Реклама
Реклама
Реклама

Положення про видачі спецодягу на підприємстві - зразок і правила оформлення

  1. законодавче регулювання
  2. Поняття і роль документа
  3. Зміст і зразок
  4. нормативні посилання
  5. терміни та визначення
  6. загальні положення
  7. Порядок оформлення норм видачі спецодягу
  8. Правила оформлення заявок на отримання спецодягу
  9. Порядок видачі, здачі і обліку
  10. списання спецодягу
  11. Прийом і зберігання
  12. Заходи по догляду
  13. Відповідальність і організація контролю за дотриманням правил і вимог
  14. Складання та затвердження документа

Робота в небезпечних або шкідливих умовах вважається дуже ризикованою для співробітників, тому роботодавець повинен гарантувати їм надання певних пільг і компенсацій за це. Зокрема, одним з видів таких компенсацій є безкоштовна видача спеціального одягу і взуття.

На підприємствах, де це є обов'язковим, повинен бути затверджений спеціальний документ - Положення про видачу спецодягу.

Правила та особливості його складання далі варто розглянути більш докладно.

Якщо ви хочете дізнатися, як в 2019 році вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

законодавче регулювання


Обов'язковість видачі працівникам спецодягу встановлена ​​в трудовому кодексі РФ, зокрема, в ст. 221 цього документа.

Крім цього, норми щодо видачі спецодягу затверджуються наказом по підприємству. Крім цього,   норми щодо видачі спецодягу   затверджуються наказом по підприємству Підставою для розрахунку і встановлення цих норм є Наказ Міністерства охорони здоров'я РФ від 01.06.2009. № 290н «Про затвердження Галузевих правил забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту».

Також при визначенні норм і конкретних переліків спецодягу та інших засобів індивідуального захисту використовуються і галузеві документи: накази, положення, постанови. Наприклад, окремо існують документи для залізничної або медичної сфери, хімічної промисловості і т. Д.

Поняття і роль документа


Положення про видачу спецодягу (далі - Положення) являє собою внутрішній нормативний документ, відповідно до якого здійснюється видача ЗІЗ на підприємстві .

Роботодавець має право встановлювати в Положенні кількість видаваних комплектів не тільки строго відповідно до вимог законодавства, а й в більшому розмірі Роботодавець має право встановлювати в Положенні кількість видаваних комплектів не тільки строго відповідно до вимог законодавства, а й в більшому розмірі. Додатково можуть бути зменшені нормативні терміни її використання, а також встановлено застосування більш дорогих і зносостійких моделей. Все це залежить тільки від фінансових можливостей компанії.

Для більшої безпеки краще затвердити і погодити всі умови з профспілковим комітетом співробітників, якщо такий орган на підприємстві є.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Наявність даного документа в компанії, де повинна видаватися спецодяг, є обов'язковою вимогою. Оскільки в ньому будуть міститися всі необхідні дані щодо норм і умов її надання, все працівники при працевлаштуванні повинні бути з ним ознайомлені.

Ще одним фактором, який говорить на користь складання Положення, є можливість економії на податкових платежах.

Зміст і зразок

Введення в дію в компанії Положення обов'язково має затверджуватися наказом керівника. Встановленої форми Положення не передбачено.

Даний документ може складатися з декількох пунктів:

нормативні посилання

У цьому пункті вказуються основні законодавчі акти, на підставі яких розробляється Положення.

терміни та визначення

При наявності цього пункту в нього можуть бути внесені розшифровки всіх термінів, які далі будуть використовуватися в документі.

загальні положення

Тут наводиться основна інфор Тут наводиться основна інфор   мація щодо видачі спецодягу, наприклад: мація щодо видачі спецодягу, наприклад:

  • підстави для цього;
  • обов'язок роботодавця знайомити нових співробітників до затверджених норм її видачі;
  • наявність відповідальності стосовно керівника, якщо він не буде дотримуватися відповідних вимог;
  • обов'язок працівника по правильному і дбайливому використанню виданих йому коштів.

