Реклама
Реклама
Реклама

Приймання квартири в новобудові - як прийняти у забудовника по ДДУ чек лист, зразок акту приймання

  1. Особливості прийому квартири по ДДУ c обробкою і без
  2. Типові дефекти новобудов
  3. Які документи брати на зустріч із забудовником
  4. Чек лист приймання квартири в новобудові
  5. Покрокова інструкція
  6. Термін передачі квартири після введення в експлуатацію
  7. Захист власних прав при виявленні серйозного браку
  8. За яких недоліках не можна підписувати акти
  9. Як виправляють недоліки
  10. Як отримати неустойку за порушення термінів здачі будинку
  11. ВІДПОВІДІ на типові запитання
  12. Що робити якщо забудовник оформив односторонній акт
  13. Як отримати квартиру в пайовому будівництві за державною субсидії
  14. Чи можливо зробити перепланування квартири до набуття права на майно
  15. Висновок: поради учаснику ДДУ при приймання квартири в новобудові

Основною властивістю придбання нерухомості по ДДУ у будівельній компанії є те, що житловий об'єкт не був раніше в експлуатації. Всі комунікації та внутрішнє оздоблення нові. Отже, щоб прийняти квартиру в новобудові, до підписання акта прийому потрібно ретельно все ревізувати і бажано по чек листу.

На жаль, після того, як дано хід з цим документом, буде вже пізно що-небудь робити. Все усунення недоробок і поломок ляжуть цілком і повністю на мешканців. А це суттєві фінансові витрати!

Отже, крок за кроком зупинимося на основних нюансах прийому квартири. Шлюб будівельників, на жаль, зустрічається. І отриманий багаж знань допоможе запобігти допустимі невтішні наслідки.

Особливості прийому квартири по ДДУ c обробкою і без

При різних видах обробки існує своя специфіка прийому житла.

У договорі прописується один з трьох видів:

  1. Без обробних робіт - чорнова.
  2. З попередньої обробкою - без заключного ремонту.
  3. Приміщення, яке приймається під ключ - оздоблювальні роботи виконані в повному обсязі.

Мірна рулетка знадобиться як для підрахунку площі кімнат, так і передпокої, балконів, ванної, туалету, коли господар буде приймати квартиру в новобудові, обстежуючи житловий об'єкт без обробки.

Також потрібно переконатися, що квартира відповідає плануванні. Всі результати перевірки необхідно звірити з договором. При виявленні невідповідностей пайовик може скласти скаргу і вимагати часткове повернення коштів через суд.

На що звернути увагу:

  • експлуатаційна придатність вікон і дверей;
  • справність замків;
  • цілісність застеклений;
  • стіни повинні строго відповідати кутку в 90о;
  • рівність стяжки;
  • відсутність ознак грибка і цвілі на стелях (особливо в кутах);
  • працездатність системи вентиляції (перевіряється звичайною запальничкою);
  • відсутність вада в системі електропостачання (розетки, патрони).

При виявленні істотних проблем, пайовик має право відмовитися від прийому житлоплощі до повного відновлення недоробок. У тому числі забудовник повинен сплатити і неустойку.

Тепер розглянемо варіант, як приймати квартиру в новобудові з попередньою обробкою. Для цього виду здачі знадобиться набагато більше часу, тому що залишиться виконати заключні оздоблювальні роботи для завершення ремонту. І якщо був допущений істотний шлюб, цей етап виконати буде складно, адже легше робити спочатку правильно, ніж потім переробляти за ким то.

Існує ряд тонкощів, які пайовик просто не побачить через недостатню компетентність в будівництві. Тому краще задіяти експерта.

