Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація укладення шлюбу

Державна реєстрація укладання шлюбу проводиться будь-яким органом реєстрації актів цивільного стану на території Російської Федерації за вибором осіб, що вступають у шлюб, незалежно від місця проживання. Особи, що вступають в шлюб, подають до органу реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про укладення шлюбу в письмовій формі особисто або направляють цю заяву в формі електронних документів через єдиний портал державних і муніципальних послуг. Заява, яка направляється в формі електронного документа, підписується простий електронним підписом кожного заявника. Ця заява і інші зазначені документи можуть бути подані через багатофункціональний центр надання державних і муніципальних послуг.

Одночасно з подачею спільної заяви про укладення шлюбу необхідно пред'явити:

- документи, що засвідчують особистості вступають у шлюб;

- документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу, в разі, якщо особа (особи) перебувала у шлюбі раніше. У разі, якщо державна реєстрація розірвання попереднього шлюбу проводилася органом реєстрації актів цивільного стану, в який було подано заяву про укладення шлюбу, пред'явлення документа, що підтверджує припинення попереднього шлюбу, не потрібно і орган реєстрації актів цивільного стану на підставі відомостей, викладених заявником у заяві, встановлює факт припинення попереднього шлюбу на підставі наявної запису акта про розірвання шлюбу. У цьому випадку особа (особи), вступає в шлюб, має право пред'явити документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу, за власною ініціативою;

- дозвіл на вступ до шлюбу до досягнення шлюбного віку (пункт 2 статті 13 Сімейного кодексу Російської Федерації) в разі, якщо особа (особи), вступає в шлюб, є неповнолітнім.

У разі направлення спільної заяви про укладення шлюбу в формі електронного документа оригінали документів, зазначених у цій статті і направлених раніше до органу реєстрації актів цивільного стану в формі електронних документів, подаються особами, які вступають в шлюб, при особистому зверненні до органу реєстрації актів цивільного стану в призначене для державної реєстрації речових створення сім'ї час.

Державна реєстрація укладання шлюбу проводиться після закінчення місяця з дня подачі спільної заяви про укладення в орган ЗАГС. Цей термін може бути скорочений або збільшений до двох місяців при наявності поважних причин за рішенням керівника органу ЗАГС. Поважна причина повинна бути документально підтверджена.

За бажанням осіб, що вступають у шлюб, державна реєстрація укладення шлюбу може проводитися в урочистій обстановці.

Державне мито за державну реєстрацію укладення шлюбу становить 350 рублів.