Порядок оформлення норм видачі спецодягу

У цьому пункті може бути зазначено, як саме визначається її необхідна чисельність для персоналу, а також які її види є взаємозамінними. Також можуть бути вказані і терміни її передбачуваного використання (конкретний період або до зносу).

Правила оформлення заявок на отримання спецодягу

Дані заявки можуть оформлятися як щорічно, так і позапланово, в разі змін штатного розкладу або прийняття нових співробітників.

Порядок видачі, здачі і обліку

Тут відзначається така інформація: Тут відзначається така інформація:

  • на підставі яких документів працівник може отримати спецодяг;
  • в яку службу підприємства йому необхідно звертатися;
  • як при видачі може бути маркована одяг;
  • на який час вона видається;
  • особливості видачі одягу для деяких категорій осіб (наприклад, для тимчасових співробітників, практикантів або учнів).

Також може бути визначений період, коли видається той чи інший вид одягу (наприклад, зимова та літня). У разі її псування з вини працівника керівництво може змусити його відшкодувати вартість збитку в порядку, встановленому ст. 39 ТК РФ.

списання спецодягу

Найчастіше встановлюється, що це відбувається після закінчення терміну її експлуатації або в тому випадку, якщо вона була сильно зіпсована. Оформляється дана процедура спеціальним актом.

Прийом і зберігання

Основна частина одягу найчастіше зберігається на складі підприємства (або в іншому спеціальному приміщенні), де і видаються працівникові. Для останнього також можуть бути надані спеціально обладнані кімнати. Всі особливості облаштування цих приміщень на конкретному підприємстві можуть бути відображені в даному пункті.

Заходи по догляду

Дані заходи можуть бути різними і включати в себе:

  • маркування одягу;
  • правила її прання або чищення;
  • необхідність санітарної обробки і т. п.

Конкретні заходи можуть залежати від особливостей тієї чи іншої сфери діяльності.

Зразок Положення про видачу спецодягу на підприємстві можна скачати тут .

Відповідальність і організація контролю за дотриманням правил і вимог

У цьому пункті встановлюється, які саме посадові особи несуть відповідальність за різні дії, пов'язані зі спецодягом (за її зберігання, видачу, списання і т. п.).

Дана структура не є обов'язковою або вичерпної, при складанні документа для конкретного підприємства деякі пункти можуть бути викреслені або замінені.

Складання та затвердження документа

Документ повинен складатися відповідно до вимог, встановлених Документ повинен складатися відповідно до вимог, встановлених   законодавством законодавством. Все що вносяться до нього норми і правила повинні бути такими ж або навіть краще, ніж в нормативних актах. При встановленні норм роботодавцю варто враховувати, що саме в такій кількості і на такий термін йому в майбутньому доведеться видавати підлеглим спецодяг.

Обов'язково має бути зазначено, що її надання є для підлеглих безкоштовним і здійснюється повністю за рахунок коштів роботодавця. Також варто зазначити обов'язок працівників щодо дбайливого зберігання одягу та їх відповідальність в разі її псування, що дозволить легше стягнути з них її вартість.

Розробкою Положення може займатися особа, яка відповідає за охорону праці. Залежно від сфери діяльності і масштабів підприємства це може бути:

  • технічний директор;
  • інспектор з охорони праці;
  • начальник виробництва і т. п.

Після складання документ узгоджується з іншими фахівцями: представником профспілки, начальниками підрозділів і керівником підприємства. Що стосується терміну його зберігання, то в звичайних випадках він становить п'ять років (як і для будь-яких документів, які регламентують порядок видачі на підприємстві спецодягу).

Таким чином, Положення про видачу спецодягу виконує на підприємстві функцію захисту і гарантії прав працівників на отримання такого виду засобів індивідуального захисту. Розробка цього документа повинна відбуватися відповідно до правил і норм, встановлених законодавчо. У разі невиконання вимог щодо забезпечення підпорядкованих одягом роботодавець може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!