Рекомендується звернути увагу при прийманні на такі характеристики:

  • підлоги стяжка повинна бути без грубих порушень (водонепроникність в санвузлі і шумоізоляція в кімнатах, відсутність западин, щілин);
  • стіни ідеально зашпакльовували до гладкості і рівні (без будь-яких горбків, тріщин, рубців);
  • стелю загрунтований і приготований для фарбування (так само, як і стіни, перевірити на недоліки);
  • теплопостачання наведено в норму і готово до експлуатації (необхідно перевірити труби і батареї на наявність пошкоджень);
  • стояки рівні, зафіксовані спеціальними кріпленнями до стін, є фільтра і лічильники;
  • каналізаційна система в справності, перевірити на витік (сантехніка на стиках щільно закріплена);
  • вентиляція працює (відсутність будівельних засмічень в шахтах), перевіряється легким предметом, який має магнітитися до грат;
  • електрощит повинен відповідати всім технічним вимогам СНИП;
  • проконтролювати справність електропостачання (під'єднати в розетку який-небудь прилад, вкрутити лампочку в патрон);
  • перевірити справність дверного дзвінка, домофона;
  • переконатися, що всі види комунікації в порядку;
  • якщо передбачений інтернет і ТВ, то потрібно впевнитися в наявності відповідних кабелів, їх справності;
  • двері та віконні стулки повинні без праці відкриватися, а також не ходити мимовільно;
  • косяки і укоси рівні, без викривлень;
  • наявність підвіконь;
  • вхідні і кімнатні двері без пошкоджень.

При прийманні квартири під ключ, новому господареві залишиться тільки її меблювати і заїхати з усіма речами. У цій ситуації потрібно особливо ретельно ревізувати житлоплощу.

Обстежуються підлогові і настінні покриття, фарбування стель, електро- і водопостачання, світло, газ, телефон, протипожежну систему та багато інших. ін., що знаходиться в квартирі, до найдрібніших деталей.

До всього іншого необхідно пройти все за списками, зазначеним вище, при прийнятті без оздоблювальних робіт і під час відсутності заключного ремонту.

На вигляд може здатися все ідеально, так як ново і свіжо, але краще запросити фахівця з ремонтним квартирним робіт, щоб не довелося згодом щось переробляти за свій рахунок.

Типові дефекти новобудов

Чому так часто можна зустріти фразу в оголошеннях про покупку квартири: «Перший і останній поверх не пропонувати»?

Дуже часто доводиться стикатися з проблематикою неякісної покрівлі, яка з часом дає про себе знати. Також при недоробку утеплення стін кутові квартири верхнього поверху в зимовий час промерзають наскрізь, а всередині з'являється грибок. Якщо на це не звернути уваги при прийомі житлоплощі, то в подальшому усунути цей недолік буде дуже складно.

Проблеми першого поверху пов'язані з низьким рівнем якості водонепроникності статі. Надалі це позначиться вогкою вогкістю і появою цвілі. Щоб позбутися від цих дефектів, буде потрібно проведення ряду далеко не дешевих заходів. Тому в інтересах пайовика відразу виявити вразливі місця.

Причиною вогкості можуть стати і самі плити, які перед будівлею будинку тривалий час перебували під снігом або дощем і набрали достатньо вологи, що потім стає дискомфортом для мешканців на довгі роки. У них потрібно зробити отвори до робіт з обробкою, щоб вода випарувалася.

До недоліків будівельників відноситься також порушення герметики балконних і віконних перекриттів.

При неточності в розрахунках, порушення в вентиляційних системах призводить до задухи в приміщенні. Якщо в них відсутній розрідженість, всередину приміщення взимку надходить мерзлий повітря, а влітку гарячий. Відкоригувати подібні прорахунки надзвичайно проблемно і дорого.

Які документи брати на зустріч із забудовником

Щоб акт прийому передачі квартири був підписаний за договором пайової участі, необхідна присутність всіх пайовиків на зборах із забудовником. У договорі означаючи всі учасники. Тому при відсутності хоча б одного з них, закон не дає іншим право на підписання документа.

