо ви підтримуєте температуру за допомогою обігрівачів, то рахунок за електрику можете «поділити» з ЖЕКом. Стаття 29-та закону «Про захист прав споживачів »Дозволяє виправити недоліки послуги (в вашому випадку - опалювальної) за власним коштом , А потім вимагати з ЖЕКу відшкодування своїх витрат.

Мешканці всіх квартир, утеплювати!

Працівники ЖЕКу, прийшовши за скаргою, в першу чергу кинуться перевіряти, утеплена ваша квартира. Навіть якщо батареї в квартирі ледве жевріють, винними в тому, що замерзає, опинитеся ви самі. Вам скажуть, що теплотраса не може обігрівати вуличні протяги.

Так що не давайте приводів для зустрічних претензій комунальників: спочатку зробіть все, щоб в квартирі не гуляв вітер. А тепер, коли у них немає на кого буде перевести стрілки, починайте боротьбу за свої права.

А тепер, коли у них немає на кого буде перевести стрілки, починайте боротьбу за свої права

Візьмися за ЖЕК!

«Книга скарг» оголошує акцію «Візьмися за ЖЕК». Ми пропонуємо вам, шановні читачі, протягом зими оцінювати роботу комунальних служб.

Якщо ЖЕК не справляється зі своїми обов'язками - в квартирах холодно, гасне світло, під'їзди без вікон і дверей, двір не прибирається, а з дахів будинків регулярно падають бурульки, - це привід поставити питання про зміну його начальника. Якщо ж, навпаки, мешканці задоволені, то начальника ЖЕКу можна і похвалити.

Ми чекаємо ваших повідомлень про роботу ЖЕКів. Обов'язково вкажіть назву організації, яка обслуговує ваш будинок, і перерахуйте роботи, з якими, на вашу думку, комунальники не справляються.

Як тільки зійде сніг, за допомогою ваших повідомлень ми підведемо підсумки нашої акції і визначимо кращий і самий недбайливий ЖЕК Красноярська , І повідомимо про це в управи районів і міську адміністрацію. Ми будемо наполягати на прийнятті заходів до недбайливого начальнику і попросимо оголосити подяку голові кращого ЖЕКу.

Візьміть участь в нашій акції. Ми робимо наші випуски разом з вами. Пишіть нам на форум.

Євгенія Леонтьєва