Якщо один з учасників не зможе прийти з поважних причин, у зв'язку з хворобою, географічною віддаленістю, він зобов'язаний здійснити присутність поручителя з нотаріально засвідченої довіреністю. Про це завчасно повідомити забудовника, щоб той вніс в акт належні поправки.

Зразок акту приймання квартири в новобудові Зразок акту приймання квартири в новобудові

Зустрічей за все повинно бути дві. На першу пайовик повинен взяти з собою договір і чеки про оплату для достовірності. Зазвичай поштою учасник отримує лист про час і дату цих зборів. Деякі фірми повідомляють по СМС або телефонним дзвінком.

На цій зустрічі встановлюються час і дата других зборів. Воно відбудеться вже, безпосередньо, в самій прийнятої квартирі. Крім оригіналу договору і квитанцій потрібні цивільні паспорти пайовиків.

Пам'ятайте, ні в якому разі не можна візувати будь-які акти до того як особисто НЕ обстежте будинок і квартиру. Можливі розбіжності також можуть виникнути і між майбутніми жільцамі.Как тільки акт прийому передачі зазначеної квартири буде підписаний, і при цьому немає оглядового листа про наявні вади в новобудові, ніякі заяви і скарги вже в розрахунок не беруться.

Чек лист приймання квартири в новобудові

При отриманні акту прийому потрібно впевнитися, що в ньому зазначено.

Інформація повинна бути нижченаведеної:

  1. За якою адресою розташовується будівля.
  2. Вказівка ​​квартирного номера.
  3. Після проведених замірів затверджена ціна.

Поряд з вищеназваним документом, пайовик отримує акт огляду квартири, в якому повинен зазначити всі недоліки, поломки, порушення. В даному документі прописується період, за який забудовник зобов'язується виправити недоліки своїми силами і засобами.

Чек лист (оглядового) приймання квартири в новобудові Чек лист (оглядового) приймання квартири в новобудові

Слід зауважити, що всі нарікання повинні бути адекватними і грунтуватися на фактах. Краще це зробити із залученням кваліфікованого фахівця. Якщо ж пайовик вирішить це робити самостійно, то можна завантажити зразок акта приймання і огляду.

Квартира приймається тільки після того, як будівля схвалено державною комісією. Надалі належить оформляти права на майно в Росреестра.

Покрокова інструкція

Знаючи порядок прийому квартири можна заощадити і час, і гроші. Адже краще їх витратити на більш корисні речі, ніж на переробку і виправлення бракоробів будівельників.

Отже, по порядку крок за кроком:

  1. Озбройтеся блокнотом або зошитом, котрі пишуть засобами, кишеньковим ліхтарем, запальничкою або сірниками, лампочкою, вимірювальної рулеткою, електротестером, фотоапаратом або відеокамерою.
  2. Виявити недоліки і внести їх в оглядовому лист. Ревізувати житлоплощу потрібно виключно днем. На що звернути увагу при огляді квартири дивіться вище в розділі «Особливості прийому квартири по ДДУ».
  3. Спишіть показники водяного (в санвузлі) і електричного (на поверсі) лічильників. Пізніше ці номери потрібно буде звірити з виданими документами, в яких вказані показання води і світла.
  4. Не пропустіть з уваги, що забудовник по ДДУ доручається протягом 5 років дотримуватися гарантійні обов'язки відповідно до 214-ФЗ ст.7 п.5 від 30.12.2004р. (Ред. Від 31.12.2017г.)
  5. Спостерігайте за тим, як проводяться вторинні роботи по виявленим дефектів. Може трапитися так, що приводячи в порядок одне, губиться інше, що вже прийнято за актом. У цій ситуації без допомоги грамотного юриста не обійтися.

Що вказується в акті крім недоліків?

Якщо приймальник щось не зміг оглянути, наприклад, протипожежні пристрої або вентиляційну шахту, то в цьому випадку він повинен ці відомості зафіксувати в акті - прийому передачі. Письмово пояснюється причина, що такий-то об'єкт на предмет справності не оглядав через неможливість цього зробити через брак тих коштів.

Термін передачі квартири після введення в експлуатацію

У договорі має бути точно прописаний граничний термін, до якого компанією повинна бути проведена передача квартири по ДДУ. Затримка призведе до виплати штрафу.

Період часу, зазначений в договорі, означає, коли забудовником буде отримано схвалення влади на використання будівлі в житлових цілях (ст. 55 ГК РФ). Наприклад, якщо вказано, що право на введення будинку в експлуатацію призначено в III квартал 2018 року, то крайньою датою слід вважати 30 вересня 2018 року. Навіть за невеликої затримки (на добу) накладається пеня на забудовника.

Трапляється, що компанія обмежена в часі, тому що отримує згоду незадовго до кінцевої дати здачі. Починається поспіх в підписанні актів і вручення ключів від квартири.

Але це не означає, що одержувач своїх квадратних метрів повинен швидко на все погоджуватися, не дивлячись на якісь діри і недоробки на прийнятої житлоплощі. У такому випадку потрібно також ретельно все перевірити, заповнити акт, якщо були виявлені порушення.

І якщо прострочення все ж була, а ці недоліки не усунуті до зазначеної в документі дати прийому / передачі, то пайовик також має право вимагати виплати неустойки.

Захист власних прав при виявленні серйозного браку

Отже, з'ясували, що основним документом, в якому майбутній власник фіксує всі вади, виявлені ним на прийнятої житлоплощі, є акт огляду. Якщо претензії адекватні і обгрунтовані, то будівельна компанія зобов'язана все виправити. Встановлено граничний термін для «роботи над помилками». Він становить півтора місяця.

Акт заповнюється в двох копіях і передається обом сторонам. Якщо ніяких дій від забудовника не буде, то у пайовика з'являється істотна причина для вирішення проблеми в судовому порядку. Вступити можна наступним чином.

Наведемо 4 версії дій:

  1. Протягом 45 днів будівельна фірма упорядковує житлоплощу в відповідність до висунутими претензіями, зазначеними в акті.
  2. Господар квартири самостійно проводить ремонтні роботи за рахунок забудовника.
  3. Переглядається вартість, зазначена в ДДУ. Власник платить компанії менше, а різниця покриває ремонт квартири.
  4. При виявленні істотного браку, який не підлягає усуненню або забудовник відмовляється виправляти дефекти, пайовик має право вимагати повного повернення коштів. Виплата повинна бути здійснена протягом півтора місяця з дня оформлення документів.

І все ж четверта версія сумнівна. Справа все в тому, що ціна на нерухомість росте «не по днях, а по годинах». А терміни такої угоди можуть розтягнутися на цілий рік. І на ті гроші, які не відбувся пайовик поверне, він вже не зможе придбати нерухомість з такими ж параметрами в іншого забудовника.

За яких недоліках не можна підписувати акти

Перед підписанням акту прийому, потрібно розуміти, що недоліки все одно будуть. Неможливо виконати ідеально роботу такого масштабу, будь ті будівельники хоч стократно майстрами своєї справи. Інше питання, наскільки ці порушення серйозні.

Щоб відстояти свої прерогативи на отримання найвищого гатунку роботи від забудовника, пайовик повинен керуватися цими законами, що захищають його права.

  1. 214-ФЗ «Про участь у пайовому будівництві»;
  2. Закон № 2300-1 «Про захист прав споживачів» від 07 лютого 1992 р .;
  3. Стаття 12 ГК РФ.

Символічно дефекти допустимо розділити на 2 види: грубі і незначні.

Грубі порушення - це коли квартира не має умов для нормального проживання. Наприклад, нефункціонуюча каналізація, відсутність електрики, віконні укоси виконані з порушенням розмірів, в зв'язку з чим в квартирі гуляє вітер.

При виявленні навіть одного такого дефекту, не слід візувати документ прийому житлоплощі. Всі ці недоліки вносяться в чек-лист. Тільки після виправлення цих порушень забудовником, допустимо підписання потрібних документів з фіксуванням дати, і може бути здійснена приймання квартири в новобудові по акту.

Незначні - дефекти, що не утруднюють умови проживання.

До них відносяться:

  • недбало зашпатльовані стіни з невеликими западинами;
  • зламана ручка на двері в кімнату;
  • подряпини на склі.

В цьому випадку можна підписати акт прийому на розсуд майбутнього мешканця, якщо він не хоче затягувати процес передачі нерухомості. Але все ж рекомендується внести і незначні несправності в акт огляду.

Як виправляють недоліки

У рідкісних випадках будівельна компанія починає оскаржувати акт огляду, в якому вказані недоліки. В його інтересах після уточнення деталей з пайовиків якомога швидше приступити до їх усунення. Забудовник або сам береться за роботу, або залучає підрядників. Є варіант, що пайовик сам робитиме ремонт за рахунок компанії, якщо сторони прийдуть до такого рішення спільно.

У будь-якому випадку буде потрібно час. І якщо мова йде не про одну квартирі, а, скажімо, про сотні, то терміни складуть до місяця. Якщо про п'ятсот, то 2 місяці і більше, незважаючи на встановлений законом № 2300-1 «Про права споживачів» певний відрізок часу - до 45 діб. Просто раніше це зробити не представляється можливим фізично.

Тільки після того, як акт прийому буде підписаний, можливий урочистий момент передачі ключів новому власникові квартири. До цієї хвилини забудовник повинен зробити все можливе, щоб її наблизити. Як тільки робота буде завершена, житлоплощу пайовиком оглядається знову.

Як отримати неустойку за порушення термінів здачі будинку

Не варто також забувати, що у майбутнього власника залишається право на отримання неустойки, пов'язаної з порушенням термінів здачі житла.

На нашому сайті можна скачати бланк і зразок як правильно скласти претензію. Її можна відправити забудовникові поштою рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладень. А також роздрукувати у двох примірниках і подати в офіс компанії особисто.

На них ставитися номер вхідного і завіряються секретарем печаткою з фіксуванням числа, місяця і року. Виконавець повинен дати письмову відповідь протягом десяти діб.

Надалі події можуть розвиватися наступним чином. Припустимо варіант, що компанія сама запропонує певну ціну. Але як би не продешевити. Покладену за законом компенсацію краще заздалегідь прорахувати онлайн на калькуляторі розрахунку пенні за ДДУ. Ключова ставка уточнюється на сайті ЦБ. Якщо важко, то варто звернутися до юриста безпосередньо.

ВІДПОВІДІ на типові запитання

Звичайно, складнощів в отріманні квартири від забудовника Чимаев. У зв'язку з цим виникає ряд питань, як бути в тих чи інших випадках. Інформацію у вигляді рішення поставлених завдань читач почерпнете в цьому розділі.

Основні теми пов'язані з одностороннім актом, державною субсидією і з переплануванням квартири до отримання права на квартиру.

Легітимний вихід є при будь-якому повороті подій. Давайте розберемося детальніше.

Що робити якщо забудовник оформив односторонній акт

Відповідно до ст.8 п. 6 214-ФЗ односторонній акт може бути складено виконавцем після закінчення двох місяців з дня прописаного в договорі крайнього терміну здачі житла.

Це поширюється на той випадок, якщо учасник ДДУ ухиляється від прийняття житлоплощі без пояснення на те причин і без складання акту огляду. А також якщо пайовик продовжує відтягувати підписання акту прийому / передачі після договірної дати при зазначених необґрунтованих недоліки в документі виявлених дефектів.

Інших повноважень для складання одностороннього документа передачі майна у забудовника немає. Оскаржити неправомірні дії будівельної компанії необхідно в судовому порядку.

ОБЕРЕЖНО! Ухвалення житлоплощі за цим актом з реєстрацією прав на володіння майном означатиме, що пайовик згоден з поставленими умовами забудовника. Нарахування штрафний неустойки і роботи по усуненню недоліків припиняються, так як житло вважається за законом прийнятим.

Як отримати квартиру в пайовому будівництві за державною субсидії

Користувачі житлових держ. проектів, які спрямовані на поліпшення благоустрою певної групи осіб, мають право отримати квартиру в новобудові по ДДУ, використавши субсидію.

Для цього власникові сертифіката потрібно подати оригінал договору житлового держпозики і перелік належних документів для фінансової організації, в якій держава має запровадити особливий рахунок на учасника держпрограми.

У ДДУ прописується, що пайовик буде отримувати квартиру по державної дотації. Як тільки договір буде підписаний і зареєстрований УФРС, його оригінал передається банку. У призначений термін гроші будуть переведені на рахунок пайовика.

Чи можливо зробити перепланування квартири до набуття права на майно

Перепланування може бути узгоджена з адміністрацією тільки після отримання права на володіння житловою нерухомістю. І до цього моменту будинок повинен бути зданий в експлуатацію. Однак існують деякі обмеження і заборони на порушення конструкції будівлі.

Для отримання відповідного дозволу потрібно основний пакет документів, який необхідно надати в виконавчо-розпорядчий орган:

  • заяву / прохання;
  • проект перепланування;
  • виписка з Росреестра про володіння нерухомістю;
  • згоду від усіх мешканців, які проживають в цій квартирі;
  • техпаспорт з БТІ про проведені кадастрових обмірюваннях.

Проект може бути схвалений або відхилений в 45-денний термін після подачі документів. У разі позитивної відповіді, працівники БТІ повинні зробити відповідні заміри, переконатися, що реконструкція виконана згідно з проектом і завізувати відповідає за це акт.

Після цього необхідно пройти ще ряд процедур, пов'язаних із затвердженням адміністрації збереження квартири в перепроектувати вигляді і з переоформленням технічних і кадастрових документів.

Висновок: поради учаснику ДДУ при приймання квартири в новобудові

В даній статті наведено повний аналіз, як правильно прийняти квартиру у забудовника. Що потрібно зробити, щоб запобігти безправні дії компанії. І до яких наслідків призводять помилки при несвоєчасному підписання акту приймання, а також при неуважності і незнанні в заповненні оглядового листа.

Основні поради майбутньому власнику:

  1. Ретельно проаналізуйте можливі варіанти і особливості прийому квартири у забудовника. Що потрібно оглядати в першу чергу при прийомі.
  2. Вивчіть, які дефекти у новобудов зустрічаються найчастіше.
  3. Якщо ви не звертаєте уваги на якісь незначні порушення, то працюйте з фахівцем.
  4. Підкресліть для себе, які недоліки вносити в чек-літ і пам'ятайте, що кожен з них повинен бути аргументований.
  5. Подумайте про те, що після підписання акту приймання ви за законом прийняли житлоплощу. Якщо залишаться якісь недоліки, доведеться виправляти їх за свій рахунок.
  6. Ознайомтеся з усією документацією і як з нею працювати. У цьому допоможе досвідчений юрист.
  7. Керуйтеся покроковою інструкцією, наведеної в цій статті.
  8. Відстоюйте свої законні права до кінця.

Не варто забувати одного, майбутній власник квартири оплатив послуги, щоб отримати високоякісний продукт на довгі роки. Адже мова йде про будинок, який, як відомо, є фортецею для кожного з нас. Він буде переходити у спадок дітям і онукам, як родовий замок в давнину.

І якщо забудовник не дотримується майнових прав своїх замовників, йде на загрози, грубість, відмова від виконання своїх зобов'язань, це істотне нехтування законом. Будь-який суд стане на сторону пайовиків поза всякими сумнівами.

Що вказується в акті крім недоліків?